bugün

büyük şehirden gezmeye gelenleri yemekleri ile oldukça memnun gönderen ancak istanbul, ankara, izmir, bursa, adana gibi şehirlerden bu kente yaşamaya gelen insanlar için hayal kırıklığı yaşatır. sonuçta bir doğu kentidir ama doğu kentlerinde arasında özel bir yeri olduğu doğrudur. kral arkadaşlar edinebilirsiniz.* halkının günlük konuşmaları alışkın olmayanı ortadan ikiye böler. aslında antep anlatılmaz yaşanır.
edit: 200. entryimi 4 güzel yıl geçirdiğim gaziantep'e yazmış oldum farkında olmadan.
insanların giyimleri, kültürleri bir garip.. diyen garip kişi; "sen parisin elit tabakasındanmısın ?" diye sorarlar, sen gibi kendini bilmeze.
standart dediğin absürtlük, günde 15 bikini değiştirmekmidir ? *
(bkz: memleketim gaziantep)
öyle 2 günde gezip de yargılanmaması gereken şehir.
gaziantep' e geldiysen eğer dostum, en temel başlangıcın mümkünse antep' in yerlisi olan birinin yanında kalmaktır. en has yemekleri , konuşulan o güzel şivenin yumuşaklığını ve akıcılığını sadece ve sadece o şehrin yerlisinden tadarsın. bu her şehir için geçerlidir. hadi yerlisini bulamadın , bari bilen biri ile geziver.(!)
şehrin yukarısı diye tanıtılan ve eski antep diyede tanımı yapılan yer, şayet; arap, ırak , iran cart curt kokuyor ise dostum yanlış yerdesin orası karşıyaka ... ibrahimli ve sarıgüllük mahallelerine dikkat çekmek istiyorum. hadi sarı güllük hadi neyse de . ibrahimli dediğin daha 7-8 yıllık bir mazisi olan bina yığını topluluğu... bu mudur kültür? bir şehrin kültürünün güzelliği ve çirkinliği bununla mı ölçülür oldu? gaziantep bakırcılık zanaatında yer edinmiş bir şehirdir. antepe geldi isen bunu görebilrsin. bakırcılar çarşısı vardır. onun dışında sedef kakma, antep işi diye adlandırılan el işleri ,kilim işlemeciliği... sanatla bi bağlantın yok ise tarihi yönüyle ilgilenebilirsin. birçok antik kente ev sahipliği yapmıştır. mesela herkezin bildiği birtane örnek veriyim; zeugma. git babacım oraya hem vapura binip fırat nehrinde gezmiş olursun mis gibi. hemde zeugma antik kentini görürsün. tarih te mi sarmadı? ozaman otur bir miğde fesatı geçirtelim sana.
önce sabah 5te kalkıp beyran içmeye gidelim hacı, akabinde katmeri ile sıkması ile kaymağı ile sıcak tırnaklı ekmeği ile ve tabi diğer adını şuan hatırlamadığım birçok çeşidi ile güzel bir kahvaltı. öğle yemeğinde içli köfte, zeytin böreği , pirinç böreği, malkıta köftesi yada omaç olabilir, hani akşama yer kalsın diye(!) , aparatif takılalım. akşamda firikli acur dolması olur, ekşili ufak köfte olur, yanına lahmacun bol söğürmesi ile, kilis kebabı olabilir. (tabi üstad bunlardan birini yersin değil kastım, antep halkı misafir perverdir. "babalı boynuna" der yedirir sana bunların hepsini. )
ha ramazan bayramı mı? ozaman yuvarlama yersin. tatlı olarakta alabildiğince baklava şöbiyet ve bülbül yuvası...
ha kurban bayramı mı? dibine kadar kebap yersin, tatlı olayında ise gene aynı usül baklavadır kadayıftır.

yani uzun lafın kısası anteptir burası. türkiyede en çok göç alan şehirlerin başı çekenlerinden... yerli halkı ayırt etmek için ise soyadı bilmen lazım gelir. şayet öyle sanıldığı gibi giyim kuşamla bir yerin yerlisi ayırt edilmez. gerçi bunu şuan açıklamam genel bir hakaret gibi oldu. bunu herkez bilir. okuma bayramındamıyız canıım , yöresel kıyafetle gezelim dimi? onu geç. bir yerin yerlisi yani şehirlisi demek oluyor bu, yöresel kıyafet giymez. (tutamadım açıkladım)
ne acıdırki gaziantep almış olduğu yoğun göçler sebebi ile farklı kültürlerin birbirine harmanlaştığı bir şehir olup çıkmıştır. ama bu semtler bellidir. bunu burda yaşayan halk bilir zaten. dışardan biri gezip görmek istiyor ise de başta söylediğim gibi yerlisine denk gelmesi hayırlı olur. ha en kötüsü bilen biri ile geziversin.

beklentili olmalı tabi insan, geldiği yere göre beklenti çıtasını oluşturmalı. tabi ki londradan , paristen gelen biri için değişik gelebilir. ama sadece değişik. ama be gülüm türkiyemden gelipte ne beklersin ne ararsın sen buracıkta...
neresindesin hayatın?
kebap burda, baklava burda, lahmacun burda, atatürk' ün kütüğü burda, peki sen nerdesin yoğrum?
galatasaray taraftarı olarak gittiğim 9 ağustos 2009 gaziantep-galatasaray maçında,trafikte bayrak sallayarak şehri turladığımız zaman insanların garip bakışları yerine,"baba biz sizi destekliyoruz yenin be şu antep'i" şeklinde diyaloglarla karşılaştım.

antep halkının içinden olan çocuklar bile bizleri formalarımızla bayraklarımızla görünce gülümsüyor, hatta bizlerle gelip muhabbet etmek istiyorlardı. biraz tedirgin olarak girdiğimiz stadyumda hiç taşkınlık çıkmadan gönlümüz rahat bir şekilde ayrıldık. demek istediğim şudur ki gaziantep halkı yıllarca süper ligde bulunduğu için artık bazı durumları kaldırabilecek hale gelmiş.

kısa bir süre içerisinde gözlemlediğim bir şey vardı,antepliler cümlenin sonunda ki kelimeyi uzatarak söylüyor, dinleyen için hoş bir durum oluyor. *
atatürk'ün memleketidir. atatürk benim hemşehrimdir, gururluyumdur. link vereyim hemen.

http://img3.imageshack.us...23220001208410968080.gif/
mükemmel bir damak tadına sahip, insanı kilo yönünden 3haneli rakamlara ulaştırabilmesi çok kolay olan şehrimizdir.
savaşla alınamayan yerlerinin günümüzde parayla alındığı memleketim.
disaridan gelenlerin pek begenmedikleri, görülecek gezilecek fazla yerinin olmadigini iddia ettikleri güzel sehrim. aslinda böyle düsünmeleri mutlu ediyor beni. antep anteplilere kalsin yeter. turist falan dolmasin geregi yok. ben yasami öyle rahat bir sehire su ana kadar rasgelemedim. gaziantep i niteleyebilmek icin icinde biraz olsun yasamak lazimdir, güneydogu gezisine cikip icinde iki gün kalmakla antep anlatilmaz asla.
şener şen'in söylediği antebin hamamları adlı türküyle de bilinen güzel ilimiz.
toplam nüfusu : 1.285.249
türkiye nin seksenbir vilayetinden sadece birisidir.
yeni taşındığım şehirdir. Ankara'da okumuş, Adana'da büyümüş birisi için pek bir cansız gelmiştir 2 haftalık izlenimim itibariyle. umarım yanılırım. haftasonları parklarda gezmekten bıktım lan. yok mu şöyle geceleri çıkılacak yerler, kızların teklif ettiği yerler?
zeugma'nın sahibi, kültür zengini şehir. genel kanının aksine insanı da çok soyludur.
sözlük yazarları olarak mayıs ayı başında kitaplarımızla gideceğimiz tarih yazan kent.
ne güzel isimdir o öyle, gaziantep.
tam bir sanayi şehri. bölgenin ekonomi merkezi.

aynı zamanda mustafa kemal atatürk'ün memleketi. * *
sanayisi oldukça gelişmiş bir yer/il. belki de bu sebeple kendinizi güneydoğu'da hissedemiyorsunuz burda. bursa gibi, adana gibi. çok beton gibi. efsununu kaybetmiş gibi ama yine de çok güzel, çok leziz.
doğduğum değil doyduğum yerdir. küçükken geldiğimiz için bilemem ama istanbul, ankara, izmir, bursa gibi şehirlerden gelenler için başta işkencedir. ilk 3 şehirdeki ortam yoktur. zamanla alışırsın ve daha yenileniyor bu şehir. herkesi beklerim. kefil benim.
bu gece çiftetellisi ile tanıştığım bana aşkı hatırlatan ilimiz
(bkz: aşkının şehri)
büyük bir şehir olmasını sanayisine ve celal doğan a borçlu olan ilimiz.
sevgilisi olmasına rağmen üniversiteye gidip, üniversiteli kaşar arayan tiplerin yaşadığı şehir.
(bkz: gavatlığın lüzumu yok) baklavası özellikle güllüoğlu üff neyse.
insanı chp fanatiği.
güzel canım memleketim bir ayrıdır gaziantep gezilesi görülesi bir yerdir
(bkz: antep fısığı)
(bkz: baklava)
(bkz: cağırtlak kebabı)
(bkz: beyran)
(bkz: ali nazik)
fıstıklı muska
(bkz: pekmezli sucuk)
(bkz: gaziantep hayvanat bahçesi)
(bkz: zeugma)
(bkz: bakırcılar çarşısı)
(bkz: şehitkamil)
(bkz: şahinbey) (bkz: araban)ıslahiye
(bkz: oğuzeli)
(bkz: yavuzeli)
(bkz: nizip)
(bkz: nurdağı)
(bkz: karkamış)
başlıca geçim kaynakları tarım, hayvancılık ve beşiktaş'dır.
son yıllarda büyük gelişme göstermiş güneydoğu'nun incisidir. 2003 den beri belirli aralıklarla ziyarete gelindiğinde görülmektedir bu değişim.
--spoiler--
başlıca gelir kaynakları: tarım, hayvancılık ve beşiktaştır.
--spoiler--
yazın çok sıcak, kışın ise çok soğuk olan şehirdir.