bugün

savunanların tek savunma sebebinin islam düşmanlığı olduğuna emin olduğum hadise.

ispat ister misin?

alın size ispat: dünya üzerindeki emperyalist ülkeler kimler?
amerika, ingiltere, ispanya, portekiz, fransa.

hangi devletler bunların kurdukları kukla devletler?
kanada, arjantin, brezilya, cezayir, fas, tunus, avusturalya, güney afrika vb.

bu ülkelerde yaşayanların ortak özellikleri nedir?
yüzyıllar önce işgal edildikten sonra yerli halkının büyük bir kısmı öldürülüp, geri kalanı da zamanla asimile olmuş, tamamen emperyal kuvvetleri ile aynı giyim-kuşam- örf- adet vb. sahipler. işgal edilmeden önceki dilleri, gelenekleri, dinleri hakkında bir fikirleri dahi yok.

osmanlı nereleri fethetmişti?
arap yarımadası, kuzey ve orta afrika, hindistan, pakistan, balkanlar, macaristan vb.

şimdi birisi bana bu üç kıtaya yayılan coğrafyada osmanlı gelmeden önceki dilini konuşmayan, örfünü adetini unutmuş bir tane millet gösterin. eyvallah diyeceğim.

yunanistan 600 yıla yakın osmanlı idaresinde kaldı. 1970 lere kadar hala 2000 yıl önce konuştukları dili konuşuyorlardı. şimdi ben biliyorum gidip geldiğim için ama bilmiyorum başka yunanistan'a sık gidip gelen var mı benim gibi. adamlar alışverişe shopping, oturma odasına dining, yatak odasına dormitory, mutfağa kitchen, elbiseye dress, açık alana open space, paket servise take away (bkz: daha böyle gider bu) her nanenin ingilizcesini diyorlar. 600 sene osmanlı idaresinde korudukları yunancalarını, amerikan kültürünün tv ve sinemalar yardımıyla hızla empoze edildiği günümüz dünyasında 30 sene içerisinde unutmak üzereler. inanın istanbul'da doğup büyümüş yorgo efendi şu an, atina'lı georgis'den kat be kat daha saf yunanca konuşuyor. aynı azerilerin türklerden kat be kat daha gerçekçi türkçe konuşmaları gibi.
bunun dışında polonyalılar, romenler, bulgarlar, macarlar ve benim bilmediğim diğer tüm balkan devletleri şu anda yukarıda saydığım ingilizce kelimeleri günlük konuşmalarında ana dilleri yerine kullanıyorlar.

ha aklıma gelmişken, tanıdığım birkaç romen, osmanlı 500 sene burada olmasa idi kendilerinin de dillerini unutup çoktan slavlaşacaklarını söylemişlerdi.

şimdi biri bana söylesin? emperyalizm nedir? emperyalistler kimdir? osmanlı devleti ne idi?

el cevab: emperyalizm'in önündeki en büyük engeldi ve kalktı.
osmanlının dogru dürüst kültürü bir yoktu.

işgal ettiği ülkelerdeki kültürü aldı.

emperaylist olabilemk için üstün bir kültüre ihtiyac vardır.

bu yüzden osmanlıya emperyalist bir güç diyemeyiz.
el cevab: emperyalizm'in önündeki en büyük engeldi ve kalktı.

Katılıyorum. Kararti son satırı okursa iyi olacaktır kanımca.

Halk komiserine gelince kültür nedir
osmanlıyı kendi yaşadığı dönemden sonra çıkan veya yaşadığı dönemin küçük bir kısmında çıkan akımlarla anlamaya çalışırsak yanılırız. osmanlı, neredeyse sıfırdan kurulup, ikiyüz sene dünyayı yönetmiş zamanın roma imparatorluğudur. her imparatorluk gibi zamanı gelince parçalanmıştır. ille de bir akımla adlandıracaksak hanedanlıkla yönetilen teotratik bir sosyalizmdir*. teotratikliği malum, sosyalist olma nedeni ise merkezi devlet çok güçlü idi ve her şey devletten sorulurdu, farklı halklar beraber yaşardı*, yatırımları ve her türlü gelişmeyi devlet gerçekleştirirdi, her şey devletin malı idi.
sanayisi olmayan bir devlet emperyalist olamazdır.

osmanlı sadece ganimet alıp haraca baglamıştır devletleri.

osmanlı saniyesi olmadıgı için kaynakları hiç silip süpürmemiştir aldıgı topraklarda.
Osmanlı'da sanayi yoktur diyen insan cahil insandır. osmanlı sanayisi atölye tipi hafif sanayidir. sanayi deyince illa uçak fabrikası, otomotiv sanayi kompleksi mi geliyor akıllara. savaş ganimeti alınmazsa seferin anlamı nedir?

(bkz: anne küfredebilir miyim)
pre-kapitalist dönemin devletini modern dönemin terminolojisi ile değerlendirmektir ve yanlıştır.
(bkz: #6340012)
çok garip fas ta ve tunus taki insanlar fransızları sever ve fransa başkanı fasa tunusa geldiğinde onu çoşkuyla karşılarlar. fransızca bilmekten gurur duyarlar ve hava atarlar.

ulan mademe zorla neden hala tunusta çocuklar fransızca ögreniyor. fransa egemenliği bitti.

osmanlıysa yunanistanı işgal etmiştir. yunanistanda ermenistanda nefretle anılır. kimse gurur felan duymaz.

demek ki enteresan bir fark var. somuren fransayı seven fas , somuren ingiltereyi seven hindistan ama işgalci olan osmanlıyı sevmeyen eski koloniler.

eger osmanlı nın gitiği yerlere eşitlik götürdüğü saçmalığını bir tarafa bırakırsak. osmanlı devletinin dogru durust bir kültürü olmadıgı feth ettiği devletlerdeki kültürü aldıgı. ve işgal ettiği devletlerin güzelim yapılarını kültürlerini yıktıgını görebilliriz.
Yanlıştır ama keşke biraz olsaydı. Kötü mü olurdu bugün türkçe'nin daha fazla ülkede konuşulması veya ingilizce'nin yerinde olması?