bugün

kastamonu ilinin bir ilçesi
kurtuluş savaşı sırasında istanbul dan kaçan subayların ve depolardan çalınan askeri malzemelerin anadoluya giriş kapısı. bu malzemeleri çok kısa sürede gemilerden boşaltarak ankaraya gönderilmek üzere kağnılara yükleyen kahraman halkın yaşadığı şehir.
istiklal madalyası'na sahip olan tek ilçedir.
yeşili ve mavisi ile tam bir karadeniz incisidir inebolu. tek kusuru iklimi itibari ile çok yağış alması turizminin gelişmesine engel olmaktadır. sıcak iklime sahip bir yer olsa idi ne antalyanın ne bodrumun esamesi bile okunmazdı yanın da. yolunuz düşerse muhakkak görmelisiniz.
kastamonu'nun muhafazakarligi ile alakasi olmayan bir ilcedir.
*bütün ahalisine istiklal madalyası verilmiş kasabadır. kurtuluş savaşında ankara'ya ulaştırılacak cephanenin denizden karaya alındığı liman kentidir. senelerdir bu özelliği sebebiyle ilçe adının yiğit inebolu yapılıp yapılmaması tartışılmaktadır.*
atatürk'ün şapkayı halka gösterek şapka ile ilgi konuşmasını yaptığı ve şapka kanunun çıkarılmasında ilk işaretlerin verildiği kastamonu ilçesi . halkının gerici değil ilerici ve aydın olması atatürk'ün ilk burada şapkayı halka tanıtmasına vesile olmuştur .
güneşin denizden doğup denizden battığı enfes yaşam yeri. ülkemizin en fazla rüzgar alan bölgesi. uçsuz bucaksız deniz ve sınırsız yeşillik insana bir ferahlık getirir. köylük bir yer gibi görünse de bütün yollarındaki asfaltlar tamdır ve bozulmamıştır. ayrıca memleketimdir orası. ah inebolu' mm ahh burnumda tütüyorsun cennet memleketi...

Edit; son zamanlarda bayağı toprak kayması yaşanmakta. Dağlık yerlerde ciddi hasarlar oluştu diye biliyorum. Asfaltlar da bozuktu baya.
ilçenin tek tatil köyü için: http://www.yakamoztatilkoyu.com/
dağ havasında ineboluya bir saat uzaklıkta köy evi için ;
(bkz: kafiyesiz eleman) * *
rumca i nea poli (=Yeni kent) adının Türk ağzına uydurulmuş biçimi.

1. inebolu. Kastamonu iline bağlı ilçe merkezi kent. karadeniz kıyısındadır. Kentin ilkçağda Abonou Polis adından (abonou teikhos) sonra taşımağa başladığı ionopolis adı, anlaşıldığına göre, geç bizans döneminde "i nea poli" diye kullanılır oldu ve bu ad, Türk ağzında inebolu'ya döndü.

2. inebolu. Aydın ili Bozdoğan ilçesine bağlı Yazıkent kasabasının eski adı.
Kastamonu'nun yeşille denizi buluşan şanlı bir ilçesidir. Denizi, ormanı, tarihi ile ünlüdür. Yöresel sebzeleri ve ürünleri çok meşhurdur. Günlük olarak istanbul' da Kasımpaşa' da inebolu pazarında satılır.

Sabah balıkçıların getirmiş olduğu günlük balıkları ve yöresel yemekleri HEYAMOLA Restoran'da yiyebilirsiniz. Yöreye has, doğal kokulu domates ve salatalık, biberiyle, dağ çileğiyle ve gül reçeli ile kahvaltı yapabilir, bakraç yoğurdunu yiyebilirsiniz. Sadece sabahları bulabileceğiniz inebolu usulü güveci tadabilirsiniz. Yörede yetişen dut, incir, böğürtlen, kiraz ve eriği dalından kopmuş haliyle bulursunuz. Gözleme, etli ekmek, pide, katmer, el mantısı ve ev baklavasını Cafe Mola'da yiyebilirsiniz. Gidiniz, görünüz. Hayran kalacaksınız.
namı değer (bkz: yiğit inebolu)
beyaz şeritli istiklal madalyası'na sahip olan kastamonu'nun kahraman ilçesi.

http://tarihturklerdebasl...ritli-istiklal-madalyasi/
tansu çillerin yapılan onca uyarıya rağmen tirebolu dediği ilçedir.
yolunuz düşerse çınar altı'nı görmeniz tavsiye edilir.
istiklal madalyalı tek ilçedir ve bir diğer özelliği güneş denizin üstünden doğup yine denize batmaktadır . Bu da dünyadaki sayılı şehirlerden biri olduğunu göstermektedir.
tarihi eser kapsamında bulunan binaların yıkılamaması ve doğası gereği arazi yetersizliği sebebi ile yeni konut inşaatı yapılamayan, bu sebeplerle de konut kiralarının büyük şehirlerle yarıştığı ilçedir.
inebolu Pazarı’nın ünü büyük kentlerde de duyulmuş, hatta ana haber bültenlerine bile konu olmuştur. Hem sağlıklı, hem taze, hemde ekonomik .
inebolu'ya gelen yerli ve yabancı turistlerde pazardan alışveriş yapıyorlar ve arkadaşlarına, dostlarına hediyeler götürüyorlar…
Pazardan alınan pırasadan hediyemi olur demeyin. Gayette güzel oluyor vede insanların hoşlarına gidiyor.
heyemola deniz şenliklerinin 5.sinin düzenlenmekte olduğu, son birkaç gündür oldukça hareketli ve kalabalık günler geçiren ufacık tefecik kastamonu ilçesi. nüfusu kış aylarında 9000, yaz aylarında 100.000 in üzerindedir.
kurtuluş savaşında limanıyla cephane sevkiyatında büyük yarar sağlayan ilçe.sağolun varolun.
Inebolu esnafı birtek yaz aylarında is yapabildiği için fiyatları yüksektir. Ama tam kafa dinlemek için ideal bi yerdir.
Dar sokakları son düzenlemelerle iyice daralmış, boyran simidi pek bir sevilesi, haluşka yemeden dönülmemesi gereken bir Kastamonu ilçesi.
Ömer seyfettinin yıllarca ikamet ettiği, birçok hikayesine de kaynaklık etmiş şirin bir sahil kasabasıdır.
(bkz: tarihi inebolu dönercisi)
3 kere limanına uğradığım ilçe. kasabadan hallicedir. gece o kadar rüzgar yapıyor ki ağustosta adamı tir tir titretir.