bugün

paradoks denilen melet, içinden çıkılamayan durumdur efenim. örnekse;

Türkiye'de yaşayan herkes yalancıdır. Türkiye'de yaşayan bir insan çıkıyor ve 'ben yalancıyım' diyor.
işte bu bir paradoks örneğidir.
edit: açıklama isteyen mesaj atabilir.
http://www.karasaban.net/zenginlik-paradoksu-kapitalizm-ve-ekolojik-yikimbrett-clark-ve-john-bellamy-foster/
VE (bkz: DEĞER PARADOKSU)
bu yazı aslında yok.
Bir örnekle katkıda bulunalım. Şimdi bir kaplumbağa ve bir tavşan yarışacaklar. Şayet kaplumbağa tavşandan bir miktar önde başlarsa, tavşan ne kadar hızlı gitse de kaplumbağa birinci olur, hatta ve hatta sonsuza dek koşsalar, hep kaplumbağa önde olacaktır diyen paradoksun, güzel açıklaması ise şöyledir.
Kaplumbağa ile tavşan arasındaki mesafeye A diyelim. Tavşan bu A mesafesini t kadar sürede alıyor. Ancak t kadar vakit geçtiğinde, tavşan kaplumbağanın yarış başlamadan önceki konumuna ulaşmıştır, kaplumbağa ise t sürede alabileceği kadar yol almış olacaktır. Bu durumda ise tavşanın bu defa s kadar sürede katedeceği bir başka fark açılmıştır, kuşkusuz bu fark daha azdır, tavşan s kadar sürede bu mesafeyi koşana kadar geçen sürede kaplumbağa yine bir miktar yol almış olacaktır. Bu durumda kaplumbağa önde başlarsa, hiçbir zaman tavşan onu geçememelidir.

edit: bu entry hakkında aldığım bir özel mesajı aynen paylaşıyorum.

"dostum, burada meshur xeno paradoksundan bahsetmissin, ancak buna matematiksel olarak cozum bulundu... her sey bir dizinin bagli olup olmamasina bagli. sayet tavsan kaplumbag ile yarisa girdiginde aldigi mesafe fonksyonu harmonik seri veya ustu ise, o zaman tavsan kaplumagi gecer, ancak harmonik seriden daha kucuk bir fonksyonla yol ayliro ise, o zaman kaplumbag'a asla yetisemez...

harmonik seri : sigma sonsuz giderken 1/k"

yani demek oluyor ki, bizim paradoks, artık paradoks değil. Yazık etmişler mis gibi paradoksa.
bildiğim bir şey varsa o da hiçbir şey bilmediğimdir.

bunu söyleyen aslında iki şey biliyor.
bu dahil bütün genellemeler yanlıştır .
kimsenin çözemeyeceği soru yanlıştır. Çünkü aksini iddia edecek kimse yoktur. Doğruluğu kabul edilemez.
zaman makinasıyla 2 dakika geçmişe gidip geçmişte kendimizi öldürmemiz.

eğer öldürürsek 2 dakika sonra zaman makinasıyla geçmişe dönüp kendimizi öldüremeyiz.
bir berber, sadece kendi kendini tras edemeyenleri tras edebiliyorsa, bu berber kendi kendini tras edebilir mi?
(bkz: bir kulunu çok sevdim o beni hiç sevmiyor) *
bütün giritliler yalancıdır. bana bunu giritli bir şair söyledi.
(bkz: Epimenides paradoksu)
Tanri her seyi yaratabilecek guctedir, ve her seyden daha gucludur. O zaman Tanri kendi kendinin kaldiramayacagi kadar agir bir tas yaratabilir mi?
bilimkurgu kitaplarının inanamadığım kısımları.
yalancılıkla ilgili paradoks aslında yoktur zira yalancı demek yalan söyleyen demektir. her yalan söyleyen yalancıdır ama her yalancı her zaman yalan söyleyecek diye bir şey yok. yani bir adamın yalancı olması için bir yalan söylemesi yeterli.
"Atatürk bu ülkeye demokrasi getirdi" deyip onu göklere çıkartıp da; demokratik usulerle seçilmiş hükümete ve seçmenlere hakaret etmek. Şimdii eğer demokrasi iyiyse neden seçimle başa gelmiş bir hükümet liderine ve üyelerine hakaret ediyorsunuz. Yok eğer seçmen tercihlerinin sağlıklı olmadığını ve seçmenin cahil olduğunu düşünüyorsanız (ki ben öyle düşünüyorum) o halde demokrasi o kadar da cicili bicili ahım şahım bir yönetim tarzı değildir, dolayısıyla da Ata'yı abartmaya gerek yok.
Ha eğer vatanı kurtardı diye kutsayacak olursanız, diyecek bişeyim yok.. Tahakkuk müzekkerelerini giriyorum işim var şimdi..
(bkz: ikiye Bölme Paradoksu)
(bkz: Euqlides Paradoksu)
(bkz: Avukat Paradoksu)
(bkz: Epimenides Paradoksu)
(bkz: Walt Kelley Paradoksu)
(bkz: Berber Paradoksu)
(bkz: Oscar Wilde Paradoksu)
(bkz: Don Kişot Paradoksu)
(bkz: Sonsuzlukla ilgili Paradoks)
(bkz: Russell Paradoksu)
(bkz: kısır döngü)
paradoks, doğru görünen fakat yanlış çıkan önermelerdir. örneğin; büyükbaba paradoksu, eğer zamanda geriye gider ve dedenizi öldürürseniz, o zaman babanız olmayacak doğal olarak da siz olmayacaksınız. bu seferde zamanda yolculuk yapıp dedesini öldüren birisi de olmayacak. peki dedenizi öldüren kim? paradoks...
yalan söylediği bariz belli olan insanın yalancı olması, ama söylediği yalanın asla ortaya çıkmayacak olan insanın gerçekçi olması.
zaman makinesine binip geçmişe gidip dedemizi öldürme. Geçmişte dedemizi öldürürsek babamız doğmaz, o doğmazsa biz de doğmayız, biz doğmazsak geçmize gidip dedemizı öldüremeyiz, o ölmezse babamız doğar, biz de doğarız, biz doğarsak geçmize gideriz dedeyi öldürürüz, boka sarar.
Bir çemberin sonsuz sayıda köşesinin olmasıda bir paradokstur.
öldürme demek için daha fazla öldürme paradoksu, mesela bir devlet düşün insan öldürüyor, diğer devlet ona öldürme demesi yada bunu sağlayabilmesi için o dediği insanlardan daha çok insan öldürmesi gerekir.
yaşantım.
üzüntüden saçları dökülen kişinin üzüntü nedeninin saçlarının dökülmesi paradoksu, tabi bu paradoks diğerleri kadar sonsuz değil yani bir başlangıcı ve bir sonu var.
bütün Kıbrıslılar yalancıdır.
ben kıbrıslıyım. (Kıbrıslı zenon)