bugün

bilimsel tespitlerine şapka, hurafe sıyırmalara yırtık don mağduru organ çıkardığım takvimdir. birinin bilimsel doğruluğu öbürünün sallamasyonluğunu etkilemez.
maya tapinaginda 4 tarafta 91'er basamak bulunmaktadir ve toplami 364'u vermektedir. en ustteki tek sutun ise bir yildaki gun sayisini verir.
(bkz: 21 aralık 2012)

ne türlü bir astronomik ve matematiksel mantıkla yaptıklarını bilmiyorum ancak kuvvetle muhtemel 21 aralık 2012 ye geldiği gün tarih, elinde o takvimi yapacak malzeme kalmamış olabilir. uygarlıkları yıkılmış da olabilir.

ulan ben bu dünyadan çocuk sahibi olmadan gitmiycem be!
insanı tırstıran takivimdir. her aksilik de bizi bulur; takvim 2012 de biter. ya sonrası; işte geri kalanını zaman gösterecek efendim. başka tırstıran bi vaka için nostradamus kehanetleri ne bakınız.
(bkz: Karşıyaka 2012 de satırlarla bekleyecek)
(bkz: Karşıyaka 100 yaşında)
2012 de bitmesinin nedeni balık çağının sonu olmasıdır. dünya kendi ekseni etrafında ki dönüşü esnasında yalpalanma yaşar. bu yalpalanmadan dolayı dünya güneş etrafında dönerken * geçtiği yerden bir daha geçmemektedir. bir daha aynı yere dönmesi ise yaklaşık 26000 yıl almaktadır. geçmiş uygarlıklar bu süreyi yıldızları baz alarak 12 ye bölmüştür ve zodyak ı oluşturmuşlardır *. 2012 yılında ise balık çağı sona erip kova çağı başlar. yani zodyak ya 2012 de sona erer ya da mayalar daha fazlasını başka bir nedenle yazmamışlardır. *
maya kralının kahinleri çağırıp bana bi takvim yapın bre deyuslaar demesiyle sisi start alan kahinlerinde zamanla amqq 3 kuruşa 5 köfte istiyo kralmıdır ne yraamsa sözleriyle artık çoban yıldızı benim satürün sana girsin derken gına getiren yok 1 kin 20 uinal 360 tun 7200 katun gibi terimlerden bıkan aralarında bir sivrinin çıkıp tamam olm buldum amqq 1.872.000 gün = 5125,36 güneş yılında dünyanın son çağa gireçeğini,bu çağın biteçeğini söyliyelim diyerek o takvimi son buldurup erken emekliliklerinin tadını çıkararak karayiplerde maviyle yeşilin seviştiği denize karşı,perreo dansı yapan melez hatunlarla marijuanalarını tüttürerek bu çağdaki paranoyak olan insanoğullarını düşünmemişlerdir.
Güney Amerika'da, 4. binyılın sonlarına doğru bir uygarlıkta daha güçlü bir gelişimin gerçekleştiğine dair kanıtlar vardır. Bizim takvimimizle M.Ö. 12 Ağustos 3114'de Maya takvimi ortaya çıkmıştır... Mayalar, bizim bugün kullandığımız Gregorian takviminden daha doğru olan bir tarihlendirme sistemini bulmuş sıradışı insanlardır.

Dünya, güneş etrafındaki dönüşünü tam sayıda Günde tamamlamaz. Çoğu okul öğrencisinin bildiği gibi yılda 365 Gün vardır. Ama tam olarak değil. Doğrusunu söylemek gerekirse, her dört yılda bir, bir gün eklememizi gerektirecek şekilde tam olarak 365.25 gündür. Bu, onaltıncı yüzyılın sonlarına kadar batı Avrupa'da kullanılan orijinal Julian takviminin temelidir. Ancak yeterince doğru değildir.

Aslında bir yıl 365.25 Günden onbir Dakika ve birkaç saniye daha kısadır. Bu yüzden de zaman içinde takvimle mevsimler arasında bir ayırım ortaya çıkmaktadır. 1582 yılında takvimi aydönümüyle aynı konuma getirmek için Papa 13. Gregory, fazladan on Günü bulunan bir takvim bastırdı. Julian takvimini yeniden düzenleyerek bir yüzyıl kapayan ve 400'e bölünemeyen yıllar sıradan yıllar olacak ve artık yıllar sayılmayacaktı. Bu Gregorian sistemine göre 1600 ve 2000 (400'e bölünebilen) yıllar artık yıllarken, 1700, 1800 ve 1900 böyle değildir. Bugün bu sistemi kullanmaktayız.

Maya sistemi karmaşıktır. Tzolkin denen 260 günlük bir temele dayanır ve belirsiz bir 365 gündür. Takvimlerini aydönümüne uydurmak için kullandıkları yöntemi anlatmak için yeterince yerimiz yok. Diğer kültürlerde olduğu gibi sistemleri güneşin hareketini temel almaktadır ama Venüs gezegeninin dairesel devrini kullanarak hesaplamalar yapmaktadırlar. Örneğin bir Baktun, 144,000 gündür. Onüç Baktun, tam bir çağ dönümüdür. Şu an içinde bulunduğumuz Baktım, 22 Aralık 2012'de tamamlanacak. 5000 yıllık bir süreçte, Maya takvimi Gregorian takviminden daha doğrudur.

M.S. 100 yıllarına kadar Maya bilinen bir uygarlık olmamasına karşın, takvimlerini M.Ö. 3114 de başlatmışlardır. Mayalar, M.S. 600 ile 800 yılları arasında Altın Çağ'larını yaşamış, sonra da şehirlerini bırakarak ortaya çıktıkları gibi gizemli bir şekilde kaybolmuşlardır. Tıpkı Mısırlılar gibi Mayalar da piramitler, dev heykeller inşa etmiş ve tam bir yazı sistemi geliştirmişlerdir.

Ne var ki, Maya takviminin başlangıç tarihinin de bizimki gibi önemli bir olaya dayandığı bellidir. M.Ö. 12 Ağustos 3114 de Mayalar için bu kadar özel ne olmuştu ki?

Bunu asla kesin olarak bilemeyeceğiz. Aztekler'i ve diğer Kızılderililerdi Hıristiyanlık dinine çevirme hevesine kapılmış olan ispanyollar, bütün yazılı bilgileri
yok ettiler. Yucatân Piskoposu Diego de Landa, şöyle demektedir: "Bu karakterlerle yazılmış çok sayıda kitap bulduk ama batıl inanç ve yalanlardan başka bir şey içermedikleri için hepsini yaktık."

Neyse ki anıtların üzerine büyük karakterlerle kazıdıkları bazı yazılar kaldı ve dilimize çevrildiğinde Maya takvimi, sayı sistemleri, mitleri ve tarihleri hakkında biraz bilgi edindik.

Mayalar, takvimleri icat etmeleriyle tanınmalarının yanında, eski bir Meso-Amerikan uygarlığı olan Olmekler'den yola çıktıklarına dair bazı kanıtlar vardır. Bu insanlar hakkında fazla bilgi yoktur ama uygarlıklarının başlangıç tarihinin M.Ö.1500 yılları olduğu sanılmaktadır; takvimin başladığı M.Ö. 3114'den hâlâ biraz yakında. ileride yapılacak başka Arkeolojik araştırmalar yeni cevaplar bulabilir. Ancak Ölmekler hakkında asıl ilginç nokta, heykelleridir. Biri beyaz, diğeri siyahi olan iki ırka ayrılmaktadırlar. Bu durum, bu insanların kökeninin Amerikalı değil, Atlantik Okyanusu'nun diğer yanından gelen insanlar olduğunu göstermektedir.

Kolomb'dan önce Avrasya ve Amerika kültürleri arasında bir bağ olduğu fikri yeni değildir. Kıtalar arasındaki fikirler, dil ve mimari arasında benzerlikler vardır. Thor Heyerdahl'ın 1970'lerde yayınladığı Ra II'de anlattıklarına göre antik Mısırlılar sazdan yapılmış tekneleriyle Atlantik'i aşmışlardır. Bu teknelerin tarzı ve yapıları, Peru'daki Titicaca Gölü'nde bulunanlarla büyük bir benzerlik göstermektedir. Diğer bazıları ise ünlü gezgin ve denizcilerin Atlantik'i ilk aşan insanlar olduğu fikrinde ısrar etmektedirler.
*
geçen büyükannem sordu "ne ya bu 2012 filmi" falan felan deye. işte anlattım: felaket senaryoları dedim, maya takvimi dedim. bana saatli maarif takvimi gibi birşey mi bu diyo. hey allah'ım ya!
Gerçekten böyle bir şey olucak mı? diye düşündüren, eğer olucaksa acaba geri ödemeli bursumu geri iade etmesem mi? diye yanıt aradığım kehanetin yer aldığı takvimdir.
2012 yılında dünyanın sona ereceğini söyler.
(coşup duranları 2013 yılbaşı gecesi eşşek sudan gelinceye kadar döveceğim. şimdiden söylüyorum.)
uzun vadeli iddaa programına konulsa böyle bir bahis süper olur....
bir çoğuna göre 2000 tarihinde mayaların takvimi bitecekti şimdi 2012 oldu bir çoğuna görede 2019 bu durumda acaba bu mayalar bizimle taşşakmı geçiyor diye düşünmek lazım...
araştırmacılarının son zamanlarda 2012 değil 2011 de dünyada büyük değişiklikler olacağını söylediği takvimdir. zira maya takvimi 0dan değil 1den başlamaktadır ve bu yüzden verdikleri tarih 1 sene önceye alınmalıdır(deniyor). sinemalarda bu aralar 2012 adlı filmi dolaşmaktadır.
yakında silgilisi de yapılacak takvimdir...

http://img46.imageshack.u...lendarbobiler.jpg?t=26389
21 aralık 2012'de sona erecek olan takvim. akabinde kıyamet senaryolarından tutun da altın bir çağın başlayacağına dair türlü spekulasyonlar dönmektedir dillerde. bana sorarsanız, hayat kaldığı yerden devam edecek.. (bkz: 21 aralık 2012)
- mukaço ben yoruldum abi bırakıyorum.
+ nereye bırakıyosun apuçu takvim lan bu kullanacak adamlar yüzyıllarca.
- hiç işim olmaz abi aha da 21 aralık 2012'yi de yazıyorum bırakıyorum valla. ordan devam etsinler banane ya. elalemin salağı bendim bütün takvimi yazıcam.
+ tamam lan tamam senden iyilik isteyende kabahat zaten. bırak oraya ben devam ederim ya.
- al abi kale.. anam göktaşı.
son kullanma tarihini öğrenmek için mayanın üzerinde yazan tarihten yola çıkılarak bulunmuş bir takvimdir.
http://research.famsi.org/date_mayaLC.php adresinde miladi takvimi maya takvimine çevirebilen bir programcık bulunmakta. ama nasıl kullanıldığını çözemedim. bulan olursa solesin bi zahmet.
maya lar dünyanın sonunu 2012 olarak belirlemediler. sadece takvim o yıl bitti. takvimin bitmesi dünyanın sonunun geleceğine veya kıyamet falan kopacağına bir işaret değil bence.
sonuç olarak hepimiz 21 aralık 2012 de göt olacağız 6 haziran 2006 da olduğu gibi.
allahım eğer 2012 de cidden dünyanın sonu gelirse bu yazdıklarımı günah sayma lütfen amin.
(bkz: göte girecek entryler)
- eyvahh
+ noldu lan
- abi kireç taşım bitti nasıl yazıcam şimdi ben
+ dert etme oğlum ya sanki dünyanın sonu
- heeç benimki de hüsnü kuruntu işte bu insanlar salak değil ya
+ tabi oğlum adamlar dünyanın sonu mu sanacak?

5000 yıl sonra..

- mayaların takvimi bitmiş aaaaaa...

uzaylılar gelicek... marduk gelicek...

şok şok şok flaş flaş flaş...

sürmanşetler son dakikalar ve kaos...

- hangi eşşoğlusu yazdı lan bu takvimi

uzaklardan gelen bir ses:

+ abi biri kulaklarımı çınlatıyor sanki, öbür dünyada bile rahat yok a.q

- oğlum koş lan bütün millet senin takvimi konuşuyor

+ şakaysa hiç komik değil tonguysan abi valla mikicem bu haberi çıkaranları
21 aralık 2012'de hayatın hala devam edeceği takdirde göt olacak tek kabile takvimi.
11 mart 2011 itibarı ile japonyada gerçekleşen 8.9 büyüklüğünde ki depremi ve akabinde oluşan tsunamiyi görenlerin acaba maya takvimi doğrumu şüphesi yaşamalarına sebep olan takvim. kanal7 haberine göre bu bilinç aşılanmakta.
(#10592932)
maya uygarlığı tarafından yapılmış, 21 aralık 2012 de bitecek takvim.

vay amına koyim 21 aralıkta bitiyorsa kesin dünyanın sonu o gün diyenlere iki cift lafım var ;

otur bana bir takvim yap desem, 100 yıl 1000 yıl hatta bilmem kaç yıl sonra hatasız bir şekilde gün gün yapabilirsin dimi, evet yapabilirsin. ama illaki bir yerde durursun dimi, evet durursun. işte bu ibneler 21 aralık 2012 de durmuş tüm mevzu bu.