bugün

(bkz: descartes)
puslu kıtalar atlasında, ihsan baba'nın yarattığı karakter. descartes'in ağzından konuşur, hatta odur aslında.
"rent a car"der gibi...
isimlerden yeni isimler şehirlerden yeni şehirler kuran ihsan oktay anarın rene descartese koyduğu isimdir.
yeni bir can, yeni bir kan.

(bkz: hoş geldiniz)
yoğun reklamım sonucu uludağ sözlüğe yazacak olan arkadaşım. her ne kadar bu nicki değil başka nick seç desemde beni dinlemeyip rendekarı seçmiştir. senin için ne yazılabilinir ki tanımlar yetmez, anlamlar anlamsız kalır. onu anlamak için onunla yaşamak gerekir. kısacası seni sevmek güzel şey be rendekarcığım.
(bkz: yaratık)
rene descartes'e gönderme olan, hatta bizzat kendisi puslu kıtalar atlası karakteri. *
esasında; görünce "aa ne güzel nickmiş bu, ben niye düşünemedim" dediğim için yine tanımlayayım dedim.
edit:imla mimla harf marf
dort yil ayni fakultenin ayni bolumunde okumus oldugum, ancak tanismanin kismet olmadigi ve bu nedenle "kismet sozlugeymis" dedigim yazar.
uzun zamandır ortalıkta gözükmeyen ve özleten takımdaş ve sempatik yazar. *
ihsan oktay anar'ın güzide eseri puslu kıtalar atlası 'nda rene descartes yerine kullandığı isim ki adı kitapta sıkça geçmektedir. hatta romanda " düşünüyorum, öyleyse varım." felsefesine öykülerin herbirinde kıyısından köşesinden göndermeler yapmıştır.
--spoiler--
rendekar doğru mu söylüyor ? "düşünüyorum öyle ise varım" oldukça makul. fakat bundan tam tersi bir sonuç, varolmadığım, bir düş olduğum sonucu da çıkar. düşünen bir adamı düşlüyorum. düşündüğümü bildiğim için ben varım, düşündüğünü bildiğim için, düşlediğim bu adamın da var olduğunu biliyorum. böylece o da benim kadar gerçek oluyor. bundan sonrası çok daha hüzünlü bir sonuca varıyor. düşündüğünü düşlediğim bu adamın beni düşlediğini düşlüyorum. öyleyse gerçek olan biri beni düşlüyor. o gerçek ben ise bir düş oluyorum."
--spoiler--
(bkz: derkenar)
rumuzunu görünce gülümsetmiş, puslu kıtalar atlasını hatırlatmış olan yazardır. saygılar.
rene descartes'in puslu kıtalar atlasındaki adıdır. ihsan oktay anar, aslında geçmişte yapılması muhtemel bir hatadan yola çıkarak bu ismi koymuştur. osmanlıca arap alfabesi ile yazıldığından sesli harf yoktur. "rön dökart" "rn dkart" olarak yazılır. gerçekten de bu kitabı çevirecek kişi yazarın asıl ismini "rendekar" olarak yazabilir.
(bkz: puslu kıtalar Atlası)