bugün

inönü (.........nın) kıymetini bilmediği büyük insandır. bu ülkenin bu milletin edison u olabilecekken kendisine verilmeyen destekler, tutulmayan sözler yüzünden bu ülkede gelişme kalkınma olmadı olamadı.
sivastaki havalimanına adını vermiştir.
ayıptır söylemesi uçmak için havalimanına her gittiğimde "bu adamın ne özelliği var acaba ya" diyor sonra da unutuyorum.
belli ki çok önemli biriymiş.

"uçmak için" nedir. (bkz: i can fly)
şimdi bazı eşşoğlueşşekler eksileyecekler biliyorum. 30 yaşımdayım yurtdışı görmüş, dünya kitap okumuş, kendimce kendimi geliştirmiş adamım ama daha 3 gün önce bu adamı tanıdım. anlamadığım mesele bu adamın nasılda böyle tanıtılmadığı, ne bileyim bir tarih kitaplarına isminin konmadığı, bir ders kitabında bahsedilmediği, daha ne kadar insan var acaba bu şekilde tanıtılmayan, bilmediğimiz? sen çağının ilerisinde bir vizyona sahipsin, mühendissin, paran var, hayırseversin, uçak yapmışsın bu ülkede arkadaş! yine de birileri, bazı dümbük oğlu dümbükler (ey chp ve ismet sevdalıları! burası eksiye basacağınız yer!) tarafından harcanmışsın. Atatürk bile sahip çıkamamış. "Aferin Nuri'ye" demiş senin hakkında bir gün. bir yaptığın boğaz köprüsü projesini bile atatürk kontrol etmişte meclise onaya göndermiş ama meclisten geçmemiş. Arkadaş kafaları sıyırmak lazım. Marshall planına mı kurban gittin? ne oldu? kimlerin huzurunu, planlarını, hesaplarını bozdun sen? Nedir? Senin hakkını ahirette nasıl ödeyecekler? bir şey diyemiyorum artık. Huzur içinde yat sivaslı! Bu ülkenin sana kesinlikle minnet borcu vardır!

Edit: Neymiş efendim? ürettiği pırpırlar pilotları şehit etmişmiş? Ulan gerizekalı! amerikanın ürettiği uzay mekikleri de roketlerde kazalar patlamalar geçirdi, astronotları öldü milyar dolarları heba oldu. Adamlar uzay programlarını mı iptal ettiler ha? Adamlar gemi ürettiler battı. concorde uçağı ürettiler düştü. adamlar durdu mu peki ha? O uçağın ilk deneme uçuşuna çıkan pilotlar riski bilmiyorlar mıydı sanki? Ulan ne adamlar var be!
hayatını okuduğumda çok etkilenip gaza geldiğim ama sonumun aynı şekilde olacağını bir türlü kabul edemediğim(bence oda böyle isterdi, pes etmemek lazım, her şeye rağmen çalışmak lazım), büyük insan. Umarım çarkları arasında seni sıkıştıran bu düzen bir gün yıkılır.
sivas havaalanına ismi verilmiş zat.
(bkz: ilk türk uçağı nud 36)
engellenmese türkiye'yi şu anda havacılık devi yapacak kişiydi.
mkp kurucusu. sanılanın aksine dp'den önce kurulmuştur.
bu kişinin en büyük eksikliği, tc denen yapının devlet memurlarının halka hükmetmesi ve avanta yiyebilmesi amacıyla kurulup yapılandırılmış olması gerçeğini ciddiye almamış olmasıdır.

nitekim o yıllarda bürokrasinin meşgalesi (uçakçılık konusunda) kayserideki uyduruk devlet farbikasında o yıllarda artık teknolojisi çok geride kalmış bulunan bazı ingiliz uçaklarının komple montajı yoluyla devamlı olarak ingiltereden parça ithal edilip aradan avanta alınması işiydi.
(ki bazı safların öve öve bitiremediği 1930'lar ülkenin en derin biçimde yolsuzluğa-rüşvetçiliğe batmış dönemidir, araştıran kolayca görecektir)

nuri demirağ burada "çıkıntı"lık yapıyor, zamanın en ileri teknolojisiyle uçak dizayn ediyor, motor dışındaki her parçayı yerli olarak imal ediyor (ilk seride bir siemens-halske motoru kullanıyor, ki aynı uçağa gerektiğinde continental veya gnome motoru da konabilecektir, yani üretim sorunsuzdur)

ana alıcı durumundaki thk istemeyerek te olsa ilk siparişleri vermek zorunda kalıyor ama tüm testlere rağmen bir de eskişehirde deneme istiyor.
eskişehirde hazırlanan iniş yerine (hayvanlar giremesin diye?) hendekler kazılıyor, test uçuşunu yapan demirağın başmühendisi hendeği görmeyerek oraya dalıyor, ve hem kendisi hem de uçak mevta oluyor.

konu tamamen teknik dışı bir kaza olmasına karşın, thk alımdan vazgeçiyor, mahkeme de thk yönünde karar veriyor (köpek köpeği ısırmaz diye bir atasözü vardır ya), ve sonuçta siparişler iptal ediliyor.
üstelik bir de uçağın yurtdışına satışını yasaklatıyor (artık şerefsiz memur nasıl bir sözleşme düzenlediyde) ve demirağın çanına ot tıkanıyor.

bu amaçla kurulan yeşilköydeki (şimdiki atatürk havalimanı) tesislere el konuyor, ölü eşek parasına değer biçilip zaten çoğu da vergiye neyin mahsup ediliyor ve bu "büyük sorun" böylece çözüme kavuşturuluyor.

sonrası keka, hükümete yakın işadamları (ve tabii ki üst bürokrasi) artık uçakları abd'den almaya başlıyor ve "kutsal çark" tekrar tıkır tıkır işlemeye devam ediyor.

haa, kayserideki devletin uçak fabrikası ve orman çiftliğindeki bunun ek tesisleri mi?
bunlar zaten hiçbir zaman düzgün üretim yapamamış ve devamlı zarar eden "arpalık"lardır, münasip bir zamanda tesisler mke'ye devredilip o pürüz de temizleniyor. (hani günün birinde birkaç temiz devlet memuru bunları da adam etmeye çalışabilir, noolur-noolmaz)
80 yıl once türkiyenin ilk 6 kişilik yolcu uçağını yapmıştır. Bu ucak uluslararasi standartlarda A sınıfına girmiştir Yenilikçi, vatansever ve örnek alınacak biridir. Soyadi 10 km lik demiryolunu en düşük ihaleyle vaktinde bitirdiği için atatürk tarafından verilmiştir. Golden gate köprüsünün aynısını istanbula yaptirmak istemiş muhendialeriyle anlaşmış projeyi dönemin cumhurbaskani m.kemal atatürk e sunmuş, her ne kadar atatürk projeyi begense de hükümetten onay çıkmamıştır. Ucak uretimi mevzusunda her turlu yerden darbe almış onu kesilmiştir.

80 yil once a sınıfı yolcu uçağı yapan ülke 80 yıl sonrasında yerli ucak yapımı vaadiyle seçimlere giriyor.
kpss vatandaşlık sorusu olarak karşınıza çıkabilir, bu adamı tanıyın derim.
fatih m. dervişoğlu tarafından yazılmış 2007 ötüken yayınlarından çıkmış --türkiye'nin havacılık efsanesi, nuri demirağ-- isimli bir kitap vardır. 1941 yılındaki mülakatında “gelecek için tasavvurlarınız nedir?” sorusuna verdiği cevap, onun ruh halinin en güzel ifadesidir:“evvela bu müesseseyi fevkalade genişletmek, büyük yeşilköy gök lisesini kurmak… divriği'de binlerce genci sinesine alacak, telsizciliği, motorculuğu vs. 12 şubeyi ihtiva edecek şekilde gök üniversitesini kurmak… sonra şu çayırın bir kenarında, muradına ermiş insanların huzur ve saadetiyle oturup kahvemi içerken, bir işaretle yüzlerce tayyarenin birden havalandığını görmek.”
Döneminin çok ötesinde bir vizyona sahip iş adamı. izin verilse şu an havacılıkta gelişmiş bir ülke olabilirdik. Ama "kişilerin muvaffakiyetleri devletin başına gaile açabileceğinden engellenmelidir" kafasını yaşayan bir vizyonsuz tarafından önüne set çekilmiştir. Aynen kanka devletçi ekonomi aynen.
Birilerinin çıkarına dokunmuş iş adamı. Türkiye'deki demiryolu hattının büyük bir kısmını gerçekleştiren adam. Sonradan uçak yapım işine girişince bilinçli olarak önü kesildi. Bunu gerçekleştiren milli şef ismet inönü idi.
dünyaya 30 sene erken ve yanlış ülkede gelme talihsizliğini yaşamış olan vizyoner iş adamıdır. her türlü yıldırma çabasına rağmen havacılık ve savunma sanayisine olan tutkusu sona ermemiştir ve sonuna kadar mücadelesine devam etmiştir. boeing ile eş zamanlı olarak karaya inebilen uçak tasarımı-üretimi yapabilen bir oluşumdan bahsediyoruz. boeing kendi devleti tarafından maddi ve manevi tüm desteği hem sivil hem askeri alanda sonuna kadar görürken, demirağ bunun tam tersi her türlü engellemeye maruz kalmıştır. ismet inönü ve ekibinin sığlığı ve vizyon eksikliği olmasaydı şu an kendi uçağımızı, jet motorumuzu, dizel motorumuzu ve belki uzay araçlarımızı çoktan üretmiştik. tasarım ve üretimde cfd analizinden malzeme geliştirmeye kadar birçok alanda dünya liderliğine oynuyor olabilirdik. Havacılık ana sanayisindeki gelişmelerin tetikleyeceği otomotiv, savunma gibi birçok ana ve yan sanayide büyük gelişmeler katetmiş olabilirdik ama olmuyor işte, bu ülkede olmuyor. aynı sığ kafa ile engellenen başka bir cevherimiz için (bkz: vecihi hürkuş)
görsel

https://onedio.com/haber/...-adam-nuri-demirag-813705
Divriği'de "gök okulu" adıyla pilot yetiştirmek için okul kurdu.
izmitte selüloz fabrikası açtı.
ilk yerli paraşüt ve ilk sigara kağıdı üretimi faaliyetlerinde bulundu.
TCDD'de müteahhitlik yapmış, 10.000 kilometrelik demir yolunun 1250 kilometresini yaptığı için Atatürk tarafından, kendisine Demirağ soyadı verilmiş olan, ilk uçak üretim ve ilk paraşüt üretimm fabrikalarını kuran, istanbul Boğazı'na köprü fikrini ve Keban'a baraj kurulması fikrini ileri süren, Cumhuriyet Dönemi iş adamlarındandır.
Uçak fabrikası kurduğu için inönü'nün ipini çektiği vatansever işadamı.