bugün

ayşe kulinin romanı.
(bkz: füreya koral)
füreya,cumhuriyet dönemindeki ilk kadın seramikçi..ayşe kulin romanı "füreya"da füreya koral'ın yasamını anlatmakta..füreya 82 yasında ölür..
günler, sabah erken saatlerde coşku ve neşeyle uyanıp, gayretle çalışmaya başlamasını, akşam üstleride iki kadeh rakı ve yakın dostlar eşliğinde keyifle sohbet edilmesini gerektiren zaman dilimleriydi. buydu hayat.
ayşe kulin 'füreya'
türkiye nin ilk kadın seramikçisi ve çağdaş seramik sanatının öncüsü
kitabı okuyanlar bilir, son derece sürükleyicidir.
füreya korel'in yaşamı, ailesi, ayakta kalma becerisi...
bir defa okuyup kenara atılmayacak kadar güzel bir eserdir.
bir demet tiyatro'da tirbüşon'un sevgilisi.
Ayşe Kulin'in en güzel romanlarından birisi. Ancak kitabın içindeki çarpık ilişkiler ve bunlara karşı karakterlerin son derece tepkisiz kalması kitap başında çoğu kez sinirlenmeme neden oldu o ayrı bir konu.
Ölüm gibi bir şey hayata küsmek. Hatta ölümde bir başka hayata geçiş umudu bile taşıyabiliyor insan, yaşarken yaşamdan vazgeçmek,üstesinden gelinir gibi değil!
ayşe kulin'in okunası romanıdır. roman sürükleyici olmakla birlikte füreya isimli cumhuriyet' in ilk seramikçisi olan kadının hayatta kalma mücadelesini anlatmaktadır. füreya' nın ayakta kalma mücadelesi, ilk cumhuriyet kadınlarından olması, atatürkçü düşünce yapısı nedeniyle dikkat çekici bir kitaptır. atatürk ile ilgili anlatılan kısımlar kesinlikle çok etkileyicidir. füreya azim ve zekasına hayran bırakan bir kadındır. cumhuriyet kadınını en iyi şekilde temsil eder. atatürk' ün en yakınlarıdan biri olan ali kılıç ile evlenmiştir.
romandan ziyade masalsi bir otobiyografi.
gidiyorum kent müzesine rehber anlatıyor. yokluktan hayvan dışkılarından sindirilmemiş yiyecek seçecek kadar kötü durumdalardı. üzülüyorum. okuyorum kitabı insanlar canı sıkıldığı için parise gidiyor. bu iki olay aynı dönemde aynı ülkede yaşayan insanlara ait. o dönemde ne kadar israfın olduğunu gözler önüne seren roman.
gerçekten romanı okuyunca vay be hayata bak diyenler olmasına şaşırıyorum. ben sadece acıdım. bu kadar yüzeysel hiç birşeyden haberi olmadan yaşamak istemem. tamam her zorluğu görüp yaşadığımı söyleyemem ama bu gibi insanların mükemmel türklermiş gibi anlatılmasına karşıyım. bu kitabı okuyup tayyibin gemiciklerine laf eden iki yüzlüler daha da acınası.
Ayşe kulin'in, cumhuriyetimizin ilk profesyonel kadın seramik sanatçısı füreya koral'ın hayatını anlattığı, okuması çok keyifli ve akıcı olan eseridir.

- "Ben mi, seramik mi?"
- "Seramik!"
güncel Önemli Başlıklar