bugün

göğüs boşluğu ile karın boşluğu arasında bulunan diyafram kası kullanılarak alınan ve tansiyon, migren, astım ve psikolojik rahatsızlıklar gibi bir çok hastalık için faydalı, doğru nefes alma biçimidir.
bir tür nefes alma biçimidir. sırt üstü yatarken aldığımız nefes, birşeyi koklarken aldığımız nefes yada ani bir tepki sonucu hih şekilde nefes aldığımızda diyafram nefesi almış oluruz. bir rivayete göre mide dediğimiz bölgenin sıkılaşmasına sebep olur ve daha güzel bir vücut elde etmiş oluruz, lakin öğrenmesi çok zordur, oyuncular aynı tonda yüksek sesle uzun bir süre konuşabilmek için diyafram nefesini kullanırlar.
Bu tekniği en iyi uygulayan insan Alihan dır...
doğru nefes alma tekniğidir. en doğrusunu bebeklerin yaptığı söylenir. diyaframdan alınan nefesle çok daha yüksek sesle bağırabilirsiniz. bu yüzden bebeklerin ağlama sesleri çok uzaklardan bile duyulur.
tiyatrocular ve müzisyenler cok kullanır. zordur efendım ve 3-5 dakıka aralıksız yapılınca düşer bayılırsınız.

(bkz: denemeyin)
neden çoğu yerde doğru nefes alma şekli olarak bahsedildiğini kavramak zordur.
6 milyar insan bu şekilde nefes almıyor, işi vücudunun otokontrol mekanizmasına bırakmış. nefes almayı da düşünerek yapacaksa vay anam vay.
bir süre deneyince bedeninizinde alışıp o şekilde aldığı doğru nefes alma biçimi. Neden billinmez ilk denemelerde bende biraz kafa yaptı ama alışınca bir sorun kalmıyor.
hem fizik bedende, hem de aura düzeyinde muhteşem iyileştirici etkiler gösteren doğru nefes alma biçimidir. pek çok uzak doğu kökenli çalışmanın temelinde yer alır. hatta "doğru nefes almayı bilin başkaca bir şey bilmenize pek gerek yok" derler. doğru şekilde yönlendirilen nefes, hem iç organlara masaj vazifesi görür, hem de kişiyi sakinleştirir, arındırır.
insanın midesini bulandırır.
Ses tellerimde olusan nodülden dolayi doktorun almami söylediği nefes biçimi. Lakim imkansız. Surekli o şekilde nefes alinamaz. Ben beceremedim en azindan. Nodül de gecti gitti zaten.
daha önce hiç bu nefesi almamış, diyaframı kapalı bireylerde ilk denemelerinde baş dönmelerine, kafayı bulmaya kadar giden bir süreç izler, yaklaşık 1 hafta yada 2 hafta düzenli olarak 3-4 dk tekrar edilerek alındığı zaman bunlar kaybolur, doğru, kuvvetli ve iyi bir nefes alma tekniğidir en doğru biçimde bebekler alır.
düzgün bir diksiyon için de gereklidir. diksiyon derslerinde ilk öğretilen şeylerden biridir. diyafram nefesi ile ses daha gür çıkar ve tek nefeste daha fazla konuşabilirsiniz.
Nefesli enstrüman çalanların mecburen yaptığıdır. Klarnet, korno, trombon, fagot vb. Alışınca fark etmeden hep bunu yapıyorsunuz. Göbeğinizi, indirip kaldırmaya çalışın diyafram oradadır.(akciğer altında) Opera/şan, tiyatro bölümündekiler de sesini duyurmak için yaparlar. Spikerler, diksiyon dersi alanlar da diyafram nefesi kullanırlar. Her açıdan yararlıdır, akciğerler zorlanmaz.
spor yaptığım için denediğim ama başarılı olamadığımdır.

Özellikle kardiyo idmanlarında hiit antremanları yaparken deniyorum olmuyor hocam. Kesiliyorum yapamıyorum.

Sağlık problemi yaşadığım dönem fizik tedavi doktorumun tavsiye ettiği bir nefes tekniğiydi. Göğüs kafesinin daralmaması için tavsiye etmişti.

Şimdilik doktorun verdiği broşür ve youtube videolarından geliştirmeye çalışıyorum. Profesyonel sporcular, tiyatrocular bunu gayet iyi başarıyor.
Başlangıçta sırt üstü yatın.
Sol Elinizi göğsünüzün , sağ elinizi karnınızın üstüne yerleştirin.
Burundan nefes alın.
nefes göğüse gitmeden karın bölgesine gönderilmeli yani
nefes alırken sol el oynamamalı sağ el yukarı kalkmalı.
Nefesi verirken hafifçe büzülmüş dudakların arasından ağır ağır verin. Nefes verilirken karın kasları sıkılarak içe doğru itilmeli.Gene göğüs hareketsiz kalmalı ve karın üzerindeki el yavaşça aşağı inmeli.
Egzersiz oturur pozisyonda da yapılabilir.
Her gün akla geldiğinde tekrarlandıkça diyaframdan nefes almak giderek otomatikleşecektir.
Tiyatro oyunculuğu eğitiminde ilk öğretilen kavramlardan biridir. Sesin tüm sahneye, sahnedeki her bir insana ulaşması ve nefesiniz kesilmeden repliği tamamlamanız adına büyük önem arz eder. ilk başta zorlanırsınız ancak sonra alışırsınız. Burada kritik nokta nefes alıp verirken göğüs kafesinin değil karnın inip kalkmasını sağlamaktır.
Aylar içinde artık alışıp otomatiğe bağladığım, doğal olarak olması gereken nefes alma şekli. Bu vesileyle ne kadar geniş ciğerlerim olduğunu idrak etmiş oldum, 1 dakika 15 saniye filan tıslama nefesi verebiliyorum.
Ciğer kapasitesini daha verimli kullanmayı sağlıyormuş. Dolayısla daha fazla oksijen. Bu vesileyle her şeye iyi gelebilecek bir şey gibi. Kendimi alıştıracağım.
güncel Önemli Başlıklar