bugün

hakkında bukadar entry girilince...

(bkz: tamam tamam sustum)
istanbul ve civarında kitaplarını bulmakta sıkıntı çekebileceğiniz deneyci, liberal fikir adamı *.
lost dizisinde oynarken baya korktuğum ve paranoyak şizofreni olduğunu düşündüğüm insandır.dizide bir ölüp bir dirilmiştir.adaşı olan ünlü bir filozof vardır.
düşünce özgürlüğünü, eylemleri akla uygun bir şekilde yapma anlayışını avrupa' ya yayarak, avrupa' daki aydınlanma ve akıl çağının kurucusu olarak kabul edilmektedir. büyük bir filozoftur. ingiliz, fransız ve amerikan devrimlerinin temelini oluşturan fikirlere sahip filozoftur. gelenek ve otoriteye karşı çıkarak, aklın öncülüğünü savunmuştur.
" her birey kendi kişiliğinin ve mülkiyetinin mutlak efendisidir. "
lost'u izlemeyenler spoiler'i okumasın lütfen.

--spoiler--

lost un baş karakterlerinden biridir. Ben llnus tarafından boğularak öldürülmüş , tabutu adaya geri geldiğinde birden canlanmıştır. Aslında 2. Ölüpde dirilmemişti , john locke ölmüştü ama bedeninde başka biri vardı.

--spoiler--

ayrıca (bkz: my names john locke) repliğiyle ünlüdür.
Lost dizisinden ilginç bir karakter aynı zamanda bir filozof. Tabi bunlar ayrı adamlar
--spoiler--
Lostta pek çok bilim adamı ve filozof ismi geçer, lostu bu yönden de araştırmak gerekli bence.
--spoiler--
deizm ile materyalizmi tek potada eriten görüşlere sahip filozof. liberalizm'in ilk temellerini de atmıştır. kendisi adam smith'in kapitalist fikirlerinden ziyade, daha denge sistemine uygun liberal bir ekonomi modeli gütmüştür. adam smith ile bir çok konuda ayrışsalarda, ikiside klasik liberalizm'in fikir babasıdır.
liberal siyasal teorinin ilk kuramcısı olarak kabul edilmiştir. 1632-1704 yılları arasında yaşamıştır.
atarlı bir ibneydi.. 'her şey bu kafanın içinde genç' bakışı adamı gebertiyordu..
elini attığını patlattığı için vakti zamanında yaran lost karakteridir.

babası tarafından önce terk edilen, sonra kandırılan, sonra böbreği çalınan, sonra camdan atılarak sakat bırakılan bir adam bu locke.

en sonunda sawyer'a anasını belletti ama orası çoook uzun hikaye.

seksi, yakışıklı bir çok karakterin yanında karizması ile ön plana çıkmıştı. ama karizmanın allahı için (bkz: benjamin linus)

ha bir de ünlü sözü; (bkz: bana ne yapamayacağımı söyleme)
Tam bi felsefeci tarzı bi adamdı. Babasının yaptıklarına rağmen kıyamamıştı antony'ye . Bi adam oğlunun böbregini çalar mı lan ? Sonlara doğru kara duman olsa da bu adamın diziden son ana kadar ayrılmaması iyi olmuştu.
malın biriydi.
liberalizmin tohumlarını atan ünlü filozoflardan bir tanesi.
Var olsun.
bu adamı herkes bilir
Tabi cahil değilseniz sizde.
Zamanın en büyük düşünürlerinden olan locke, tabula rasa gibi düşünceler ile orta çağ avrupasının aydınlanmasını sağlayan kişidir.
Şu günleri en iyi açıklayan sözü ile bu satışları yazdım.
Şöyle diyor;
-hukukun bittiği yerde tahakküm başlar.
anayasa hukukunda başımın belası olmuş zalım filozof.
tabiat kanunları üzerine deneme adlı kitabında birçok tutarsızlığını keşfettiğim filozof. sıkı yazar, görüşleri birçok bilim alanının gelişmesine yol açmıştır. ayrıca çok dindardır.

(bkz: tabula rasa)Locke, her ne kadar insanın zihninin 'doğuştan' boş bir levha olduğunu söylese de bence, insanların çoğu hayatları boyunca hep 'boş bir levha' olarak kalmaktalar.*
en ünlü sözü don't tell me what i can't do olan şahıs,sonradan duman olmuştur. (bkz: lost)
locke locke locke hanımey locke diye türküsüde vardır.
lost dizisindeki mal karakter.

her şeyi adaya bağlayıp duruyordu kaderci pezevenk.
yeter artık dediğim.

felsefeden bıktım.
Felsefeci düşünür adam en azından düşünmüş onu yapamayan gerizekalılar da var maalesef.
ingiliz Aydınlanması cihetinden tecrübeciliği kendi başına ve sistematik bir felsefe olarak ortaya koyan şahıstır. 17.Yüzyıl mütefekkiri olmasına rağmen, Newton'un yeni kainat ve ilim anlayışına denk gelen, bilgi ve cemiyet teorisini ortaya koymuştur. Düşünme hürriyeti ve insan fiillerini akla göre düzenleme anlayışını en vasi ölçüde yayan kişidir.

Locke, insan zihni ve idrak melekesinin mahiyeti üzerine, mesmuatın ve idrakin ehemmiyetini tebarüz ettiren bir düşünme şekline sahiptir. insanın idrak melekesi üzerine ''Tecrübe'' eseri ile malumatların, fikirlerin menşelerini hasselerle kavranabilir tecrübeler dünyasıyla münasebetlendirmiştir. Din-An'ane-Otorite üçlemesine dayalı olarak oluşturulmuş, insana bidayet de verilmiş, bilgi anlayışına muhaliftir.

''ihsasi Bilgi Teorisi'' ile Locke, doğuştan düşünce ve bilgi nizamını yıkar. Bilgiler mesmuatla elde edilebilir. Harici tecrübeler, aklın anlama faaliyetleri ve dahili tecrübeler, bilginin teşekkülünde amildir. Locke'un ihsasa dayalı ilim idraki Fransız materyalistlerine de te'sir etmiştir. Hükümet üzerine ikinci inceleme eseri sosyoloji/politika teorisidir. ingiliz burjuvazisinin anlayışına mutabık olarak tabii bir hukuk teorisi geliştirmiştir. Ona göre insanların tabii zekaları, fikretmek kabiliyetine sahip olmalarına mukabil, itikada ve an'anevi tedrisat vetirelerine tabi tutulduklarında hatalı malumat ve fikirler edinirler.

Locke'a göre devlet, hususi mülkiyet hakkını tazammun eden tabii hal'in, tabii hukukunu teminat altına almak için kurulmuştur. Locke, devletin menşe ini, halk ile idareci arasındaki akide bağlar. insanlar kendileri için en uygun idare şeklinin hangisi olduğuna, tecrübeleri neticesinde karar vermiştir. Öyleki insanlar başlangıçta, idarecinin kudretinin sınırlanmadığı krallık idaresinde, hakimiyet tek kişinin elinde olduğu için zaman zaman yozlaşarak keyfi idarelere inkılab etmişlerdir. insanlar, bu sebeple zorbalığa tahavvül eden kralın teşri icra gücünü birbirinden ayırarak, krala sadece icra kuvvetini bırakmışlardır. insanlar doğuştan müsavidirler ve rızaya istinadlı herhangi bir tasdik olmadan otorite kurma iddiasında bulunamazlar.

Locke ayrıca, tabii hukuk kavramını ele alır. Doğuştan her insan için müsavi olarak var olduğu kabul edilen haklar ona göre ''hayat,hürriyet ve mülkiyettir''. Bu idare anlayışında ihsasi bilgi teorisinin te'siri açıkça görülmektedir. Locke'nin mesmuatcı bilgi teorisinden müteessir olan ingiliz materyalistleri ingiliz aydınlanmasının ilerici vasfını sürdürebilmişlerdir. Bu teoriden hareketle deizm ön plana çıkmış, vahiy dininin ahlak idrakine karşı çıkılarak insani ahlak kuralları ehemmiyet kazanmıştır.
bir düşünür. devletin kökeni hakkında kabul edilen akılcı ve bilimci teorisine göre; devlet, tabiat halinde yaşayan insanların suçluları cezalandırmak için bilerek ve isteterek kendi cezalandırma haklarından vazgeçip bu hakkı devredip oluşturdukları kurumdur.
Benlik konusunda saçma sapan fikirleri var. Ama yine de sormak iyidir. Eğer 1 yaşındaki halinizi hatirlamiyorsaniz aynı kişi değilsiniz gibi bir düşüncesi olmuş. Ama thomas reid bu düşünceyi çürütmüş.
17. yüzyılda yaşamış ingiliz filozof.aydınlanma döneminin önemli isimlerindendir.locke'un epistemelojisinde insan zihni boş bir levhadan ibarettir.(tabula rasa).zihnin dış dünyadaki ideleri bağlamasıyla bilgi oluşur.locke bu görüşü ile platon'cu doğuştancı geleneğin (inneisme) tam karşısında yer alır.
locke siyaset felsefesinde gelenek ve otoriteye yer vermez.toplumsal yaşamda ve yönetimde salt aklın önemini vurgular.