Aaa üzerime film çıkmış.

ama bir interstellar kadar etkiler mi emin değilim.
(bkz: Disco Elysium)
roma mitolojisinde kahramanların gideceğine inanılan cennet.
görsel

görsel

görsel

görsel

görsel

görsel

2013 yapımı bilim-kurgu filmi.

Dünya'da hastalık vs artınca yaşanılmaz hale gelmiş, zenginlerde uzayda son teknolojiyle donatılmış bir Yeni Dünya yaratmışlar. Ve kendileri gibi zengin olanlar bu yeni dünyaya göç ettiler.

Dünya'da ise fakirler yaşamını devam ettiriyorlar. Lanet Sınıf ayrımı işte. Dünyada kalıp yeniden yaşanabilir hale getirmek yerine kaçmayı tercih etmiş namussuzlar...

Üzerinden asırlar geçsede insanların sınıf ayrımı ve mücadeleleri hiç bitmiyor. Kıyamet kopana kadarda hiç bitmeyecek anlaşılan...

Güzel mesajlar veren bir bilim-kurgu filmi olmuş. Elysium denilen yer müthiş tasarlanmış. Efektlere Bayıldım kısacası...

izleyin. Pişman olmazsınız.
sinema üzerine ekonomi-politik bazı okumalar

--spoiler--

Elysium ya da Elysion kelimesi Yunan mitolojisinden gelmekte olup onun öncesinde ise Eski Mısır’da iaru sözcüğü bulunmaktadır. Iaru, ölülerin gittiği bolluk ve ölümsüzlük bulunan kamış tarlaları anlamına gelmekte olup Elysion ise Hades’in yeraltındaki cennetidir.

2154 senesinde yaşananları aktaran yapıtta dünyada ki şartların kötüleşmesiyle -artan nüfus, nüfusun getirdiği hastalıklar, kirlilik ve sınırlı kaynaklar sebebiyle- zenginler, dünya yörüngesinde kendilerine adeta bir cennet kurmuşlardır. Elysium adını verdikleri bu cennet, vatandaşlarına yalnız temiz ortam, yeşillik ve konfor sağlamıyordu. Son derece gelişmiş sağlık protokolleriyle uzun bir ömrü garantilemişlerdi de. (Film bu konuda yeterince açık davranmasada Senatör Delacourt, işadamı Carlyle’a 200 yıllık bir sözleşme garanti etmekteydi.) Öte yandan bu cennetin ayakta kalması için dünyada var olan halihazırda sınırlı kaynaklarsa doyumsuzca buraya aktarılmaktaydı.

Zenginlerin olmadığı bu dünya nasıldı?

Zenginleri “yatırım gücü” , orta sınıfı “hizmet” ve alt sınıfı “işçi” olarak indirgeme yapacak olursak yatırım gücü kendi geleceği için diğerlerinden apayrı bir sistem kurduğunda tüm gücüyle oraya yatırımlar yapacaktır; orta ve alt sınıfın da ihtiyacı olan ancak faydalanamadığı bu yatırımlar giderek netleşen keskin bir çizgi haline gelen sosyal yaşam farkına sebep olacak ve orta sınıfın giderek erimesine neden olacaktır. Hizmet’in ortadan kalkması yalnız yatırımlardan yararlanamamaktan değil onlara uygun olan iş sağlayıcılarının da ortadan kalkmasıyla oluşacaktır. Örneğin filmdeki distopik dünyamızda sağlık sektörü neredeyse çökmüştür. Bakımsız bir hastane içerisinde yüzlerde hasta yığılmıştır ve kısıtlı tedaviler uygulanmaktadır. Sebebi basitçe yatırım gücünün olmamasıdır. Ayrıca pek çok kamu hizmetinin robotlar aracılığıyla yapılmakta olduğu da görülür. (Şartlı Tahliye Memuru, Polis vs)

Yatırım gücü olmayan ve hizmetin kısıtlı olduğu imkanlarla işçilerin dünyasında olan ana karakterimiz Max DeCosta, çalıştığı fabrikada tam doz radyasyona maruz kalır. Elysium’da imkanlar vardır ancak o bu hakka sahip değildir. Onun gibi ölümcül ya da basit hastalıklara sahip pek çok hasta için aslında çare vardır ancak dünyadakiler ile paylaşılmamaktadır. Günümüzdeki teknolojik gelişmelerin, gelecekte eşit yaşam imkanları doğurduğunu düşünen benim gibi birine teknolojinin yalnız tek bir sınıfın kontrolü altında kalmasıyla ne gibi büyük ayrıma yol açacağı gösterilmiştir.

Kısıtlı kaynaklar içerisinde sınırsız imkanlara sahip yalnızca tek bir sınıfın olması ve kendilerini izole etmesi öylesi bir yakın gelecekte olabilir ki yeni bir küresel ekonomik krizin de tetikleyicisi olacaktır.

Aslında bu filmde bile Malthus’un teorisi yer almakta. Ve tamda söylediği gibi zenginler gıdaya ve fazlasına ulaşabiliyorken alt sınıf hastalıklar ve açlıkla boğuşmaktadır. Nüfus kontrolünü sağlamış olan zenginler geride bıraktıkları alt sınıf insanları hastalıklar ve pislik içerisinde ölüme terk ederek nüfus kontrolü sağlama amacında olabilir. Bence zenginlerin büyük çabasının sonucunu almış olmaları bir nebzede olsa hak ettiklerini düşündürsede Elysium’da doğmuş birinin emeksiz bir şekilde tüm zenginlikten faydalanması büyük bir haksızlık.

Özetle bir zamanlar Amerikan zenginlerinin kendilerini şehrin kaosundan uzak banliyölere taşıması gibi Elysium’da da zenginler kendilerini dünyanın kaosundan uzağa, yörüngeye taşımışlardır. Fakat gelişen teknolojik imkanları da yalnız kendilerine vermişlerdir. Bu yüzden orta sınıf kalmamış ve zengin-fakir arasında ki ayrım uçurumdan ötedir. Bu da bazı grupların devrimci bir görüşe sahip olmasını doğurmuştur. Söz konusu filmde Spider karakteri hasta insanları ne pahasına olursa olsun Elysium götürmeye çalışır. (Elysium’da göçmen sorunu) Gidecek insanlar da tek çare uğruna ölmeyi göze alır. Ana karakterimiz Max, Spider’dan gidiş bileti alabilmek için kendi patronunun (işadamı Carlyle) beyin çipindeki bilgileri çalacaktır. Amaçları yalnızca bankadaki paralar iken; Carlyle Senatör ile bir darbe planladığı için Elysium’un sıfırlanması için gerekli yazılım şifrelerine sahiptir. Spider bunu fark edince her şey değişir. Max’in çaldığı bilgiler onun ölümüne neden olacaktır ancak pek çok insanın da hayatını kurtarır. Çünkü Spider Elysium’un yeni vatandaşlarını “tıbbi yardıma ihtiyaç tüm insanlar” olarak yapmıştır.

--spoiler--
Lighting mage itemi. 121 atak ve 40 lighting damage özelliği vardır.
Kanal istanbul’un uzay versiyonudur.
ne vasat ne de bir kez daha izlenir cinsinden ortalama bir bilim kurgu filmi. Benim hoşuma gidip dikkat kesilmeme neden olan bir süre önce Discovery de belgeselini izlediğim "Dünya yaşanmaz bir yer haline gelir de yaşayacak bize uygun gezegen bulamazsak uzayda nasıl sistem kurmalıyız" konusuna benzeyen bir yapımdı. ama o belgeselde 200 er kişilik gemiler yapıp içerisinde bitkiden hayvana yine tüm canlıları yetiştirip hayatı devam ettirmek vardı. Her kurguda gerçeklik payı olunca, bedensel engelliler için bir de biyonik aparatlar üretilmeye başlayınca filmde geçenler neden olmasın dedim.
Bence aşk olayı tadında, fazla üzerine gidilmemiş; yoğun bir aksiyon mevcut ama bu sahnelerde Damon sırıtıyordu belki daha uygun biri olsa farklı bir şeyler olabilirdi.
Kuzenimin ingilizce özetine ihtiyaç duyduğu film. Bana geldi kesin izlemişimdir diye. Ama izlemedim. Yorumlara baktım izlememekte haklı olduğumu gördüm. Var mıdır yardımsever bu filmi izlemiş bi arkadaş 10-15 cümleyle özetlesin filmi bana. Türkçe özet bu arada, ingilizceye çevirme kısmı sorun değil. Sadece filmi izlemedik, izlemek istemiyoruz*.
imdb puanıyla dumur etmiş film.

bunu sanıyorum kurguladığı distopik dünyaya borçlu. zira amerikalılar dünyayı kurtarmıyor bu filmde, tam aksine adamlar elysium inşa edip bildiğin kaçmışlar *

kaçmakla kalmayıp, dünyada kalan fakir ve eziklerle hiçbir teknolojik imkanlarını paylaşmıyorlar falan.

arşivimin bilim-kurgu bölümünün nadide eserlerinden biridir.
Filmde kötü adamı oynayan bir abi var ki bence filmin esas yıldızı o.
ortalama bir film. abartmanın manası yok zira. muaidili olan baya-ğı film var.
Sharlto coopley'in mükemmel olduğu film.
filmin senayosunu yazan geleceğin analizini çok iyi yapmış. mültecilerin avrupa kapılarına varmak için ölümüne mücadele vermeleri yoksulluk ve zenginlik arasındaki uçurumun sürekli artması günün birinde filimdeki gibi bir bölünmeyi ve yaşamı
gerçekleştirebilir.
Altınoluk'ta kaliteli bi gece kulübü, ortamı güzel, müzikler güzel, servis güzel, güvenlik güzel ama azıcık havasız kalıyo be.
güzel film biraz bilim kurgu biraz sınıf ayrımın yapıldığı fakirin dünyada kalıp zenginin dünya etrafında gezdiği geleceği anlatan filmdir.
antik yunan mitolojisinde insanların öldükten sonra gideceğine inanılan vikinglerdeki valhalla'ya benzeyen cennet. gladiator filminin bitişinde çalan müziğin adı da elysiumdur. öyle ilahi bir müzik ki sanki ölmüşsün ve gerçekten elysium'a gidecekmişsin gibi hissettiriyor dinlerken. hans zimmer ile lisa gerrard mürhiş bir iş çıkartmışlar sanat eseri.
son derece güzel blomkamp filmi. 2100 lere de gelsek kapitalizmin nasıl işleyeceğini gösteriyor bir nevi.
knight onlinede mage oynayanlar bilir.
pandorum filminde insanligin son umudu olan tenis gezegeneni de giden geminin ismi. ayrıca matt damon'ın başrolde olduğu izlenesi bilim kurgu aksiyon filmi.
Gelecekte de sadece belli sınıftaki insanların insan gibi yaşayacağını hatırlatan film.
güzel bir fikrin harcanışıdır.

--- spoiler içerir mi içermez mi bilinmez ---

temel klişeleri eleştirmiyorum, onlar allahın emri. ama en göze çarpan eksikliği elysium elysium denmesine rağmen doğru dürüst nasıl bir yer olduğunu görmüyor olmamız. oradaki insanlar züppe midir, dünyadakiler hakkındaki görüşleri nedir, yaşam tarzı nasıl işler, düzen nedir vs; tek gördüğümüz elinde viski bardakları "hey whats up johnny" diye gezen takım elbiseli insanların olduğu onar saniyelik sekanslar. bu da elysium hakkında fikir sahibi olmamıza bir engel.

sapık manyak psikopat ajan kötü karakter olsa da oyunculuğuyla filmi kurtarmış (agent kruger aka sharlto copley). üstünde azcık daha durulsa efsane kötülere girer o derece. oynamış adam. her sahnesi güzeldi. film biter bitmez ilk işim kim ki bu diye araştırmak oldu. meğerse yönetmenin diğer filmi olan district 9'daki elemanmış. taşlar sonra oturdu hatırladım.

bu senaryo ve malzemeden efsane bir film çıkacakken ortalama bir film çıkmış. çok süper deli bir eleştirisi de yok filmin. göreceli olarak yüzeysel argümanların vizyonda işlenmesi fikri kulağa güzel gelse de bir yerden sonra çok da verimli kullanılamamış aksiyon sahnesi/kamerası bölümleri yüzünden harcanıyor oluşuna üzülüyor insan.

çok yerin dibine de sokmaya gerek yok gayet izlenilebilir bir film. daha filmin başından sonunu tahmin etmek filmin bir eksisi değil, filmin sorumluluğu ters köşe yapmak değildir. hatta ters köşe yapmak bir nevi kolaya kaçmaktır. bir yanda ters köşe yapmak varken diğer yanda her zaman güzel bir hikayeyi yedire yedire anlatma ve sonuçlandırma seçeneğiniz bulunur ama adam bu seçeneği değerlendirememiş. tek mesele bu.

--- spoiler içerir mi içermez mi bilinmez ---
Tırt sci fi filmidir. Aç bunun milyonda biri bütçeyle çekilmiş the think (1987 yapımı olan 2010 versiyonu değil) izle sci fi neymiş bi gör sonra gel tekrar yaz yine problem değil.
Oldukça gerçekçi bir filmdir. Olabilirtesi vardır. Belki ilerleyen zamanlarda bilim kurgudan çıkar ve normal bir film gibi görülür. Bir zamanlar aya da çıkılmaz diyorlardı.
çok kötü film olmasa da beklenen etkiyi bana yaşatmamış filmdir. neden büyük beklenti içine girdim bende bilmiyorum gerçi ama.