bugün

pota'da eriteceksen oraya bide metalurji ve malzeme mühendisliği yazman gerekirdi. neyse saygılar.
büyük ve ciddi çalışan üretime yönelik işletmeler bu kişileri iş ve üretim verimliliğinin artması amacıyla istihdam ederler. öyle uyduruk bir bölüm değildir esasında. lakin benim genel olarak mühendis kelimesi hakkındaki görüşüm elektrik, makina ve inşaat harici bölümlerin mühendis felan olmadığı, bu ünvanın da bunlar harici bölümlerde tamamen eğreti ve uyduruk durduğudur.

su ürünleri mühendisliği diye bölüm var la... bölümü aşağılamak için söylemiyorum ama mühendis kelimesi ve alabalık çiftliğini de bir potada eritemiyorum maalesef.
sayısal işletmeden başka birşey değil, şu sıralar vakıflarda fabrikatör veletleri 239 binle yerleşip okuyor mezun olunca amelelerin başına geçiyor.
bilinmemektedir şunları bunları biliriz bikbikbik herşeyde fikirleri var herşeye maydonoz olurlar ama hicbirinde usta değiller ne iş yapıyorsunuz kardeşim siz ?
şiir yazsa, söylese evladır.
Anladığım kadarıyla bu mühendislik dalı sosyal bilimler(daha çok iktisat) ve diğer mühendislik disiplinleri arasında oluşan yeni bir disiplin. Kullandığı yöntemleri mühendislikle alakalı olduğu için mühendislik denmiş.

Peki ne yapar bunlar?
It sektöründe analist olabilirler.
Finans mühendisi olabilirler.
Bankacı olabilirler.
Üretim mühendisi olabilirler.
Planlamacı olabilirler.
Biz yönetici oluyoruz derler ama öyle hemen yönetici olmak zor.
Ne is olsa onu yapar. Her yola gelir.
Endüstri mühendisi bir fabrikanın ceo görevlisi, üretim müdürü olabilir. Ayrıca bu bölümü okuyan kızlar genelde güzel olur.
Yıllardır sorulduğuna göre anlaşılması zor bir şey olsa gerek.
Araştırıp anlamayan, endüstri mühendisi olmak isteyip anlamak isteyen varsa gelsin bana sorsun.
LiSE MEZUNU NE iŞ YAPIYORSA ONU.
öğrencilik zamanında otobüste bir muavinle geçen diyaloğumdur;

edit medit:havadan sudan falan filan derken

-ben aslında endüstri mühendisiyim.
+hassiktir.harbimi moruk?
-evet.samsun küçük yer, iş bulamıyosun haliyle.
+ee istanbula gel.
-yok burda bulursam çalışırım. yoksa sağlık olsun.
endüstri ile uğraşır.
iş piyasasından uzak insanın sorabileceği tarzda bir sorudur. Piyasada hangi sektörlerin hangi bölümlerinde ne tarz ihtiyaçlara kimler tarafından cevap verilebilir sorusunun cevabını hiç bilmeyen kişi sorusudur. Özetle bir endüstri mühendisi her işi yapar*. Sorun çözebilme yetilerinin yüksek olmasından kaynaklanıyor olsa gerek!

Mezunlarının; kalite, üretim, planlama, satın alma, pazarlama, danışmanlık, insan kaynakları gibi bölümlerde çalıştığı gözlemlenmiştir.
- endüstri mühendisi ne yapar?
+ "endüstri mühendisi ne yapar?" diye soranlara yetiştirecek cevap arar..
"ne is olsa yaparim abi" lafinin anlamini buldugu biri olarak endustri muhendisi, nerde ihtiyac duyulursa oraya konabilir. suya surek boka kurek deyimi de adeta bu meslek icin uydurulmustur. lakin iyi adamdir, faydali adamdir end. muh., ellemeyin calissin bi yerde kendi halinde. zira "ne is yapionuz la siz" diye sorup duranlardan cok daha fazla is yaptigi kesindir.
bir tanıma göre ördektir... uçar, yüzer, yürür ama hiçbirini tam olarak yapamaz. bir bakıma doğrudur bu tanım , ama kıskananların , çekemeyenlerin uydurması da olabilir. ancak gün gelip de bitirme tezi kapıya dayandığında gittiğiniz firmalar ile görüşürken "konumuz belli değil, burada ne iş yaparsak onu kullanacağız, seçme şansımız kalmadı zamandan dolayı" dediğinizde , bunu hocanız da duyduğunda "tam bir endüstri mühendisi mantığı" der ve siz anlarsınız ki endüstri mühendisi böyle birşeydir.
endüstri mühendisine ve adaylarına sıklıkla sorulan soru.

-abi, endüstri mühendisi ne yapar.
*sözlükte yazmışlardır mutlaka, gir oku, uğraştırma beni.
"ekonomiden sorumlu devlet bakanlığı yapar" şeklinde cevaplandırılabilecek soru.

(bkz: ali babacan)