bugün

PROTON'UN lotus ortaklığıyla ürettiği özellikle arka tasarımıyla çok başarılı otomobili. ancak iç mekan eski proton dandikliğini aratmıyor. ayrıca çok fazla satılmayan bu otomobil istanbulda tebdil i kıyafet gezmektedir *.
sanki sadece istanbul da satılmış gibi bir izlenim birakan otomobil. türkiye yi gezdim dolaştım bir tanesine bile yollarda rastlamadım. ilginç? mitsubishi nin 1.6 gdi motorunun lotus mühendisleri tarafından elden geçirilmiş versiyonunu kullanan motoru 6500 d/dk da 125 hp güç ve 4500 d/dk da 150 nm tork üretiyor. atmosferik motoru artık eski teknoloji sayılmasına rağmen verileri iyi ve performans hava filtresi ve iyi bir performans tipi susturucu ile gerçekten güzel ses çıktısı alabiliyorsunuz araçtan. mitsubishi orjinli ve lotus destekli motoru fena değil dedik fakat gel gelelim aracın geri kalan her yeri proton, iç tasarım artık her ne kadar demode olsa da asıl problem kullanılan malzemenin kötü kalitesi ve işçiliğin çok iyi olmaması. türkiye de bilinir bir marka olmakla birlikte daha önceden yaşanan bazı sorunlardan dolayı tüketicinin çok güvenmediği markalardan olan proton un bu aracı fiyatı ile tercih edilebilir belki ama bu aracın son kullanıcısı olmak kaydı ile çünkü 2. elde çok değer kaybediyor ve kesinlikle ilk sahibini üzüyor.
buradan bu arabayı merak edenler için yazıyorum,çunku ılk almaya nıyetlendiğimde, internetten aramaya koyuldum yorumlara baktım hiç bişi yazılmamış, tam 4 sene bu arabayı takıp ettım, her defasında alma satamazsın, alma elınde kalır nidalarıyla vazgecırdıler. Ama bu sure zarfın 2 araba alıp sattım ve en sonunda dayanamayarak gen 2 aldım.

arabanın artıları; kesınlıkle ustunde bır wolkswagen veya bmw markası olsa aynı ozellıklere sahıp bır arabayı 60 bın tl den asagı alamazdınız. benımkı 2009 model 22-25 bın arası pıyasası.

çok şık spor bir görünüşü var, gerçekten hoş görüntüsü var arabanın, bir bakanın bir daha baktığı tipte yani

seri araba 150 tork 110 beygirle gaza yüklendiğinde arabanın itiş gücünü koltuğa yapıştığında anlıcaksın.

parçaları hiç oyle zorda bulunmuyor.

güvenlikli araba iç iskeletlerini çelikten yapmışlar, ağır araba yol tutuşu gayet iyi.

eksileri; konfor bıraz dusuk, ıc kalıte malzemesı bıraz dandik daha iyi olabilirdi ama daha pahalı olurdu. cok yakmaz azda yakmaz ama ıyı kaçar.

kısaca pişman olmazsınız alın, iyi araba türkiyede yetkili satıcısı ulumotor ve malezya malıdır.
Efendim şöyle başlayalım; Proton malezya ulusal aracıdır.7 Mayıs 1983 kurulduğu ilk yıllardan bu yana kendi markaları olan (aynı bizim milli yerli oto gibi) otomobiller yapmaktadırlar. 1985 – 1996 yılları arasında Proton’un motor teknolojisi ortağı Mitsubishi Motors olmuştur. (1996 yılına kadar japon teknolojisi destekli mühendislik, tasarım, imalat, montaj yapmışlardır.) 1996 yılında ingiliz otomobil markası ve aynı zamanda da teknoloji üreten bir mühendislik firması olan LOTUS Group International’ı satın alan Proton, mühendislik yeteneklerini yükseltmek yönünde önemli bir adım atmış oldu. Proton, üstün Lotus mühendisliğiyle dünyada büyük ölçekli üretim kabiliyetine sahip sayılı üreticilerden biridir. Bu özelliği ile Proton 2020’ nin Malezya’sına ulaşma çalışmalarına büyük katkıda bulunmaktadır. Gelelim Proton' un diğer muadil fiyatlı araçlardan farklı üstün olan kısımlarına üstün Lotus teknolojisinden aldığı bu eşsiz genler vardır. (Türkiyede pek bilinmesede avrupa da çok popüler spor, performans aracı) Bunlar üstün yol tutuş ve sürüş hakimiyeti sunmasıdır. Benim en çok beğendiğim almaya niyet ettiğim ama bir türlü gerçekleştiremedğim modeli GEN 2 dir. Türkiyeye geldiği 2006 yılında bursa oto fuarında görücüye çıkmıştır. Avam tarafından çok beğenildiği (Daha önce jetpa distribütörlüğünde satılaya başlandı ama fadıl akgündüz verdiği vaadlerini yerine getirmeyince ve kötü reklam politikalarıyla oto piyasasını ellerinde bulunduran aileyi kızdırınca türkiyede tutunamamıştır.)(Ayrıca Malezya bir D8 ülkesidir, Türkiye o yıllarda islam ülkeleri işbirliği vs önemli atılımlar yapmaya başlamış, dış mihrakların durumu ayıkmasıyla krizler, postmodern darbelerle ekonomik ve siyasi krizler yaratılmıştır.) yukarıdaki sebebler bu otomobilin türkiyede tutunamamasının başlıca nedenleridir. Amblemi asya kaplanıdır. parasını sonuna kadar hak eden. genelde milli görüşçülerin kullandığı, yakıt konusunda lpgli olanı yatırım tavsiyesidir, benzinli modeli biraz fazla yakar, kozmetik üzerinden diğer oto markalarından bir iki gömlek üstün olan (dacia, tata, ikco) bir otomobildir. sözün kısası performans, yol tutuşu, herkeste olmayan (ayağa düşmeyen) neydüğü belirsiz 20, 25 yıllık opele, bmw ye, verilecek paralarla alınacak türkiye yolları için ideal bir araçtır. Alacak arkadaşlar gönül rahatlığıyla kullanabilir. he unutmadan söyleyeyim, Dünya Ticaret Örgütü'ne kayıtlı 146 ülkeden sadece 11 tanesi resim üzerindeki taslaktan dünya çapında kabul gören normlarda otomobil üretebilmektedir. 2002 yılı başında Malezya 11. olarak bu listede yer almıştır. Bu listede yer alan ülkelerin başlıcaları alfabetik sırayla: ABD, Almanya, Fransa, G.Kore, ingiltere, isveç, italya, Japonya'dır. Proton, 1900'ü Ar-Ge çalışmalarında yer almak üzere toplam 9500 kişilik bir işgücü ile üretim yapmaktadır. Kurulduğu günden bu yana 50'den fazla ülkeye ihracat gerçekleştirmiştir. Şu anda başta ingiltere ve Avustralya olmak üzere 20'den fazlaya ülkeye ihracat yapmaktadır.
genelde konya'da görülebilen araba türüdür. malezya malıymış