bugün

Tarihte onlarca devlet tarafından fethedilmesine karşın çok fazla isimle anılmamıştır. Son isimlerinden olan Nikea, Osmanlıların fethinden sonra iZ-NiKEA adını alarak (iZNiK YOLU) zamanla iznik adını almıştır.
iznik meyveleri adlı şirketin meyve kasasında ingilizceyi katleden şu yazıyı gördüm:

"the best from the best"
en iyiden en iyi gibi bir şey.
en iyiden de en iyi.
en iyinin iyisi.
en iyisi siz ingilizce kullanmayın iznik meyveleri.
Hayran olduğum bursa'nın bir ilçesidir. Tüm insanlarının yardım sever gençlerinin çalışkan , yaşlılarının ise hayat dolu olduğu bir yer. Onun dışında zeytinciliği ile de çok iyi gelir sağlayan mis gibi havası olan yer. Tavsiye edilir efendim.
tArihte hristiyanlık adına önemli toplantıların yapılıp önemli kararların alındığı bir şehir.
ms. 350'li yıllarda hristiyan'lar ikinci konsülü iznik ayasofya kilisesi'nde toplamıştır. toplanma sebebi "incil'in hz.isa'nın kimi havarileri tarafından yazılmış olan kopyalarının azaltılması ve hz.isa'nın, tanrının oğlu olup olmadığı konusunun tartışılması" idi. öylede yapıldı. ancak "tanrının oğlu" sözünün kabul edilip çıkış yeri sayılan bu toplantı biraz olaylı bitmiştir.

çinileri, gudik iznik gölü ve içine edilmiş tarihi güzelliklerinin dışında başka bir olayı olmayan, bir türlü gelişemeyen ilçecik. zeytin yetiştiriciliği had safhadadır. halkın %80'i çiftçi olduğu için yılın uzun zamanını kahvehanelerde geçirirler. yaz ise, sahilde özellikle çekirdek yiyerek yürürler. bir kez gidilip görüldükten sonra ikincisi haz vermemektedir.
güneşin en güzel battığı ilçelerdendir aynı zamanda. pek bir aktivitesi olmayıp kışın hayatın durduğu yerdir. tenhadır eğlence alanında pek gelişmemiştir. ilçenin gençleri genelde safir adlı göt kadar pisti olan barda eğlenirler.
ilçeye bağlı iki belde:

-boyalıca
-elbeyli
tartışmasız güneşin en iyi battığı yerlerdendir. Bildiğin köy. yapılacak çok şey yok. gölde yüzmek süper haz vermez belki ama güneşin batışı ve yazın en sıcak günlerinde bile akşamları serin olan havası vazgeçilmez yapar.
koca ülkemde "evet ben buraya aidim!" diyebildiğim tek yer. sahilde atılan üç beş turu, yorulunca kumlara oturup batan güneşi izlemeyi, bir anda etrafınızı saran tatlı sokak köpeklerini, müthiş tarih kokusunu, dostları, sakinliği, huzuru, anneyi... çok şeyi içinde barındırır iznik. şimdiler de ise arada bir gidilebilen saklı bir cennet benim için.
inanılmaz bir tarihi zenginliğe sahip olmasına rağmen, tarihi eserlerin otlardan, çalılardan, pislikten , çöpten gözükmediği yerdir. çok şirin küçük bir ilçe ama o eseler, yazık ki ne yazık bakımsızlık içinde çürüyüp gitmektedir.
Tarih öncesi döneme ait bir sürü kalıntıya sahip olan ilçe.

Şu anda bildiğim kadarıyla dört tane büyük höyük var iznik'te. Ancak hiçbirinde kazı yapılmamış, sadece yüzeysel araştırmaların sonuçlarını biliyoruz.

Düşündüm de, tarihi gerçekleri ortaya çıkarmayacak, kazı yapmayacak, bastığımız toprakların altında yatan yüzyılları bilmeyecek, geçmişi tüm dünyanın gözü önüne sermeyeceksek niye işgal ediyoruz Anadolu topraklarını? Bırakalım ingilizlere, almanlara; kazsın adamlar...

Sonra da arkeoloji kötü bölüm...
anadolu selçuklunun ilk başkenti diyebiliriz.
Her tarafı tarih kokan, Yolda yürürken bile size bir osmanlı şehrinde yürüyor hissiyatı veren bursa'nın minik ilçesi.
bursa'nın ilçesi olup da bu kadar geri kalmış görünümlü, pasaklı bir ilçe daha yoktur. en azından dağ ilçeleri dışında. içim karardı allah canımı alsın. hele gece yarısı çingene mahallesinden geçiyordum yalın ayak götü zor kurtardım diyebilirim. sahil kasabalarında her yol denize/göle çıkar ama bu ilçede her yol surlara mı çıkıyor nedir. neyse işte bir gece kaldım ama iyi ki çabucak kaçtım sabahın erken vakti. bir yaz günüydü göl ışıltıyla parlıyordu. maviliklere doyum olmuyor gerçekten. gerçi çok misafirperver halkı var. onlar için kalınır.
Yunanlıların elinde olsa; tarih, inanç, kültür, doğa, ve deniz turizmi ile ihya olup tüm dünyada reklamı yapılan meşhur bir yer olacakken, elimizde çürüyen, gölü amerikalı endüstriyel yemek üreticisine atık deposu olsun diye peşken çekilen, dünya kültür mirasıdır.

Hz. isa'nın tanrıya eşdeğer tutulduğu, yüz küsür uydurma metnin arasından ayıklama yapılıp dörde indirildiği ve incilin oluşturulduğu, günümüz hristiyanlığının öğreti ve hiyerarşik yapısının temellerinin atıldığı konsil, iznikte toplanmıştır.Bu konsil sayesinde Hristiyanlık Roma imparatorluğunca resmi din kabul edilmiş,uzun vadeli sonucu olarak milyarlarca inananı olan bir dünya dini olmuştur.

Hristiyanlıktaki üç adet Ayasofya ismine sahip ve ortodokslarca kutsal kabul edilen ibadethanelerden biri, iznikte bulunur.

Yıllardır hiç bir şey yapılmaz ruhunu büyüsünü geri vermek için bu şehre.Halini gördükçe içim yanar.
geçen kurban bayramın da ayasofya müzesi camii'ye çevrilmiş benim güzel ilçem, sonra bu kadar tarihi ve doğal güzellikleri varken turist sayısı niye bu kadar az diye şikayet edersin, ama her şeye rağmen gezilip görülmesi, vakit geçirilmesi gereken bir yerdir.
bursa iline bağlı şirin mi şirin, güzel mi güzel mi güzel, alabildiğine göl alabildiğine yeşil alabildiğine zeytinlik olan ilçe.
zeytin üretimiyle göz kamaştıran, "üzüme düşmek" isteyenlere bağlarca imkan sunan, ovası ayrı bereket, yamaçları ayrı güzellik bir şehir.
29-30 ekim 2011'de bir grupla yaptığım bisiklet turuyla gittiğim ve halen şimdiye dek yaptığım en uzun bisiklet turum ünvanını koruyan tarihi ilçedir. kuzeyde karamürsel, gölcük ve başiskele, kuzeydoğuda pamukova, güneydoğuda osmaneli *, güneyde yenişehir, batıda orhangazi ve kuzeybatıda altınova ilçeleriyle çevrili olup, göl tarafı hariç dağlıktır.
göl kenarındaki köylerinde cennet havası olan, yeşilin ve mavinin buluştuğu, çinileri ile ünlü , hatrı sayılır bir tarihe sahip şirin ilçemiz.
yeni bir keşifle tekrar gündeme gelmeyi başarmış şirin ilçem...

iznik'te bulunduğum süre zarfında neredeyse her gün önünden geçipte bir kere dönüp bakmadığım, çalılık, hristiyanlık açısından önemli bir yermiş... dünyanın iznik'e geleceği söyleniyor... hayırlısı diyoruz...

http://webtv.hurriyet.com...iznik-te-buyuk-kesif.aspx
bursa'ya 70, inegöl'e 45 km uzaklıkta olan denizi aratmayan güzel gölü ile insana huzur veren tarihi çok çok eskilere dayanan güzel bir bursa ilçesi. bursa'ya bağlı olmasına rağmen kocaeli'ye daha yakındır.
bir dönem anadolu selçuklu devletinin başkenti olmuş, osmanlı zamanında ise orhan bey zamanında feth edilen ve ne yazık ki şimdi kıymeti bilinmeyen türkiye şehridir.
iki senedir altyapı kazıları bir türlü bitmeyen, iyice saçmasapan bir hale gelmiş ilçe. önce kanalizasyon sistemi döşenmesi için kollar sıvandı ancak * belediyesi de dahil olmak üzere işi yapan firma yüzlerine gözlerine bulaştırdılar. hemen ardından doğalgaz çalışmaları başladı ve bu çalışmalar sırasında da dumur edici olaylar yaşandı. yolların tamamı köstebek yuvası halinde, gelen kazıyor ve rezil bir şekilde bırakıyor. yollar, kış aylarında çamur ve bataklık durumunda, yaz aylarında ise cadde ve sokaklarda ameliyat maskeleri ile gezen insanlar görebilirsiniz, toz ve pislik o derece... türkiye'de gerçekleşen pek çok olay gibi iznik'in de altyapı çalışmaları boktan bir şekilde devam ediyor. gülünç bir not: trafiğe kapanacak olan bir caddesi *, istiklal caddesine * rakip olacakmış... mışşşşş...
Tarihle doğanın buluştuğu şehir.
anadolu selçuklu'ya başkentlik yapmış.
iznik konsulü burada toplanmış.
bir zamanın kilisesi olan şimdinin camisi olan küçük ayasofya var.
roma tiyatrosunda antik kazılar yapılmakta.
sahilde spandau bulvarı var.
görsel
şehrin etrafını çevreleyen surlar ve yenişehir kapısı.
görsel
iznik gölü,iznik gölü ve bir dost.
görsel
antik roma tiyatrosu
görsel