bugün
- israil olmasa orta doğu nasıl olurdu11
- masklavinin akepeyi hiç eleştirmemesi29
- sevgi ihtiyacını 31 çekerek karşılamak9
- bir babanın valiliğe yazdığı ötenazi dilekçesi5
- dinlerin uydurma olduğu gerçeği4
- sarapci koala68
- tayland a giden erkeğin asıl amacı5
- eski sevgiliyle karşılaşmak6
- salata ile başlanan gün6
- sözlük erkeklerinin kombinleri3
- iremga6
- yeni parti'nin kürtçü olması14
- ölümden korkmamak6
- minnoş bir kalbim var diyen erkek7
- sezen aksu şarkılarında geçen acımasız sözler4
- sadece 4000 kişi kalmış olması10
- kıyamet zamanlarında mı yaşıyoruz3
- oy verdiğim partiyi niye eleştireyim14
- sözlüğü bırakmaktan vazgeçtim4
- sözlük yazarlarının kudurtan kombinleri30
- teoman ın en güzel 3 şarkısı4
- anın görüntüsü20
- yagmurcu ile yağmur altında dans etmek5
- allah cennetten birçok meleği düşürdü2
- e'e f e5
- halter kaldırırken osurmak4
- gocu38
- algı çetesi7
- özgür özel10
- 14 eylül 2026 okulların açılması3
- masklavinin siyaseti bırakırsa düzeleceği kanısı8
- s'i l v'e r m'i s t29
- revizyonist troçkist kırması yeni oportünist cephe3
- mazotun litresi 90 lira13
- allah yoksa insanı iyi olmaya zorlayan nedir9
- sigaraya kahve sürmek5
- 81r4d3r5
- gün tabağı diye rulolat veren sözlük kızı9
- aşırı milliyetçilerin herkesi kürtçü ilan etmesi7
- heyt bea birader4
- sözlükteki 4 harfliler4
- fenerbahçe11
- 100 bin liraya mezarlık gece bekçisi olmak9
- arkadaşlar kavga etmeyin8
- hostingdunyam7
- mesai bitimi2
- kargocularla kanka olmak4
- orhan gencebay2
- miçotakis ten türkiye'ye iyi geçinme çağrısı6
- yazarların kulaklığında şu an çalan şarkı16
george orwell in ünlü romanı. heralde herkes biliyor diye kimse bu konu hakkında bilgi yazmamış ama olsun sözlükte bu konu da olmalı dedim ve girdim entrimi.. efendim kurgusal bir 1984 yılında geçen hikayemiz muhteşem bir anti ütopyadır. orwell abimiz stalin i rusya da yatıklarına gıcık olup sövgülerini bu yolla betimlemiştir. başka bir iddiaya göre ise orwell in kendisi bizzat ingiliz ajanıdır ve bu kitap da komunizm i kötülemek amacıyla yazılmıştır.daha da başka bir iddiaya göre kitap çalıntıdır. ne olursa olsun kendisi muhteşem bir kitaptır *.bir çok film de etkilerini görmenin * mümkün olduğu kitabı okumayan varsa çok şey kaçırmaktadır *. özellikle medyaya karşı bakışımı çok değiştirmişti * . son olarak radiohead in hail to the thief albüm ü ya da en azından giriş parçası 2+2= 5 kitaba atfen yazılmıştır.
edit: iyice araştırmadım sözlük bok attım sana özür dilerim. regulus uyardı sağolsun efendim kitapla ilgili bilgileri nineteen eighty four başlığı altın bulabiliyormuşuz. olsun fazla bilgi göz çıkamaz *
edit: iyice araştırmadım sözlük bok attım sana özür dilerim. regulus uyardı sağolsun efendim kitapla ilgili bilgileri nineteen eighty four başlığı altın bulabiliyormuşuz. olsun fazla bilgi göz çıkamaz *
George Orwell'ın(yanlış hatırlamıyosam)1950'li yıllarda yazdığı roman.Romanda karanlık bir ütopya işlenir.Çok ağır bi komünizm eleştirisidir aynı zamanda.Bi gecede okuyup bitirmek cesaret ister.Sabaha karşı kitap bittiğinde paranoyak olup çıkarsın.Big Brother,Parti ve Partinin şu sloganı aklından bi türlü çıkmaz:
Savaş barıştır
Özgürlük köleliktir
Bilgisizlik kuvvettir
Savaş barıştır
Özgürlük köleliktir
Bilgisizlik kuvvettir
Mükemmel bir bilimkurgu diyebilirim..101 rakamından tırsmamızı sağlamış,otelde oda seçerken numarasına dikkat etmemizi sağlamış bir romandır. Winston Smith umutsuzlukta yeşerttiği umutlarıyla çarpık olduğu kadar mükemmel bir anti kahramandır.
George Orwell ile ilgili söylenecek tek sözü de Bertrand Russel söylemiş zaten
"Onun çağımızın peygamberi olmasını tek engelleyen şey mutlak umutsuzluğudur"
George Orwell ile ilgili söylenecek tek sözü de Bertrand Russel söylemiş zaten
"Onun çağımızın peygamberi olmasını tek engelleyen şey mutlak umutsuzluğudur"
ne zaman bir george orwell romanı alsam kitapçının 1984 ü okuduğunuzu farz ediyorum tarzında bir cümle kurmasına sebebiyet veren kitaptır. yazarın tam anlamıyla başyapıtıdır. ne kadar robotlaştığımızın romanıdır.bir orwell hastası olarak bunu seven bunları da sevdi:
hayvan çiftliği
paris ve londrada beş parasız
daralma
aspidistra
burma günleri
hayvan çiftliği
paris ve londrada beş parasız
daralma
aspidistra
burma günleri
temel kurgusunu, "savaş barıştır; özgürlük köleliktir; bilgisizlik kuvvettir." sloganlarından alan ve "big brother is watching you" sloganında ima edilen olgunun, günümüzde gerçekleştiğine inanılan roman.
george orwell'in 1949 yılında basılan, ingiliz edebiyatının önemli bir eseridir. aynı zamanda filmleştirilmiştir de. kitapta big brother ve düşünce polisi tarafından işkence ve beyin yıkama yoluyla sindirilmiş, kuzulaştırılmış halk vardır. sürekli savaş ortamında geçer.
--spoiler--
baskıcı ve işkenceci düzenin anlatıldığı filmden etkileyici bir sahne:
o'brien: günlüğüne yazdıklarını hatırlıyor musun? özgürlük, özgür olduğunu söylemektir. iki kere iki, dört eder.
winston: evet
o'brien: (dört parmağını kaldırır ve sorar) şu anda kaç parmağım havada winston?
winston: dört
o'brien: ve parti dört değil, beş derse sen kaç dersin?
winston: beş tane.
o'brien:(işkence aletinin düğmesine basar) hayır. hiç faydası yok. yalan söylüyorsun. söyle kaç parmak var?
winston: dört, dööört, başka ne diyebilirim? beş, dört, istediğin olsun. yeterki durdur. acıyı durdurun.. aaah! nasıl engel olabilirim? gözümün gördüğü şeye nasıl engel olabilirim? ikiyle iki dört eder.
o'brien: bazen winston, bazen beş eder, bazen üç eder, bazen bütün sayılar bir bile etmez. ne geçmiş, ne şu an, ne de gelecek, kendi doğrusuyla anılmayacak. gerçek insanın beynindedir, ama bir bireyin beyninde olamaz. çünkü o hata yapar ve zaman içinde yok olur. ama partinin beyninde paylaşımcı ve ölümsüz olur.
işkence aletine basar ve tekrar sorar.
o'brien: kaç parmak winston?
winston: dört, dört aaah galiba dört tane var; ama beş tane görmeye çalışıyorum, keşke görebilseydim.
o'brien: hangisini diliyorsun? beni gördüğüne ikna etmeyi mi , yoksa beş tane görmeyi mi?
winston: beş tane görmeyi.
o'brien: verin!
--spoiler-- *
--spoiler--
baskıcı ve işkenceci düzenin anlatıldığı filmden etkileyici bir sahne:
o'brien: günlüğüne yazdıklarını hatırlıyor musun? özgürlük, özgür olduğunu söylemektir. iki kere iki, dört eder.
winston: evet
o'brien: (dört parmağını kaldırır ve sorar) şu anda kaç parmağım havada winston?
winston: dört
o'brien: ve parti dört değil, beş derse sen kaç dersin?
winston: beş tane.
o'brien:(işkence aletinin düğmesine basar) hayır. hiç faydası yok. yalan söylüyorsun. söyle kaç parmak var?
winston: dört, dööört, başka ne diyebilirim? beş, dört, istediğin olsun. yeterki durdur. acıyı durdurun.. aaah! nasıl engel olabilirim? gözümün gördüğü şeye nasıl engel olabilirim? ikiyle iki dört eder.
o'brien: bazen winston, bazen beş eder, bazen üç eder, bazen bütün sayılar bir bile etmez. ne geçmiş, ne şu an, ne de gelecek, kendi doğrusuyla anılmayacak. gerçek insanın beynindedir, ama bir bireyin beyninde olamaz. çünkü o hata yapar ve zaman içinde yok olur. ama partinin beyninde paylaşımcı ve ölümsüz olur.
işkence aletine basar ve tekrar sorar.
o'brien: kaç parmak winston?
winston: dört, dört aaah galiba dört tane var; ama beş tane görmeye çalışıyorum, keşke görebilseydim.
o'brien: hangisini diliyorsun? beni gördüğüne ikna etmeyi mi , yoksa beş tane görmeyi mi?
winston: beş tane görmeyi.
o'brien: verin!
--spoiler-- *
gsu hukuk ta ders olarak islenen kitaptir.
George Orwell'ın 1948'de 1984'ü hayal ederek yazdığı muhteşem kitap. filmide vardır.* . dünyayı 3 büyük kutuba bölünmüş şekide tasarlamıştır. karakterin yaşadığı toplumu büyük birader yönetir. her yerde izlenmektedir. özel yaşam yoktur. düzene karşı çıkılamaz.
cellat kahramanımızı ağır bir dizi işkencelerden geçirir. * karakter bir ara cellatı durdurup soru sorar.
-gerçekten büyük birader diye biri var mı?
cellat anlamaz ve karışık bir cevap verir.
- tıpkı benim olup olmadığım gibi.
cellat sert bir ses tonu ile;
-sen yoksun.
bu kadar gerçekten de birey yoktur. muhteşem bir romandı.*
cellat kahramanımızı ağır bir dizi işkencelerden geçirir. * karakter bir ara cellatı durdurup soru sorar.
-gerçekten büyük birader diye biri var mı?
cellat anlamaz ve karışık bir cevap verir.
- tıpkı benim olup olmadığım gibi.
cellat sert bir ses tonu ile;
-sen yoksun.
bu kadar gerçekten de birey yoktur. muhteşem bir romandı.*
"Sadece hayatta kalmak önemli değil, asıl önemli olan 'insan' kalabilmek."
görsel
https://www.imdb.com/title/tt0087803/
görsel
https://www.imdb.com/title/tt0087803/
bütün zamanlara hitap eden bir klasiktir. george orwel romanıdır, deha ürünüdür.
distopya türünün başyapıtı eser.
george orwell romanı. okuduktan sonra ömür boyunca etkisinde kalınır hafif paranoyaklaşılır. özgürlüğe daha bir düşkün olunur. yakın bir geleceğe yapılan * karamsar bir kurgudur. özellikle yarattığı yeni ingilizcesiyle * , ortaya koyduğu fikirler ve terimlerle * herkesin okuması gereken bir yapıttır.
george orwell'ın yazdığı bir kitap.her türk gencinin bu adamın kitaplarını okuması lazım geldiği bir zamanda bulunuyoruz.1984'ü anlamayı kolaylaştırabilmek için onun diğer bir kitabı olan hayvan
çiftliği okunmalıdır.
çiftliği okunmalıdır.
george orwellin bas yapitidir 1984. kitapta gecen konu sanki gunumuzu anlatmaktadir. surekli soz edilen ama gorunmeyen temsili dusman su an abd deki terorizme benzetilebilir. insanlari yonetmek icin surekli korkutmak modeli cok da yeni bisey degildir belki machiavellinin fikirlerinde de biraz vardir bu. yani kitaba geri donecek olursam okunmasi gereken bir eserdir, her okuyan farkli bir mesaj alabilir.
george orwell'ın ülkemizde can yayınlarından çıkan ve dünya klasikleri arasında yer alan kitabı...
"Çok genç yaşta bile gözüpek ve yürekli biri olan George Orwell (1903-1950) önce döneminin ve ülkesinin toplumsal düzenine karşı çıktı. Büyük Rus devrimine inandı. Troçki'ye hayrandı. Ancak, ispanya içsavaşı sırasında Stalinistlerin Troçkistlere karşı tutumu, umutlarını yıktı. Bu durum ve yakalandığı hastalık, George Orwell'i Bin Dokuz Yüz Seksen Dört'ün mutlak umutsuzluğuna sürükledi. Orwell, yapısal olarak karamsar, ya da siyaset tutkunu biri değildi. ilgi alanları çok genişti. Daha az acılı bir dönemde yaşasaydı, yaşamaktan mutluluk duyardı. Ama çağımıza siyaset egemendir. Orwell, yaşadığı sürece gerçeklere bağlı kalmış ve öğrenmekten, en acı dersleri bile öğrenmekten vazgeçmemiştir. Ama umudunu yitirmiştir. "Orwell"in çağımızın peygamberi olmasını engelleyen de bu olmuştur. Dünyanın bugünkü durumunda umutla gerçeği birleştirmek olanaksızdır. Durum buysa, tüm peygamberler yalancı peygamberlerdir. Orwell gibi kişiler, bence günümüz dünyasında gerekli olanın yarısını, ama ancak yarısını ortaya koymuşlardır. Öteki yarıyı hala aramaktayız".
"Çok genç yaşta bile gözüpek ve yürekli biri olan George Orwell (1903-1950) önce döneminin ve ülkesinin toplumsal düzenine karşı çıktı. Büyük Rus devrimine inandı. Troçki'ye hayrandı. Ancak, ispanya içsavaşı sırasında Stalinistlerin Troçkistlere karşı tutumu, umutlarını yıktı. Bu durum ve yakalandığı hastalık, George Orwell'i Bin Dokuz Yüz Seksen Dört'ün mutlak umutsuzluğuna sürükledi. Orwell, yapısal olarak karamsar, ya da siyaset tutkunu biri değildi. ilgi alanları çok genişti. Daha az acılı bir dönemde yaşasaydı, yaşamaktan mutluluk duyardı. Ama çağımıza siyaset egemendir. Orwell, yaşadığı sürece gerçeklere bağlı kalmış ve öğrenmekten, en acı dersleri bile öğrenmekten vazgeçmemiştir. Ama umudunu yitirmiştir. "Orwell"in çağımızın peygamberi olmasını engelleyen de bu olmuştur. Dünyanın bugünkü durumunda umutla gerçeği birleştirmek olanaksızdır. Durum buysa, tüm peygamberler yalancı peygamberlerdir. Orwell gibi kişiler, bence günümüz dünyasında gerekli olanın yarısını, ama ancak yarısını ortaya koymuşlardır. Öteki yarıyı hala aramaktayız".
Gündemdeki Haberler
Güncel Önemli Başlıklar