bugün

panama Kanali atlantik okyanusu ile pasifik okyanusunu
birbirine baglar. kanalın deniz seviyesinden yüksekliği 26 metredir. geçtiğimiz günlerde panamada yapılan referandum sonucu genişletilmesine karar verilmiştir.
kanalın yapımı için ilk ciddi çalışmalar Fransızların öncülüğünde 1880'de başlamış fakat bir sonuç vermemiştir. inşaat ABD tarafından tamamlanmış ve kanal 1914'te hizmete açılmış , tarihin en büyük ve en zor mühendislik projelerinden bir olmuştur. 77 kilometre uzunluğundaki kanalın yapımı sırasında yaklaşık 27.500 kanal çalışanı can vermiştir. Kanal boyunca yolculuk yaklaşık 9 saat sürmektedir. Bugün New York'tan San Francisco'ya giden bir geminin, Panama kanalını kullanarak 9.500 km yol yapması, Horn Burnu'nun dolaşılmasını zorunlu kılan eski günlerdeki 22.500 km yola oranla büyük bir kolaylıktır.
(kaynak:http://tr.wikipedia.org/)
çok ilginç bir çalışma sistemi vardır. bunu anlatan kısa bir animasyon mevcut tekrar bulamadığım. lakin şurada canlı webcamlar var.
http://www.pancanal.com/eng/photo/camera-java.html
Panama kanalının çalışma prensibi:

Okyanus ötesi sefer yapan büyük gemiler, içi su ile doldurulan üç havuzda aşamalı olarak deniz seviyesinden otuz metre yükseltilerek dağların arasındaki bir göle çıkartılmaktadır. Bu küçük gölde bir müddet kendi Makina güçleriyle ilerleyen gemiler, çıkışta yapılan işlemin tersi uygulanarak, su seviyesi kademeli olarak düşürülen üç ayrı tan daha geçerek diğer okyanusa varabilmektedir. Herbiri diğerinden on metre daha yüksek su tutma özelliğine sahip olan bu lokların genişlikleri 32 metre, uzunlukları ise 294 metredir.

Basit olarak izah edilmek istenirse: Geminin ilk loka alınmasının ardından kapaklar kapatılarak, deniz seviyesinden otuz metre yukarıda bulunan Gatun gölünden buraya su basılmaktadır. Kısa bir zaman sonra suyla birlikte on metre yükselen gemi, birinci ve ikinci loktaki su seviyesi eşit olduğu anda, kapakların açılmasıyla lokomotifler tarafından ikinci loka çekilmektedir. Aynı su yükseltme işleminin burada da tatbik edilmesiyle üçüncü loka geçilmekte ve sistematik olarak yapılan son operasyon sonucunda, gemi dağların üzerindeki göle çıkabilmektedir. Karşıdan gelen konvoyun geçişini müteakip gölde harekete geçen gemiler, çıkıştaki işlemin tersi bir uygulama sonucunda üç loktan daha geçerek diğer okyanusa ulaşmaktadır.

Uzunluğu yaklaşık 80 kilometre olan Panama kanalının Atlantik ayağındaki Kristobal de altı, Pasifik ayağındaki Balboa da da yine altı olmak üzere toplam oniki lok u bulunmaktadır.

Fakat insanoğlunun 86 yıl evvel bütün imkanlarını kullanarak yapmış olduğu bu akıl almaz projenin birtek güvencesi vardır ki, o da Allah ın Rahmeti yani yağmurdur. Bize bir seferinde kılavuzluk eden Amerikalı kaptanın deyimiyle Yağmur olmazsa, Panama kanalı da olmaz.sözü, gerçeği öylesine açık olarak izah etmektedir ki, ...Günde onbinlerce tonluk kapasitelere sahip pekçok geminin geçtiği oniki lok a su veren küçük göle bugünkü teknolojiyle dahi denizden su yetiştirmek neredeyse imkansızdır. Oysaki yağmur ormanlarının kuşattığı Panama nın Gatun Gölü ve çevresine, Rahmet timsali olarak hergün yağan tropik yağmurlar, bu ihtiyacı karşılamaktadır. Çoğu zaman farkında dahi olmadığımız bu ilahi rahmet ve koruma, biz deniz insanlarının zor günlerinde hep yanında olmuştur.
kaynak:http://zaferdergisi.com/article/?makale=466
http://www.pancanal.com/e...owitworks/como-tour1.html
kanalın genişletilmesi için çalışılmaktadır. halk oyuyla genişletilme kararı alınmıştır ama sivil muhalefet dış borç alınacağı*** ve oraya harcanacak paranın ülkenin öncelikli ihtiyaçlarına kullanılmasını istedikleri için bu işe karşı çıkmaktadır. sonuç itibariyle kanal genişletilecek gibi görünüyor efendim*
--panamayın lan kanalı , bak kime diorum. alüü. panamasaa olum kanalı. haydaaa.. panadı lan . (bkz: iğrenç espriler)
çalışma prensibini anlatan bir diğer animasyon için ;
http://www.pancanal.com/e...tworks/como-funcion1.html

gerçek video için;
http://www.youtube.com/watch?v=KFWiI1mCvts
queen mary 2 gemisinin geçemeyeceği kanaldır.
aslında prensip olarak gemilerin yokuş yukarı ve aşağı gittiği kanaldır. bi bok yani.
ASCE American Society of Civil Engineers (Amerikan inşaat Mühendisleri Topluluğu) 2001 yılında verdiği ödüllerde, inşaat mühendisliğinde 20.Yüzyıl'a damgasını vuran 10 milenyum yapı arasında 1. sırada yer almaktadır.
ilk olarak 1800'lerin sonunda fransa'nın başladığı atlas okyanusu ile büyük okyanusu (pasifik) birbirine bağlaması istenen ve böylece deniz ticaretinde büyük bir karlılık sağlayacak olan projedir.
ancak fransa'nın 1800'lerin sonunda avrupadaki kargaşa ve ingiltere ile almanya'nın güçlenmesi ve onlara karşı ayakta durabilmesi için fazla para harcamasından dolayı yapamadığı, yarım bırakmak zorunda kaldığı projedir.
işte tam bu anda abd başkanı olan theodore roosevelt, panamanın sahibi california başkanına gidip, "abd olarak biz bu projeyi üstlenmek istiyoruz" der. california başkanı karşı çıksa da, abd'nin donanması panamaya doğru yola çıkınca mecburen kabul edilir ve kalanı abd tamamlar.

kanalın yapımı sırasında roosevelt ordaki işçiler konusunda denemeler yapar. işçilerin hayatını daha sağlıklı hale getirirsem daha çok çalışırlar mı diye dener. ve başarılır olur. sosyal devlet uygulamasının deneme noktasıdır panama kanalı. milyonlarca bataklık kurutularak, sıtmaya karşı durulur, işçilerin yaşadıkları yerler temizlenir ve düzenlenir ve daha sağlıklı beslenme ikmanı sağlanır.

ve en sonunda abd istediğini almıştır. panama kanalı arazisinin abd malı olduğunu açıklanır*. işçilerin sağlıklı şartlar kazanınca daha çok çalışıp, daha çok üretim gücü sağlayıp, daha az sorun çıkardığı görülür. ve bu işlemler abd'de de uygulanmaya başlar bu sayede. böylece ilk olarak new york'taki arka mahalleler düzenlenip temizlenir, sağlıklı beslenme için yasalar gelir...

panama kanalının ticari açıdan önemi dışında, dünya açısından bir diğer önemi de budur.
atlantik-pasifik okyanuslarını birbirine bağlayan mühendislik harikası.
panama'nın en büyük gelir kaynağı. yük gemi geçişleri için 100.000$ - 250.000$ aralığında para almaktadırlar.
geçişi ortalama 9 saat süren ve karşılığında yüklü bir miktar ödeme yapılan kanal.
diş eti kanamasını hatırlatıyor. (saçma ama öyle ne yapiim)
zart diye atlas okyanusu'ndan zort diye pasifik okyanusu'na bağlar her şeyi.
Panama Kanalı, Orta Amerika'nın en güney ülkesi Panama topraklarında yer alır ve Atlas Okyanusu ile Büyük Okyanus'unu birbirine bağlayan su yoludur.

görsel
Panama kanalı'nda kullanılan havuz düzeneğinin çok küçük ölçekli bir örneği eskişehir'de, porsuk çayında kullanılmaktadır.
yolunuz düşerse, inceleyin; olayı daha iyi kavrarsınız.
buradan canlı olarak izlenebilen insan yapımı kanal.
http://www.pancanal.com/eng/photo/camera-java.html
uydudan çekmeyen kanal. * *
(bkz: acun kendi üstüne yapmış diyorlar)
An itibariyle geçmekte olduğum muhteşem mühendislik eseri.
ulan kanama analı diye okudum.
(bkz: yaran yanlış okumalar)
ulusallaştırmaya çalışan başkanı omar torrijos cia'in uçağını düşürmesiyle öldü. yerine gelen noriega ise ulusallaştırmaya çalıştığı için abd tarafından baba bush devrinde askeri müdahale ile devrildi. panama city'de abd ordusu binlerce insanı katletti ve şehre günlerce tıbbi yardım girmesini engelledi.

genişletme projesi olan kanal.