bugün

patoloji laboratuvarında dokuların fiksasyonu için kullanılan solüsyondur. çok kötü kokar. toksit etkisi vardır. solunduğunda direk istemsiz ağlamaya başlanır. ayrıca dezenfektan olarak da kullanılır.
hastanelerdeki kokunun kaynağı organik bileşik. çözeltisi hastanelerde dezenfektan olarak kullanılır.
kimya endüstrisinde en yaygın olarak kullanılan ve üretilen maddelerden birisidir. Formik aldehit ve metil aldehit olarak ta bilinmektedir. Renksiz bir gazdır ve sıklıkla en fazla %40 lık olmak üzere sulu çözelti halinde kullanılır (formalin). Formalin çözelitlerinde bir miktar da metil alkol bulunmaktadır. Gerek gaz hali gerekse sıvı çözeltisi kendisine özgü, hoşa gitmeyen bir kokuya sahiptir. Oksitleyen maddelerle hızla tepkimeye girer, yüksek derişimlerinde yanıcı bir sıvıdır. Hidroklorik asitle bis (klorometil) eter buharı oluşturacak şekilde tepkimeye girer, oluşan bu madde ise kanser yapıcı bir maddedir. Tıbbi laboratuvarlarda koruyucu sıvı ve sterilize edici madde olarak kullanılmaktadır. Başlıca reçine imalatında ve kimyasal üretim ara maddesi olarak kullanılmaktadır. Üreformaldehit ve fenolformaldehit reçineler köpük yalıtımı malzemelerinin, yapımında, sunta ve kontraplak imalinde tekstil ürünlerinin işlenmesinde, ve ayrıca, formaldehit üre, fenol ve melamin reçinelerinin yapımında kullanılmaktadır.
yeni arabalardan ve mobilyalardan gelen kokunun nedeni. cesetlerin çürümemesi için de kullanılır.
metanol olarak da bilinir. aldehitlerin ilk üyesi olan kokulu, yanıcı gazdır(hcho). metil alkolün yükseltgenmesiyle oluşur, ya ısıtılarak yeniden elde edilmesini sağlayan polimeri paraformaldehit halinde ya da sulu çözeltisi formalin biçiminde saklanır. fenolle ve üreyle bir çok reçine oluşturur.
Kotu kokulu doku fiksatifidir.
(bkz: HCHO) tek C'lu aldehit.
Fiksasyon islemlerinde seyreltilerek kullanilmaktadir.
Cok da kotu kokmuyor. Beterin beteri var. Temed denilen bir sey kimyasal var bu hayatta.
Aldehitlerin en basit üyesi olan (form-aldehit), beşeri ve veteriner anatomi alanında incelenmek istenen ölmüş organizmanın damarlarına pompalanmasıyla çürümesini ve doku bozulmasını önlemek amacıyla sıkça kullanılan, oda sıcaklığında sıvı halde bulunan, çok keskin kokusu olması sebebiyle burnu ve gözleri yakan kimyasal bir maddedir.

Anatomi dersinin ilk haftaları esnasında öğrencileri oldukça zor durumda bırakmaktadır. Lakin gittikçe alışılmaktadır. Yine de çok fazla temasta bulunulmamalıdır. Zira anatomi akademisyenlerinin bir çoğu keldir (çok çalışmak ve stresin etkisi de muhtemel). Kanserojen etkisiyle ve saçları dökmesi söylentisiyle tanınır.
Sigara dumanında bulunan bir madde.
Anatomi derslerinin vazgeçilmez göz yakan kimyasal bileşiğidir.
Severim keretayı.
amonyum klorür ile birlikte metamfetamin sentezini sağlayabilir. ne gerek var ama yani şimdi. di i ey falan gelecek sonra. dırap tu dı graund hends bihaynd yor hed hadi bakalım uğraş dur.
Kokar. Leş atar. Çok fazla kokar.
Tıp eğitiminde kullanılan kadavraların, bozulmalarını önleyen, çok kötü bir kokuya sahip olan sıvı.
şöyle bir bardak falsn içsem yeter sanırım. biri beni öldürsün.
anatomi laboratuvarında kadavra eğitimi alanlar burunlarında o keskin kokuyu hissetmiştir.
omurgali hayvanlarin hücrelerinde metabolizma esnasinda ortaya cikan ara üründür. bu sekilde insanlarda günlük yaklasik 50 gram olusur ve tekrar islenir. insanlar yaklasik (0,001 - 0,01) mg/m³ formaldehit nefes yoluyla disariya verirler. burada sigara icenlerle icmeyenler arasinda fark yoktur.
elma ve sarap üzümlerinde de dogal olarak formaldehit olusur.

formaldehit teknik olarak metanolün katalitik oksidasyonundan olusur. katalizatör olarak genelde gümüs kullanilir.

keskin bir kokuya sahiptir. oda sicakliginda gaz seklindedir. 0,05-1 ml/m³´lik konsantrasyonda kokusu hissedilir. suda cözülür ve su icerisinde aldehidhidrat (metandiyol) olusturur.

30 ml/m³´lik konsantrasyonda hayat tehlikesi olusturur (bkz: akciğer ödemi).

genelde formaldehit ile olusan zehirlenmeler direk kontakla olusmuyor. ucuz olan ickiler icerisindeki metanol yüzünden vücut metanolü isliyor ve formik asite ceviriyor. Bu da vücudun asit-baz dengesini bozuyor (bkz: asidoz). formaldehit daha cok retinaya zarar verebilir (bkz: Denatürasyon).

madem teklikeli neden üretiliyor?
sadece 2007 yilinda dünya capinda 21 milyon ton üretilmis bir maddedir.

- laboratuvarlarda mannich ve blanck reaksiyonunda kullanilir. diger aldehitler gibi güclü bir indirgectir. - boya, yapistirici, gübre, konserve, iyon degistirici, tanen, vulkanizasyon, fungusit, patlayici, ilac sanayisi ve tekstilde de kullanilir.
- aşı üretiminde aşı virüslerinin veya toksinlerin inaktivasyonunda kullanilir.
- yukaridaki diger entrylerde de belirtildigi gibi anatomide de kullanilan bir maddedir.
- dezenfiksiyon ürünü olarak hala kullanilan bir üründür.

formadehit su isimlerle de karsimiza cikabilir:
- metanal
- metilaldehit
- oksonmetan
- folmilhidrat
- formikasitaldehit
- formikaldehil
- formalin / formol (metanol icerisinde cözülmüs %35-%37´lik formaldehit)

wikipedia´dan cevrilerek alinmistir.
Rahatsizlik vermeyen kimyasal. Ama yine de akimli kabinlerde calismakta fayda var.
Genelde %37'lik sulu cozelti halinde depo edilir ve satilir.
kanserojen, mutajen, aşındırıcı, allerjen, solunması-yutulması-cilt ile teması hallerinde toksik zararlılık sınıflandırmalarının kombosuna sahip, dolayısıyla insan sağlığı açısından son derece riskli bir malzeme.
Miss gibi ölümü hatırlatıyor bana.

Lanet olasıca kadavralar.
dezenfektan amaciyla kullanilan bir tür kötü kokulu kimyasal.
Kanserojen ve tehlikeli bir kimyasaldır aynı zamanda.
sigara dumanında bulunurmuş.
güncel Önemli Başlıklar