Zeugma kazıları sırasında ortaya çıkarılan ve bu alanda bir dünya rekoru Gaziantep'e ve Türkiye'ye kazandıran; bullalar'da Belkıs/Zeugma'yı eşsiz kılan özellikler arasında yer alıyor. Bulla mühür baskısı anlamına geliyor. Yani bir mektup , bir ferman , ya da paketi başka yerlere göndermek gerektiğinde , kapatılıp üzerine vurulan özel mühür baskı demek. Bu da Zeugma'nın devlet arşivinin günümüze yansıyan izleri sayılıyor. Gaziantep Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen bu önemli koleksiyondaki mühür baskılarının sayısı ekim ayı içerisinde bulunanlarla birlikte 100.000'i buluyor. Arkeoloji uzmanları bu rakamın Dünyada bir müze kayıtlarında bulunan en fazla bulla olduğunu belirtiyor. Pişmiş topraktan yapılan bu bullalar , üzerinde taşıdıkları son derece zengin tasvirler ile Belkıs/Zeugma'nın diğer antik kentlerle olan ilişkileri, dönemin ekonomik, sosyal ve dini hayatı üzerine benzersiz bilgiler edinmemizi sağlıyor.

Zeugma'nın asıl önemi, kazılarla ancak küçük bir bölümü ortaya çıkarılabilen Roma Villaları ve bu villaların tabanlarını süsleyen mozaiklerdir. Benzerleri Türkiye sınırları içerisinde sadece Ephesus (Efes) Antik kentinde görülen bu yamaç villaları arkeolojik açıdan büyük önem taşımaktadır. Sadece A bölgesi kazılarında gün ışığına çıkarılan mozaiklerin alanının 1000 metrekareyi bulması Zeugma'nın tam anlamıyla bir mozaik kenti olduğunu ortaya çıkarıyor. Yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar Zeugma'daki kazıların tamamlanmasıyla Gaziantep Müzesi'nin dünyanın en büyük mozaik müzesi haline dönüşeceğini söylüyor. Yolların kesişme noktasında bulunması ve ticaret ve garnizon kenti olması Zeugma'yı sanatçıların gözünde çekici yapmış. Emekli olan subaylar bile kente yerleşmeye başlamışlar. Güvenli ve zengin bir kent olan Zeugma'ya dönemin en iyi sanatçıları akın etmeye başlamışlar. Böylelikle sanatçılar , kentte, günümüzde olaylar yaratan mozaikler, freskler ve heykeller bırakmışlardır. Zeugma çağımız yöneticilerinin nedenini bilmedikleri biçimde zenginleşirken, kültür ve güzel sanatlarda da gelişimini sürdürmüştür. Kentin hemen tam karşı kıyısında bulunan ve şimdi çoktan sular altında kalan Apameia kenti ise Helenistik çağdan sonra Zeugma'nın her alandaki rekabetine dayanamayınca terkedilmiştir. M.S.2.yüzyılda Zeugma'yı Apameia'ya bağlayan , ağaç kütüklerinden yapılmış salların oluşturduğu ahşap bir köprü bulunuyormuş. Zeugma'daki villa tipi yerleşimler , bu köprünün Fırat kıyısından başlayarak , batı yönünde yaklaşık 300- 350 metre yüksekliğindeki Belkıs Tepesi'nin üstündeki Akropolis'in eteklerine kadar ulaşmıştır. Yamaçların güney ve batı bölgesi nekropol (mezarlık) , doğu ve kuzeydoğu tarafı mahalleler, kuzey kesimi ise yönetsel bölümler ve lejyon bölgesiydi. Akropolis'in üzerinde ise Zeugma sikkelerinde sıkça rastlanan Tykhe (talih ve kader tanrıçası) Tapınağı bulunmaktaydı. Zeugma'nın genel topoğrafik yapısı , tam bir yamaç kenti görünümündeydi. Helenistik dönemde başlayan villa geleneğine göre , yüksek ve manzaralı alanlar seçiliyordu. Roma dönemine gelince , yüksek yerlerde oturmak, asillere özgü bir tercih ve ayrıcalık olarak kabul edilmekteydi. nedenle kent ve villaları , arkasındaki tepelere doğru açılmış taraçalar üzerinde konumlandırılmıştı.

Zeugma'yı önemli antik kentler arasında farklı kılan diğer bir olay da Roma imparatorluğu döneminde üslenmiş olan ve çoğunluğu Anadolulu askerlerden oluşan Scyhthica (iskitya ) Lejyonu'nun bu kentte bulunmasıdır. Bu lejyon Roma imparatorluğunun en önemli 4 kentinden biri konumundaydı. Kaynaklar bu garnizonun daha sonraları Romalı bir yapıya bürünüp IV.Lejyon adıyla Fırat kıyılarının koruması görevini üstlendiğini belirtiyor. ~http://www.zeugmaweb.com/zeugma/onem.htm~
fırat nehri kenarındaki antik kenttir. bugün büyük bölümü sular altında kalmıştır.
(bkz: gaziantep mozaik müzesi)nde birçok mozaik eserinin sergilendiği antik kentin adıdır. mutlaka görülmesi tavsiye edilir. müzeyi gördükten sonra bir hayli etkileneceksiniz. ayrıca, bu müze dünyanın 2. en büyük mozaik müzesidir. sanırım bu da birçoğumuzun bilmediği ama gurur verici bir gerçektir.
nizip e bağlı belkıs köyüne yakın eski yerleşim yeri.
Zeugma kentinden çıkarılan mozaikler gaziantep şehrinde müzede sergilenmektedir. çok görülesidir hele şu herkes tarafından bilinen çingene kız figürü yok mu süper ötesi. yani o yıllarda böyle bir olayı nasıl gerçekleştirdiniz diye sormak istiyor insan ama kime sorcan. bide o renk renk taşları nerden buldunuzda tablo gibi mozaikleri dizdiniz süpersiniz dicem ama kime?
(bkz: çingene kızı)
(bkz: gaia)
Kent, Fırat nehri kıyısında kurulmuştur. Nehir ticaret açısından önemli bir geçit görevi görmüştür. Bu nedenle kente eski Yunanca'da köprü anlamına gelen Zeugma adı koyulmuştur.
gaziantep ili nizip ilçesinin 10 km doğusundaki belkıs köyünde bulunan antik kenttir. tarih öncesi çağlardan beri kesintisiz iskan gösteren bu kesimin önemi, samsat ile birlikte fırat nehrinin en kolay geçit verdiği iki noktadan birisi olmasıdır. zaten zeugma ''köprübaşı'' ya da '' geçit yeri'' gibi anlam taşımaktadır.

antik kent gözden uzak kaldığı için 1980'lere kadar definecilerce soyguna uğramıştır. 1992 yılında gaziantep müzesi tarafından, kaçakçıların yarım bıraktığı (işe bak kaçakçılar da olmasa!!) bir kazı çukurunun bulunup temizlenmesiyle başlayan kazılarda bir roma villası ve sanatsal açıdan oldukça değerli taban mozaikleri ortaya çıkarılmıştır. ne yazık ki, ortaya çıkarılan bu mozaikli tabanda yer alan 10 figürden 6sı 15 haziran 1998'de koruma altındaki!! yerlerinden sökülerek çalınmıştır. *
artik muzesi acilmis olan mozaikleriyle de goz dolduran antik kent. kesin acilisi eylul ayi icinde olacaktir.
gaziantep'e yol duserse muhakkak gidip gorulmeli. Muze mozaik eserleri bazinda dunyada ilgi ceken bir profile sahip olacaktir.
gaziantep'in dünyanın en büyük mozaik müzesine sahip olmasını sağlayan antik kent.

http://www.ekavart.tv/muz...k-muzesi-gaziantepte-yeni
yakın zamanda çevre düzenleme projesinin bin bir aksaklığa ve zorluğa rağmen uygulanmasıyla gezmesi daha güzel olacak ören yeri.

gelip göreceğiniz dev bir çelik kafes içindeki villa kalıntıları ve müzeye götürülen kıymetli eserlerin replikaları olacak. bu eski medeniyetin eserlerini göl manzarası eşliğinde yerinde görmek bir başka keyifli.
yemeklerden sonra antep'e gitme nedeni. türkiye'de en iyi düzenlenmiş, korunmuş, en zengin müze seçilebilir. her şey özenli, her şey güzel. yurt dışındaki müzelerin seviyesine ulaşmışlar, hatta geçmişler.
ölmeden önce yapılacak 100 şey listesinde olmalı.
ilk albümünü 2012 kasım ayında çıkaracak rock müzik grubudur.
(bkz: zeugmadi)
müthiş grup hele ki o senden vazgeçmek için şarkısı dağıtır adamı.
Geçit köprü anlamına gelen adından da anlaşılacağı üzere, Zeugma doğunun batıya açılan gümrük kapısıydı.
görsel
europe'nin kaçırılışı mozaiği
m.s 2.-3.yy
tanrı zeus'un suriyeli kız europe'yı boğa kılığında kaçırması işlenmiştir.
köprü mânasına gelmektedir. zaten antik kentte de bir köprü bulunmaktaymış üstelik sadece sanatsal olması açısından.
Ankara’da Balgat’ ta bulunan künefeci. Siz künefe yemeye gidersiniz ama masayı meyve ve Çerezlerle donatırlar. Glikoz şurubunu saklama taktiği galiba.
(bkz: zeugma çingene kızı mozaiği)
görsel
görsel
görsel
görsel

Mars heykeli. MS 200. Zeugma Mozaik Müzesi, Gaziantep.

Yaklaşık 1.50 metre uzunluğunda. Zeugma Antik Kenti’nin koruyucusu, savaş ve barışı bir arada temsil eden bronz Mars heykeli, Zeugma Antik Kenti’nde 2000 yılında yapılan kazı çalışmaları sırasında bulundu. Miğferli savaşçı genç bir erkeği betimleyen heykelin ortadan ayrılan kıvırcık bukleler halindeki kabarık gür saçları alın ve yüzünü çevreleyerek ensesine yapışıyor. Göz bebeği gümüş ve altından yapılan Mars heykelinin yüzünde öfke ve kızgınlık hakim.

F: Centro di Conservazione Archeologica.
Pozlar pozlar, ay birde böyle cek dur dur uzanayim birde öyle cek.