bugün

Çocuklar için güvenli internet: http://www.nilinci.com

23 Nisan Çocuk Bayramı'nda çocuklara en anlamlı armağan olarak açılan, 8-15 yaş çocuklarına seslenen sanal ansiklopedik sözlük;

Çocuklar artık önce bilgisayar okuryazarı oluyor. Bilginin üretici güç haline geldiği ve sonsuz olduğunun kavrandığı günümüzde anne babaların umutlu bir sese ihtiyacı vardı. sonsuzluk demek de olan nilinci işte buna yanıt veriyor.

8-15 yaş çocukları için eğlenceli minik bir ansiklopedi, sevimli bir sözlük ve sorumlu bir sosyal kulüp niteliğindeki site, bir babanın ikiz kızlarına yaş günü armağanı.

ilkesi şöyle: "Burası çocuklar için güvenli bir sitedir. Temiz sözlük, eğlenme ve öğrenme amaçlıdır. 8 ile 15 yaş arası çocukların bilgisine ve hayallerine açıktır. Küfür, kaba sözler ve aşırı politika ile sözlüğü kirletmeyin. Sözlük abi ve sözlük abla buna çok kızar. Unutmayın, terbiyesizler için gizli bir bildiğimiz var!"

internetten duyulan kimi korkular çocukları çağdaş mucize olan bu ortamdan uzak tutmamalı zaten. Önemli olan sınırlar çizmek ve bunu iyi denetlemek. Çocukların, akıllıca çizilmiş sınırlara her zaman ihtiyacı var.

http://www.nilinci.com bazı kaygıların ortaya çıkardığı ama umut dolu bir site olmuş. 8-15 yaş için bilgi deryası niteliğinde. Çocuklar için bir tür sanal sözlük... Ama bizimkilerden daha sevimli ve daha temiz.

Bir çeşit sanal ansiklopedi. Çocuklar, yazdıkları maddelere isterse resim, fotoğraf, harita gibi görsel malzeme ekleyebiliyor.

Nilinci, farkındalık yaratan bir sosyal kulüp niteliğinde aynı zamanda. nilinci çocuklarını ilerde kaplumbağalar, foklar için imza toplarken, köylere kitap, oyuncak gönderirken görebiliriz.

Sitede üyelik sistemi geçerli. Sitenin koruyucuları izciler. Aykırı sözcükleri, fotoğrafları anında temizliyorlar. Sakıncalı girdiler sözlük abla ve sözlük abi'lerin denetimine sunuluyor.

Hayali kahramanlar, çizgi filmler, kitaplar, şekerler, sakızlar, çikolatalar, oyunlar, okullar, öğretmenler, tarihi kişilikler, masal, hikaye, fıkra, şiir, spor, müzik, resim, fotoğraf... Her alana açık bir sözlük bu. Yazarlar beğendikleri yazılara pekiyi, yıldızlı pekiyi ve başarısız gibi puanlar da verebiliyor.

Anne ve babalar, öğretmenler güvenle bu siteyi çocuklarına ve öğrencilerine önerebilirler. Nilinci, anne babaların çocuklara nitelikli zaman ayırmasının bir yolu aynı zamanda.

23 Nisan 2008 Uluslararası Çocuk Bayramı'nda çocuklarına http://www.nilinci.com armağan eden veliler, çocuklarını önemsiyor çünkü 2023 yılında cumhuriyetimizi onlar yönetecek.

sevgili uludağ sözlük yazarları; artık kardeşiniz, yeğeniniz, çocuğunuz ve yakınlarınıza içiniz rahat önerecek iyi bir web adresiniz var. hani "bize niye böyle bir sözlük yok" diye başınızın etini yiyorlardı ya, işte artık var. önerelim hemen ve yolu açık olsun diyelim.
pek yakında binlerce çocuğun keşfedeceği dut ağaçlarının temiz bahçesi, henüz sessiz, sakin, tomurcukları patlamayı bekliyor.
sözlükte bugünün başlıklarında sıfır başlık sıfır entry bulunuyor. çocuklar çizgi film saatinde oldukları için yazmıyorlar galiba.
trt 1 ve trt 2 televizyonlarının yaptığı tanıtım sonrasında üye akınına uğramış site.
entryler arasında 15 km. boşluk olan sözlük. *
yeni ders yılını zevkle başlatmış sanal ansiklopedik çocuk sözlüğü).

8-15 yaş kuşağındaki tanıdığımız tüm kız erkek çocuklarına, siteyi güvenle önermemizi bekleyen site.

"sözlük abla ve sözlük abi kontenjanında açık var ve sıkı bir elemeden sonra eleman da alıyorlar" diye bir haber yayılmasına da sebep olmuş sözlüktür. *
bazı bilgisayarlarda, nedendir bilmem, girdilerinin arası pek mesafeli görünen ama çoğunluğun bilgisayarında pek şık duran; bayram tatilinde çocukların takılma mekanı.

sizin nilinci'ye uygun bir tanıdığınız yok mu? kardeşe, yeğene sözlük kullanmayı öğretmek aslında pek keyifli oluyor. bu tatilde birine öğretmek için fırsatını yaratmalı artık. üstelik düzgün, güvenilir ve temiz bir sözlük.
kazık kadar insanlar tarafından da sözlük tanımı olarak kelime anlamları, kitap isimleri, sinema yorumları yapılabilir ama yeterince büyük kişilerin kendi yorumlarını yazdığı bir sözlük olmasından dolayı tercih edilmemelidir. zira sözlükte ne mutlu türküm diyene sözünün geçtiği bir şiir yaşı 15den baya büyük olan sözlük yazarlarımızdan nuhungemisi tarafından yorumlanmıştır ve hiç çocukca bir yorum olmamıştır. eğer bir kişinin tekelinde çocukları yönlendirmek amaçlı bir sözlük ise zaten kimseye reklamı yapılmamalıdır, bırakında türk olmaktan gurur duyalım, duyan çocuklar yetiştirelim ama her vatandaşa kucağımızı açmamız gerektiğini onlara işleyelim. aitlikten korkan çocuklar yetiştirmek niyedir, benliğinden gurur duyarak lakin ırkçı olmadan büyümek yerine?

sadece bir kişinin tekelinde, kendi yorumlarıyla çocukları bilgilendirdiğini düşündüğü, ailelerin çocuklarını yönlendirmemesi gereken sözlük.
emekleme devresinde, 7 aylık bir sözlüktür.

nilinci ailelerin çocuklarını, yazarlarımızın da tanıdık 8-15'leri yönlendirmesinde yarar olan, sağlıklı bir sözlüktür; burada kimi büyüklerin de yazması onu hiç sağlıksız yapmaz. çünkü okullardaki öğretmenlerin, rehberlerin, velilerin, okul yönetiminin konumu neyse nilinci'deki seçilmiş büyüklerin durumu da odur. ilk girdilerin doğru ve ayrıntılı bilgi içermesi, sözlük tarzının yol gösterici olarak sunulması açısından sözlük abla, sözlük abi, danışman, öğretmen ve hatta velilerin yazdıkları yazılar bunun için çok önemlidir.

nilinci, çocukları bilgisayar tutkunu ya da fanatiği olmaya çağırmıyor. üye olan çocuklara saatlerce bilgisayar başında oturmayı önermiyor. tersine çok oturanların önüne minik uyarılar çıkartabiliyor. "kalk dışarı çık, oyun oyna - bak sana bir oyun- ya da kitap oku -bak sana bir öneri- gibisinden. yazarlara önerilen şu: günde bir iki girdi yazılması yeterlidir, başkalarının yazdığı diğer bir iki girdiyi okuyup, oylama yapıp çıkmak en doğrusudur. hafta sonu ise bir saatten fazla bilgisayarda kalınmamalı. danışman olan kişi bunu en başta kendi çocukları için * * uyguluyor. ama bunlara rağmen tüm çocukları kontrol etmek kolay değil, belki mümkün de değil. bu durumda zaten zamanının bir bölümünü nette harcayan çocuklar için, nilinci en azından güvenilir bir ortam olarak önerilebilir.

bazı nisbeten zor konularda sahte bir takım isimler adına kimi başlıklar açılıp, girdiler yazılmasındansa, adı sanı, ne yaptığı, konumu belli olan nuhungemisi gibi kişilerin danışman yönetici olarak bunları yazması daha doğru bir yoldur. sözlüğe bakanlar bunun çocuklar tarafından yazılmadığını hemen anlasınlar diyedir belki. gerçekten çocukların yazdıklarının değerini yükseltmek içindir belki bu... nilinci de farklı şeyler yapılıyor, alışık olmadığımızdan garipsenmesi doğaldır.

nilinci'de nuhungemisi, rakım çalapala'nın 50 yıl önce yazdığı berbat bir propaganda şiirinin çözümlemesini yapmış. şiirde bir çok ırkçı, ayrımcı, militarist öğenin yanında ne mutlu türk olana sözleri de mercek altına alınmış. dikkat edelim ne mutlu türküm diyene değil "ne mutlu türk olana". ki birinci söz de epeyi eleştiri kaldırır ama iyi niyetli atatürkçü'lerin artık yama tutmayan bu sözleri savunmak için çaba harcarken özellikle bu konuya vurgu yaptıklarını biliyoruz:

"atatürk ne mutlu türk olana" dememiştir, "ne mutlu türküm diyene" demiştir. atatürk milliyetçiliği ırka bağlı değildir. hangi kökenden gelirse gelsin kendini türk saymak yeterlidir..."

görüldüğü gibi bir dönem yapılmış ırkçılığı yeni gelişen bilinç düzeyi durumlarında gözden geçirme çabası olan bu sözlere rağmen o yıllarda böylesi hamaset dolu, ırkçı şiirler yazılabilmıştır. rakım çalapala ne yazık ki bu şiirini değiştiremiyor, çünkü bir kere söylendi ve kayıtlara geçti. yıllarca bu kişi, isminin büyüsüyle çocukları etkiledi, bir papağan tekrarı şeklinde ders kitapları yoluyla, okul dergileri aracılığıyla onların bilinç altına bu şiirleri üfürdü. kaç kuşak böyle yetişti. şimdi de internet yoluyla cumhuriyet şiirleri olarak servis ediliyor. yakın geçmişte bu tornadan geçmiş çoğu kişinin bilincini de nasıl bulandırdığı biliniyor. yoksa yapılan şiir eleştirisinin türk olmaktan gurur duymak fikir ve tavrının engellenmesiyle ilgisi yoktur. söylenen şey, her topluluğun kendiyle gurur duymasının yolunun açılmasıdır. hem çocuk hem yetişkinlerin ruh sağlığı açısından da böylesi iyidir zaten. herkesi zorla aynı slogana mahkum edersen, dağlara taşlara yazarsan, kürt çocuklarına beyin yıkama, kürt mahkumlara özel işkence amaçlı zorla söyletirsen zaten artık şansını yitirmişsin demektir. tarihin müzesine sevinçle karışık bir hüzünle kaldırılması gereken sözlerin daha eski ve iyice ırkçı versiyonunun eleştirisinden korkmayalım. buna kalkıştığı için nilinci'ye karşı değişik sözlüklerde cadı avına çıkmaktansa, onu içtenlikle destekleyelim. kendimize güzelce ayna tutmanın zamanı geldi geçiyor olmasın sakın? (bkz: yüzüncü yıl gelmeden ikiyüzlülükle yüzleşmek)

nilinci, rakım çalapala'nın bu şiirini, eleştirisiyle birlikte ve açık bir kimlikle yayınlayarak dürüst tavrını ortaya koyuyor. kaygan yollara sapmıyor. "önce dikkati çekmeyelim, biraz insan toplansın, sonra bildiğimizi okuruz" demek yerine bildiğini baştan okuyor. gelenler buna göre gelecek, beğenmeyenler gelmeyecek, gelmişse gidecek. gidip benzeri başka siteler kuracak. ama kimse kibarlığını, tutarlılığını, eleştirici tavrını bir kenara bırakmayacak. toplumlar böyle ilerleyecek, böyle gelişecek... yeni kuşakların eski elbiselere sığdırılması artık mümkün değil. iyi ki değil. nilinci bunun en temel kanıtıdır, daha da öyle olacak.

avrupa birliği sürecinde yunanlılar, bulgarlar ve türkler tarih kitaplarını elden geçiriyorsa, "öteki"ni tanımlarken kullandıkları, hep de birbirine benzeyen ırkçı, militarist, milliyetçi prototipleri kitaplardan çıkarıyorlarsa, rakım çalapala şiirinin eleştirisinin yapılması da artık kaçınılmazdı, hatta çok geç kalınmıştı. ilk kez bunu yapanları muhafazakar cumhuriyetçi tavırlarla yıldırmak doğru değildir, eleştiri yapıyorum niyetine bir sözlüğün iç yüzünü ifşa ettiğini sanmak ise düşülen yanlışı büyüterek sürdürmektir. söylenen sözler mesajla değil bir başlığa yazılarak iletilmişse, üstelik değişik sözlüklerdeki nilinci başlıklarına özenle eklenmişse, buradaki kötü niyeti fark etmemek olanaksızdır. bunun hakkında başka türlü düşünmek de kolay değil. çünkü nilinci, eleştiriden korkan değil eleştiriden öğrenen bir sanal ansiklopedik sözlüktür. modası artık geçen muhafazakar cumhuriyetçi, milliyetçi korkutmacalar yerine tutarlı eleştirilere ve demokratça yüreklendirmelere daha çok ihtiyaç duyuyor.

tüm bunlara rağmen, nilinci de, nuhungemisi de bu sözleri söyleme fırsatı verenlere teşekkür borçludur. yeni ilkokul öğrencilerinin rakım çalapala zihniyetinden kurtarılması gerçekten zor bir iş çünkü. ama kardeşinin, çocuğunun, yeğeninin bu propagandif yalanlardan kurtulması için herkesin daha çok şey yapması gerektiği bellidir. nilinci serüveninde, bir baba, kendi çocuklarının geleceği için çabalamaktadır belki. sadece iki kişiyi * * etkilese bile buna değer. rakım çalapala zihniyeti bugün hala hayatımızı zapturapt altına almaya, yitirdiği iktidarı ne pahasına olursa olsun bırakmamaya * çabalıyorsa, demokratların da aynı ölçüde cesur olması ve uğraşması gerekiyor.
sozluge lise talebeleri alinmasin kampanyasi na destek veren; liselilerin küfürbaz olmayanlarını da sözlüğüne davet eden site.
22 mart 2009 nilinci istanbul zirvesi ile 1. yılını kutlamaya hazırlanan sevimli sözlük. kardeş türkülerden vedat yıldırım ve feryal öney de zirvenin müzisyen konukları.
yaz tatiline hazırlanan, 8 - 15 yaş kuşağından kardeşlerimize, yeğenlerimize, çocuklarımıza ve tanıdıklarımıza önerebileceğimiz; küfürsüz, temiz, kaliteli, güvenli sözlük. bir çeşit tatilde eğlence ama kaliteli ve özel.
8 - 15 yaş çocuklarının güvenli internet ortamı. Türkiye'deki tek sanal, ansiklopedik, çocuk sözlüğü. Sözlük abi ve sözlük abla'ların yönetiminde 1 yaşını dolduran eğlenme, öğrenme, sosyalleşme amaçlı site şimdiden yüzlerce çocuğun buluşma noktası oldu. Sitede radyo yayını da yapılabiliyor. okulların bitmesine yakın olduğumuz bu günlerde en iyi yaz okulu da diyebiliriz.
yazarlarına dj olmayı öğreten site. kendi radyoları da var artık * ve kendileri çalıp kendileri oynuyorlar. sekiz ile 15 yaş arasındaki yakınlarımızı siteye ve radyoya bekliyorlar.
"sözlük belası"na ısrarla bulaşmak isteyen "küçük" yakınlarınız için harika bir adres. sekiz 15 yaş arasını konuk eden genç sözlük olarak nilinci, kendisi büyürken yazarlarını da sağlıklı olarak büyütüyor. sözlük abilerinin çoğu da bursa'dan çıktı. daha ne olsun?

en sözlükçü kentler sıralamasının ilk 10'u şöyle:

istanbul 163
izmir 104
bursa 46
ankara 29
mersin 19
manisa 17
aydın 10
adana 8
mardin 6
antalya 5