bugün

ERKEN YEŞiL ANLAMINA GELEN iNGiLiZ ÇAYI
doğuş çay markasında tercih ettiğim çay tiryakilerinin sevebileceği sıcak içecek.sallama alacaksanız lipton değil doğuş tercih edin.*
inanılmaz hoş kokan ve lezzetli,bergamot aromalı ingiliz çayı.Liptonun siyah kutuyla piyasaya sunduğu içtikçe içilesi çay.
bergamot aromalı,kahvaltıda içilesi bir çaydır.
(bkz: twinings)
(bkz: lipton)
bir de russian earl grey tea diye bir cay var, tadindan icilmez, daha iyisini gormedim su ceyrek asra yaklasan hayatimda.
Güzeldir ama rize çayının yerini tutmaz kanımca. Ama içerim yine de. (bkz: çelişkili söylemlerde bulunmak)
bir demliğe* iki yellow label* atılırken, bir adet de bu arkadaştan ekleyerek mükkemmel bir tada ulaşabilinir.
(bkz: black label)
işe ya da okula gitme stresiyle boğuşup çay demlemeye üşenen insanın kurtarıcısı, hazır poşet çay. çoğu sabahın vazgeçilmezidir.
(bkz: ehh eytere bea) *
bergama çayı diyorum artık buna ben. ingilizlerin çayıymış.yalan! ilk bergamalılar bulmuş. ismi de ordan geliyor zaten.*
Çay, adını 19.yy Britanya başbakanlarından 2. Earl Grey'den almıştır. "kont"a karşılık gelen bir ingiliz asalet ünvanı olan "earl" kelimesi, Türk halkının bir kısmınca "erken" anlamındaki "early" kelimesiyle karıştırıldı ve çayın adı "early grey" olarak da yaygınlaştı.*
bir caya 5-6 ytl verilen kafelerde sadece bu cay verilir genelde. kardesim, o kadar para verdim bari bir zahmet bir cay demleseydin de emek vermis olsaydın, diyesi gelir insanın. ama yine de lezzetine laf edemeyecegim caydır.
misir carsisindan 10 ytl ye alinabilecek kucuk bir sise bergamut esansi ile yaklasik 5000 bardak earl grey cay elde edilebilir. kucuk bir kutu cay a 2 ytl odenmemesi gerekir. cayi demlerken caydanliga bir damla damlatilmasi kafidir.
(bkz: Earl Grey)
bergamot aromalı çay. En güzeli DEREN çayıdır. içine bir fiske yasemin atılıp demlendiğinde daha bile güzel olabilir. bergamot kokusu ağır gelenler içinse, normal çayla karıştırılıp demlenebilir. Süper olur. Uzun süre altında su kaynatarak demlemek sağlıksızdır ve çay acır. Kaynayan suyu ve demlenmiş çayı ayırmak gerekir.
bergamot aroması hoş bir tat ve koku verir....
ingiliz bilim adamı. kendisi çin'de keşfettiği bergamot bitkisini ingiltere'ye götürüp orada üreterek böylece çaya ekleyip çıkan oluşumun popülerliğinin karşısında muhtemelen dumur yaşamış kişidir. ürettiği çaya ismini vermiştir.
(hayatta olsa nolurdu bilemem)
(bkz: earl hickey)
türk çayına alışmış olanların geçiş yapamadığı çay. halbuki karıştırılarak da denenebilir, ben denedim güzel oluyor.
bu cay adini, 1830-1834 yillarinda ingiltere basbakani olan earl charles grey den alir. bergamot aromali bu cayin aromasi da citrus bergamia agacindan elde edilir.

aromasinin keskinligine gore 4 basamak halinde caylar siniflandirilir. earl grey cayi bu siniflandirmada birinci basamakta yer alir.

ayrica bu cay genelde sut ve limonla birlikte servis yapilir.

ayrica bakiniz:

(bkz: lady grey)
normal çay ile karıştırılıp demlenmesi gereken çaydır. iki yemek kaşığı normal çay ve bir tatlı kaşığı earl grey demlendiği zaman aroma ve normal çay çok güzel karışır; içtikçe içilesi gelir. bir de o güzel kokusu yok mudur ömürlüktür.
özellikle sabah kahvaltılarında içilmesi önerilen çaydır.
aromalı çaydır. sade demlendiğinde yoğun aroması çarpabileceğinden, normal siyah çayla harmanlanıp demlenmesi tavsiye edilir.
bağımlılık yapan ve size artık normal çay içirttirmeyen bir çay çeşididir.