bugün

Bir nesnenin veya düşüncenin zihindeki soyut ve genel tasarımı, mefhum, fehva, nosyon.
bir dersane adı.
sistemi henüz tam manasıyla oturtulmamış; fakat kaliteli öğretmenlere sahip, kafeteryası kamuya açık eğlence yeri ay pardon dershane.

bursa'daki şubeleri şöyledir:

(bkz: altıparmak kavram) *
(bkz: heykel kavram)
(bkz: nilüfer kavram)
(bkz: ihsaniye kavram)
Kavramlar her ne kadar olgunlaştıkça ve geliştikçe ana çıkış noktalarından uzaklaşıyor olsalar da ortaya çıkışlarındaki toplumsal ve tarihsel süreçleri, zorunlulukları özlerinde barındırmaya devam ederler. Doğdukları yer ile bağları gevşese de ipleri tamamen kopmaz. Çünkü içinde bulundukları koşullar ne olmalarını sağlıyor ve neye izin veriyorsa o hali alabilirler. Gelişim süreçlerinde nasıl bir şekle bürünecekleri çevresel koşullarla belirlense de doğuştan gelen özelliklerini de beraberlerinde götürürler. Düşünceler, kavramlar, kuramlar; insanların ve toplumların olaylar içindeki yaşayışını, karşı koyuşunu, kullandıkları araçları da içerirler. Yani en evrensel olan nosyonlar bile belli bir zaman ve mekânın özel deneyimlerinden doğar ve onlarla şekillenir.
1. zemin : Uhrevi, Ütopya, Metafizik, 3 üncü Kültür
2. zemin : Sanat, Politik, Din, Bilim
3. zemin : Kurgusal, hiçlik, gizli, nesneler
4. zemin : Oluş, yokluk, kapalılık, açıklık

gibi birbirleri arasına bir alt zeminden bir unsuru alarak bazen birden fazla zemin bileşeniyle oluşan, tek kelimeyle birden çok çağrışım yapan düşüncelerdir.

Dikkat : Bu tanım özgündür ve muhtemelen yanlıştır. Yazarınızın anten ayarlarıyla oynamayınız, belki elektrik kaçağı vardır.
(bkz: kavram kargaşası)
kepçe kulaklı kişilere de söylenir aynı zamanda.
Ahmet hamdi tanpınar'ın çok güzel yorumladığı kelimedir.
insanlar önce kavramları öğrenirler sonra yaşayarak anlamlarını...
istanbul'Da, dandik bi' dersane adı.
bir düşünce ya da idea; bir sözcüğün veya terimin anlamı.
fikir ,olay, insan veya başka şeyleri sınıflandırmaya yarayan kelime.
yaşamdaki somut olguların, akıl yoluyla idealize edilip geliştirilerek, soyut yapıya dönüştürülmüş halidir.
hayatın temeli.
hakkında yapılan tanımlamalar da, değişmektedir. Bunda geçirilen dönemler rol oynar. Söz gelimi döneminde montaigne, kölelik kavramını ikiye ayırırdı. Gerçek kölelik; bir sahip için tarım alanlarında çalışma iken, kişisel kölelik, ferdlerin aileleri için yaptıklarıydı. Oysa bugün zirai toplum modelleri aşıldığından, modern kölelik kavramı var. işçiler niteleniyor. ayrıca Beyaz gömlekli köleler de var.
kimi zaman öznel kimi zaman nesnel yargıların ortak özelliklerini kapsayan ve bir ortak ad altında toplayan genel tasarımlardır.
Sözcüklere gerçek anlamlarını vermek ve bunlar aracılığıyla düşünmek, olayların ve süreçlerin özünü kavrayıp temel yanlarına ve özelliklerine ilişkin genellemeler elde etmek imkanını sağlayan, nesnel çevrenin insan düşüncesindeki yansıma biçimi. Başka bir deyişle kavram, yaşantılar sonunda zihinde meydana gelen tasarımlar üzerinde birtakım soyutlamalar ve genellemeler yapılarak elde edilen genel ve daha kapsamlı fikirler (yani, bir nesnenin zihin gücü ile kavranılan soyut ve genel tasarımı). Kısaca kavram, birleşik yönleri olan bir grup varlığı ya da olayları bildiren sembol ya da kelimedir.
bütün olanların sorumlusu kendisidir.
Mantıksal açıdan Kavram, nesnel gerçekliğin insan beyninde yansıma biçimidir. Bundan ötürü de her kavram, doğrudan ya da dolaylı olarak nesnel gerçekliği içerir. Bu, örneğin ağaç gibi nesne kavramları için böyle olduğu gibi örneğin özgürlük gibi düşünce kavramları için de böyledir. Ne var ki duyusal bir yansımadan bir kavram oluşturabilmek için insan beyninde çok karmaşık bir süreç izlenir. Bu süreçte soyutlamalar, karşılaştırmalar, çözümlemeler, bireştirmeler, genelleştirmeler vb. gibi birçok ansal işlemler gerçekleşir. Soyut kavramlardan daha soyut kavramlara ve bu daha soyut kavramların yardımıyla da çok daha soyut kavramlara varılır. Böylelikle kimi kavramlar artık nesnel gerçeklikle ilişkisizmiş gibi görünürler. Oysa ne kadar soyut olursa olsun ve ne kadar düşünsel bulunursa bulunsun hiç bir kavram nesnel gerçeklikle ilişkisiz olamaz. Nesnel gerçeklikten yansımıştır ve nesnel gerçekliğe dönecektir. Eşdeyişle nesnel gerçeklikte denenecek, doğrulanacak ve bir işe yarayacaktır.
(bkz: anladım hocam)
güncel Önemli Başlıklar