bugün

ch3* ün hidroksillenmiş hali.etil alkolden çok daha yavaş yıkılır.bu yuzden formik asit birikmesinden dolayı gelişen asidoz ölüme sebebiyet verir.ayrıca sahte rakı dedikleri meretin içindeki alkol tipi.
(bkz: alkollerin zararlı etkileri)
nam-ı diğer metil alkol.. petrokimya endüstrisinde önemli bir hammadde olmasına rağmen türkiyede üretilmeyen, çokça ithal edilen organik. doğal gaz veya kömür bazlı üretimi en yaygın olmakla beraber, geleceğin yakıtı olmaya aday kimyasallar* için önemli bir hammadde özelliği göstermektedir. uyanık çinliler tarafından üretim fabrikasının inşası bitirilmiş, metanol bazlı yakıtla çalışan arabalar üretilmeye başlanmıştır bile.
bünyeye girdikten sonra ne kadar sürede insanları kör etmeye başladığını merak ettiğim şey. eminim başkaları da merak ediyordur.
metil grubuna hidrosil grubunun bağlanmasıyla oluşan organik bileşik.
hplc cihazında enjektörü yıkamak için kullanılan maddedir. bu alkolde merck kalitesini aramak lazımdır. toksiktir, lakin korozif degildir. kokusundan, renginden vb. gibi fiziksel özelliklerinden etanolden ayırmanız mumkun degildir.
metil grubuna hidroksil bağlanması ile oluşan alkol yapısıdır. sahte rakılarda etanolün yerine kullanılır. sebebi tabi ki ucuz oluşudur. körlük ve ölüme sebebiyet vermektedir.
CH3-OH şeklinde atom dizilimi olan, vücuda alındığında zehirlenme tehlikesi olan hidrokarbon.
(bkz: metil alkol)
sahte rakılarda kullanılması kamuoyunda kendisini meşhur etmiştir. zararlıdır, körlüğe neden olabilir.
etil alkolün aksine çok zararlı olan bir alkoldür. gıda ürünlerinde veya insan hayatını doğrudan etkileyen ürünlerde etil alkol yerine kullanıldığında (genellikle yanlış kullanılırmış) öldüren kimyasaldır.
çok zehirli bir alkol türüdür. koklanmaması gerekir. zehirlenmelerinde vücuda etil alkol verilerek tedavi edilir.
alternatif yakıt olarak kullanılması fikrini ortaya atan bilim adamı george olah'a nobel kazandırmıştır.
esas söyleyeceğim o değildi tabii. intihar için uygundur % 100 çalışıyor.
Etil (bildiğimiz zehirsiz) alkole konan yüksek vergi yüzünden akşamcının yüzyüze kaldığı tehlikedir.

içkinin fiyatı vergi olmasa 3'te birine 4'te birine düşer, o zaman da hiçkimse zahmet edip sahtesini yapmaz.

Devlet ya SuudiArabistan gibi harbii olsun içkiyi toptan yasaklasın yada görevini yapsın yani "kötü alışkanlığı önleme" dümeniyle bütçesini doğrulttuğu paranın bir kısmını sahteciliği ve kaçakçılığı önlemeye kullansın.

Sanayiide kullanılan etil alkolün içinde belli oranda metil alkol bulunur böylece vergiden muaf olunur.
etiketlemesinde toksik işareti gerektiren ; insan sağlığı için çok tehlikeli bir alkoldür.
yakıta %5 oranında karıştırıldığında oktan arttırmaya yardımcı olur. Aracın avans açmasına ve daha performanslı gitmesine katkı sağlar. %100 metanol dönüşüm kiti ile ana yakıt olarak kullanıldığında aracın radyatörünü söküp atabilirsiniz. emme manifoldunu ellediğinizde buz gibi olduğunu görürsünüz. hızlı buharlaşması sayesinde aracın hararetini düşürecektir ve araç termostat açmayacaktır. Dönüşüm kitsiz olarak %100 yakıt olarak kullanılması durumunda benzin hortumu ve deponuzun içerisinde 1 gecede bembeyaz balçık oluşacaktır.
aşırı miktarda alındığında karaciğerde formaldehite dönüşerek körlüğe, formik aside dönüşerek de şiddetli asidoz, koma ve buna bağlı olarak ölüme neden olur.
genellikle kaçak olarak üretilen kolonya ve alkollü içkilerin tüketilmesine bağlı oluşan zehirlenmelere neden olan maddedir.son derece toksik bir alkol türüdür...kolonya gibi kozmetik ürünlerde kullanılması dahi sinir harabiyetine ve körlüğe yol açabilir..

normal alkol de vücut için toksiktir..ama öldürücü değildir..aşırı dozda alınmadığı sürece mortalite riski taşımaz..

fakat metil alkol bir başkadır..tam bir zehirdir. üstelik ülkemizde ''bandrollu ve tekel amblemi taşıyan şişelerde dahi bulunabildiği'' saptanmıştır..işin en trajik yanı hiçbir şekilde renk, koku ve tat olarak normal alkolden ayırt edilemiyor olmasıdır..şikayetler genellikle son kadehin içiminden 12 ila 24 saat sonra ortaya çıkıyor..

mekanizmadan bahsetmek gerekirse bildiğimiz alkol olan etil alkol insan vücudunda önce alkol dehidrojenaz enzimi yardımı ile asetaldehite, daha sonra da aldehid dehidrojenaz enzimi ile asetik asite dönüşür ve akabinde bir takım döngülere girerek enerji açığa çıkarır.
(bkz: bira göbeği)

kendisi toksik olmayan metil alkol ise bu enzimler ile sırası ile formaldehid ve formik asit isimli iki toksik ürüne dönüşür.

tedavi ise bu toksik ürünlerin oluşumunu önlemek yahut vücuttan uzaklaştırmak prensibine dayanır. fakat hasta ölüm olayından kurtarılsa da genellikle körlük ve kalıcı sinir harabiyeti gibi komplikasyonlar gelişmektedir.

eğer kişinin metil alkol alımının üzerinden kısa bir zaman geçmiş ise kusturma denenebilir yahut hastanın midesi yıkanabilir.

toksik ürün oluşumunu engellemek için akla ilk gelen çözüm fomepizol kullanarak alkol dehidrojenaz enzimini bloke etmek ise de bu ilaç şu anda türkiye'de bulunmamaktadır.

o yüzden alkol dehidrojenaz enzimine olan ilgisi metil alkolden 10-20 kat daha yüksek olan etil alkol (bildiğimiz alkol) uygulanır.

daha sonraki aşamada hasta dialize alınarak toksik maddeler kandan uzaklaştırılmaya çalışılır.

fakat tüm bu tedavi metodları tamamen uygulansa bile başarı oranı çok sınırlıdır..

o yüzden viski,rakı,vodka gibi sert alkollü içkiler çok güvenilmeyen yerlerde asla tüketilmemelidir..bu içkiler içilecekse açılmamış şişeden içilmeli ve çok güvenilir marketlerden iyice kontrol edilerek satın alınmalıdır..
sıçışın resmidir.
reşo yakıtında da bulunan sağlığa zararlı madde.
odunun damıtılmasıyla elde edilir. metil alkol, oksijenle reaksiyona girdiğinde karbondioksit ve metan gazı açığa çıkarır. açığa çıkan bu metan gazının oksijenle reaksiyonu sonucu karbondioksit ile su oluşur ve bu sayede yakıt elde edilmiş olur.

metanol zehirli bir alkol çeşididir. buna en güzel örnek sahte rakı örneğidir. sahte rakılarda etanol yerine prosesi ve maliyeti daha cazip olduğundan metanol kullanılır. senelerce uğur dündar boşuna basmadı o merdiven altlarını yani.
bir alkol türü. narkotik etkisi, etil alkol kadar kuvvetli olmasına rağmen karaciğer tarafından formaldehit ve formik aside çevrilmesi ölümcül komplikasyonların esas nedenlerini oluşturmaktadır.
rakı yapımında kullanılamayan bileşik. bunun yerine etanol kullanılır ki metanol karaciğerde oluşturduğu formaldehit ve formik asit yüzünden körlüğe sebep olur. eğer vüduda giren metil alkolü işleyen enzim sistemi durdurulursa metil alkolün yüzde 70'i böbreklerden dışarı atılabilir ve bu da kör olmanızı engeller.
kaçak içkilerde bulunabilecek bileşik. metanol içki üretiminde etanol ile birlikte doğal yollarla oluşabiliyor. normalde bunu uzaklaştırıyorlar ama kaçak içkilerin hepsinde bunu uygulamıyorlar. ayrıca metanol etanolden daha ucuz. eğer ucuz içki içeceğim diye bunlardan alırsanız (ki türkiye şartlarında biliyorsunuz alkol dünyanın geneline oranla pahalı ve herkesin durumu aynı değil) içinde metil alkol olup olmadığını bilmeniz gerekir. fiziksel yöntemlerle bunu anlamak ise çok zordur. bunu en iyi destilasyon yöntemi ile anlayabilirsiniz. metil alkolün kaynama noktası 64.7 santigrat derecedir. etil alkolünki ise 78.4. eğer destilasyonu uygun sıcaklıkta gerçekleştirirseniz içkideki metanol buharlaşıp balon jojede birikecektir. eğer birikme varsa o içki metanol içeriyordur. bunun dışında daha ayrıntılı bir yöntem olarak şu da olabilir: metil alkolün oksitlenmesi ile formaldehit ve formik asit oluşur. etanolün oksitlenmesi ile asetik asit ve asetaldehit meydana gelir. yani oksidasyon yolu ile de içindeki alkol türünü anlayabilirsiniz. bunların dışında özel olarak sulandırılmış rakıya soda eklerseniz içinde metanol varsa bunun etkisini azaltacağından beyaz renginde değişim gözlenecektir ve bulanıklaşacaktır. böylece şüphelenip destiklasyon yöntemi ile ikinci ve kesin sonuç alacağınız bir test yapabilirsiniz. bunun dışında imkanınız varsa daha da gelişmiş aletlerle (gc ve hplc cihazları) bunu daha kolay bir şekilde anlayabilirsiniz.

ya da tüm bunlarla uğraşacağınıza, parası ne olursa olsun verin ve bandrollü içki alın. en azından kafanız rahat olur.
Hayalet yangın olarak da bilinen metanol yangınının dumanı yoktur ve mavi tonlarındaki rengini gün ışığında görmek neredeyse imkansızdır. Bu nedenle çok daha tehlikeli ve kontrol edimesi güçtür.
görsel
solunması, yutulması ve ciltle teması halinde toksiktir. Tek maruziyette bile organlarda hasara yol açar. ilaveten de kolay alevlenir.
güncel Önemli Başlıklar