bugün
- nick vermeden bir yazara seslen10
- şapka takar mısınız11
- sözlük yazarlarının eski sevgiliyi unutma süresi6
- arkadaşlar ben de hesabımı siliyorum8
- ulu sözlük telegram grubu5
- hesabı siliyorum sözlük bir şey diyor musun19
- istanbul8
- bir erkeğe ilk adım nasıl atılır18
- ya bi siktirin gidin3
- sezen taş6
- friedrich hegel la bi cay icek6
- özelden aktifim ben diyen yazar3
- yemek yedikten sonra kusmak9
- berna laçin'in gözaltına alınması40
- sözlükte eleştiri kaldıramayan küçük krallık19
- bakıp bakıp adım atmayan erkek17
- arkadaşlar sizce neyimi düşüreyim14
- takip edilesi discord sunucuları2
- roman karakteri olsaydınız hangisi olurdunuz16
- ölümlü dünya diyerek affedip heba olmak4
- nervionun beni engellemesi10
- ucan tekme atan hipopotam43
- arkadaşlar buldum9
- orijinalinden güzel olan cover lar2
- kemalizmin çöküşü8
- tarihçi kimliğini kullanıp tarihçi olmayanlar3
- dominika2
- sözlük yazarlarının kullandıkları tarayıcılar3
- popüler bir yazar olmanın zorlukları6
- şükürcülük9
- büyük oyunu görmek9
- kremalı tavuklu makarna vs salçalı makarna7
- karamelize soğanlı mantarlı makarna4
- kafayı parayla bozmuş kadınlar5
- üstad kadir mısıroğlu3
- kemalizm neden çöktü5
- ctrlx2
- moğolistan'ın çin'in kuzeyinde bulunması3
- boğaz ağrısına iyi gelecek şeyler8
- maltepe'deki çöken binanın kaçak katları13
- biraz erkekleri kötüleyinsene7
- arkadaşla ben vazgeçtim5
- maaşınızla nasıl yatırım yapıyorsunuz11
- ali emre ballı6
- hayatın sırrını sözlükte aramak7
- özgüveni olmayan erkek2
- kpss mülakat sınavında adaylara sorulan sorular2
- karton toplarken köpek çetesine yem olmak3
- sigaradan bile zevk alamamak2
- yazar fake mi diye arkadaşlarına mesaj atmak35
ağırlıklı olarak ingiliz ve fransız, kısmen, hollandalı ve isveçli çabalarla eski dünyanın eline geçen, planlanan ve programlanan kıta parçası. örneğin, latin amerikayı, ispanyollar ve portekizliler ele geçirmişlerdir. ancak portekizliler ve ispanyollar, devlet eliyle burayı ele geçirmemişlerdir. devletin müdahalesi sınırlı olmuş. bazen para vermiş, bazen de berat vermişlerdir maceracılara. buna karşın, kuzey amerika devlet destek ve yönlendirmeleriyle, kralların vizyon ve politikalarıyla eski dünyalıların eline geçmişlerdir. örneğin ingiliz krallar bazı kumpanyalar (şirketler) kurdurmuş ve onlara ayrıcalıklarını belirleyerek gidin buraları bizim yapın diye direktiflerde bulunmuştur.
keşfedilme ve ele geçirilme aşamalarında tabi ki fransızlar ve ingilizler ve diğer unsurlar arasında büyük mücadeleler olmuştur. ancak, ingilizler yerlilerle işbirliği yapmak suretiyle fransızları çok pis tongaya düşürmüşlerdir.
eninde sonunda ingilizler de buradan çıkmak zorunda kalmışlarsa da fransızlar burada ingilizlere çok pis yenilmişlerdir. bununla birlikte, amerikadaki bir çok yer, şehir ve coğrafi bölge, eyalet Fransızca kökenlidir.
Hollandalılar ve isveçliler de kısa bir süre içerisinde buradan ayrılmak zorunda kalmışlardır, mücadeleye dayanamamışlardır. Hatta new york a ilk başta Hollandalılar gitmiş ve buraya new Amsterdam demişlerdir. Ama kader işte. ingilizler burayı alınca new york demişler öylece kalmış ismi.
(bkz: latin amerika)
keşfedilme ve ele geçirilme aşamalarında tabi ki fransızlar ve ingilizler ve diğer unsurlar arasında büyük mücadeleler olmuştur. ancak, ingilizler yerlilerle işbirliği yapmak suretiyle fransızları çok pis tongaya düşürmüşlerdir.
eninde sonunda ingilizler de buradan çıkmak zorunda kalmışlarsa da fransızlar burada ingilizlere çok pis yenilmişlerdir. bununla birlikte, amerikadaki bir çok yer, şehir ve coğrafi bölge, eyalet Fransızca kökenlidir.
Hollandalılar ve isveçliler de kısa bir süre içerisinde buradan ayrılmak zorunda kalmışlardır, mücadeleye dayanamamışlardır. Hatta new york a ilk başta Hollandalılar gitmiş ve buraya new Amsterdam demişlerdir. Ama kader işte. ingilizler burayı alınca new york demişler öylece kalmış ismi.
(bkz: latin amerika)
Kuzey Amerika, kuzey yarım kürede bulunan, kuzeyde Arktik Okyanusu, doğuda Atlantik Okyanusu, güneyde Karayip Denizi, ve batıda kuzey Büyük Okyanus'uyla çevrili olan kıta dır.
24.230.000 km2lik bir alan oluşturmaktadır. 2001 yılındaki ortalama nüfusu 454.225.000'dur. Asya ve Afrika'dan sonra üçüncü büyük kıtadır ve nüfus olarak da Asya, Afrika, ve Avrupa'dan sonra en kalabalık dördüncü kıtadır.
Yeni Dünya olarak da adlandırılan kara kitlesinin kuzey kısmında bulunmaktadır. Kuzey Amerika'nın Güney Amerika'ya tek kara baglantısı dar Panama Kanalıdır.
Kıta dört büyük bölgeye ayrılabilir: Meksika Körfezi'nden Kanada Arktiği'ne kadar, Great Plains; Rocky Mountains, Great Bas, Kaliforniya ve Alaska 'yı içeren, jeolojik olarak genç, daglık batı; kuzeydoğuda yüksek ama nispeten düz Kanada bölgesi; ve Appalachian Dağları'nı ve Florida yarımadasını içinde bulunduran doğu bölgesi.
» Amerika Birleşik Devletleri » Dominik Cumhuriyeti » Guatemala
» Honduras » Kanada » Kosta Rika
» Küba » Meksika » Nikaragua ve Panama yer almaktadır.
kaynak:wikipeida
24.230.000 km2lik bir alan oluşturmaktadır. 2001 yılındaki ortalama nüfusu 454.225.000'dur. Asya ve Afrika'dan sonra üçüncü büyük kıtadır ve nüfus olarak da Asya, Afrika, ve Avrupa'dan sonra en kalabalık dördüncü kıtadır.
Yeni Dünya olarak da adlandırılan kara kitlesinin kuzey kısmında bulunmaktadır. Kuzey Amerika'nın Güney Amerika'ya tek kara baglantısı dar Panama Kanalıdır.
Kıta dört büyük bölgeye ayrılabilir: Meksika Körfezi'nden Kanada Arktiği'ne kadar, Great Plains; Rocky Mountains, Great Bas, Kaliforniya ve Alaska 'yı içeren, jeolojik olarak genç, daglık batı; kuzeydoğuda yüksek ama nispeten düz Kanada bölgesi; ve Appalachian Dağları'nı ve Florida yarımadasını içinde bulunduran doğu bölgesi.
» Amerika Birleşik Devletleri » Dominik Cumhuriyeti » Guatemala
» Honduras » Kanada » Kosta Rika
» Küba » Meksika » Nikaragua ve Panama yer almaktadır.
kaynak:wikipeida
dünyanın 4. kalabalık kıtası.
güncel nüfusu 579 milyon 24 bin dir.
bu da dünya nüfusunun yüzde 7.79'u ediyor.
güncel nüfusu 579 milyon 24 bin dir.
bu da dünya nüfusunun yüzde 7.79'u ediyor.
Güneye kaydıkça refah oranı azalan kıtadır.
631 milyarder olan kıta.
Toplam zenginliği 106 trilyon 513 milyar dolar olan kıta.
nüfusunun %33.12'sini aşılamış * kıta.
Küzey Amerika gidilir güzel ülke.
Gündemdeki Haberler
Güncel Önemli Başlıklar