bugün

ampirizm sistemini savunan bir ingiliz filozof.18. yy'da yaşamış en büyük düşünürlerdendir.
en iyi eserlerini çok genç yaşlarında veren felsefe tarihinin önemli simalarındandır. "a treatise of human nature"(insan doğası üzerine bir inceleme) yapıtı üzerinde 8 yıl çalıştı ve çıkardığında 28 yaşındaydı. eserini yayımladığı ilk yıllarda ilgi görmemesine rağmen daha sonra çıkardığı 6 ciltlik "history of england" eseri sonraki 100 yıl başvuru kitabı olarak kullanıldı ve yazdığı bütün diğer eserlerde hala edebiyat öğrencilerine büyük bir ısrarla okutulmaktadır.
(bkz: alışkanlık)
(bkz: izlenim)
bütün fikirlerin izlenimden kaynaklandığını savunan empirisizim felsefesinin en önemli filozofu.
empirist insan. bir de john locke vardı bunun gibi bizim mal felsefe hocası da lokum diyerek ezberletmeye çalışırdı bize.*

(bkz: ezberci eğitim)
(1711-1776) Deneyimden bağımsız edinilen bilginin olanağını yadsıyan, usçu varlıkbilgisel kabuller için geçerli bir zemin olmadığını vurgulayan ingiliz deneyci fılozof. Yalnızca felsefe alanında "nedensellik" anlayışının en sıkı eleştiricisi olmasıyla ya da ahlâk felsefesini dayandırdığı "duygudaşlik" öğretisiyle değil, tarih alanında modern tarih- yazımına öncülük etmesiyle, iktisat alanında da çağdaşı ünlü iktisatçı Adam Smith'i aratmayacak denli özgün düşünceleriyle de tanınan Hume tam anlamıyla çok yönlü bir düşünürdür.
18. yy'da yaşamış, aydınlanma olarak bilinen entellektüel ve kültürel hareket içinde yer almış, ateist, iskoç felsefeci.
ingilizce metinleri sade ve anlaşılır olan, kant'ın kendisinden "beni metafizik uykumdan uyandıran kişi" diye bahsettiği deneyimci filozof.
(bkz: desmond david hume)
(bkz: lost)

bir diğeri için;
(bkz: john locke)
gerçekliği algıyla açıklayan ve algıyı izlenim ve fikir olarak ayıran bilim adamı.

izlenimi, duyu* ve yansımalar*; fikirleri de hafıza ve imgeleme başlıklarında incelemiştir. imgelemenin altında ise fantezi **** ve anlama** basamakları bulunduğunu söyler.
tanrının var oluşu konusunda bulunduğu şu yargılardan dolayı saygı duyulması gereken, ulvi kişilik.

"tanrı kötülüğü önlemek istiyor da, gücü mü yetmiyor. öyleyse o güçsüzdür. yoksa onun bu kötülükleri engellemeye gücü yetiyor da, önlemek mi istemiyor? öyleyse kötü niyetlidir. fakat tanrı hem güçlü ve hem de kötülüğü kaldırmak niyetinde ise, bunca kötülük nasıl oluyor da var oluyor?"
(1711 - 1776) iskoçya kökenli filozof, iktisatçı ve tarihçi olup, Batı felsefesinin en önemli figürlerinden biri olarak kabul edilir. insan zihninin ve potansiyelinin kavranabilmesi için ilahi bilimlerin yeterli olmayacağını, ancak deney ve gözlemler yoluyla gerçek bilgiye ulaşılabileceğini ileri sürmüş olan Hume, Isaac Newton'ın bilimsel devrimci yaklaşımlarından çok etkilenmişti.

Acıklayacı Edit:
Örneğin, dışarıda, evler, arabalar ve ağaçlar görüyorum. Daha sonra, odaya dönüp bir süre oturuyorum. Bunun ardından yeniden camdan dışarıya baktığımda, yine aynı manzarayı görürüm. işte, izlenimlerimin içeriklerindeki bu süreklilik ve değişmezlik, evlerin, arabaların ve ağaçların, ben onları düşüneyim ya da düşünmeyeyim, varolduğu sonucuna götürür. Aynı şekilde, odadan çıkmadan önce, sobaya bir odun atayım, biraz sonra odaya yeniden döndüğüm zaman, odunun neredeyse kül olduğunu görürüm. Ateşte çok büyük bir değişiklik olmuş olsa da, ben benzer koşullar altında, daima bu türden bir değişmeyle karşılaşmaya alışmışımdır. Hume'a göre, bizim dışımızdaki nesnelerin değişmelerinde söz konusu olan tutarlılık, izlenimlerimizin içeriğini meydana getiren varlıkların değişmezliği ve sürekliliği, bizi nesnelerin bizim dışımızda ve bizden bağımsız bir varoluşa sahip olmaya devam ettiğini inanmaya sevkeder. Bununla birlikte, bu, Hume'a göre, rasyonel bir kanıtlama olmayıp, yalnızca bir inançtır.
tabula rasa'nin yanisira materyalistlere de ilham olmu$ bir $ahis. felsefe'ye giri$ in ko$eta$larindan.
diğer tüm ingiliz filozoflar gibi dünyevi bir felsefe sistemi geliştiren düşünce adamı. ona göre ideler, izlenimlerin soluk birer yansımasıdır.
edinburgh doğumlu iskoç filozoftur. insanın sadece duyu organlarıyla tecrübe ettiği olayları, duyumları, izlenimleri bilebileceğini, kendi zihninin ötesine geçemeyeceği için insan zihninden bağımsız başka şeylerin varolamayacağını söylemiştir. yani insan zihninin bütün içeriğini deney ve duyular aracılığla elde edilen algılara indirgemiştir. hume'a göre düşünce insandaki en önemli özelliktir.
nietzsche'nin jenseits von gut und böse adlı kitabında eleştirdiklerinden.
felsefi bir ırk değil-şu ingilizler: bacon genel felsefi ruha karşı saldırının simgesiydi; hobbes, hume, locke, "felsefeci" kavramının yüz yıldan fazla bir süre değerini düşürüp bu kavramı aşağıladılar."
1752'de "ticaret dengesi üzerine" adlı çalışmayı yayınlamış; ekonomide para arzı, ticaret dengesi ve fiyat düzeyi arasındaki bağlantıları inceleyerek makro ekonomi ye ışık tutmuş bir düşünce adamıdır.
her ne kadar bilinemezciliğin kökeni ve tarihsel başlangıcı eski yunan'a kadar götürülse de, bu görüşün en ünlü temsilcilerinden gösterilir.
"din hakkında düşünceler doğada tasarlanarak değil, yaşamdaki olaylar sonucunda ortaya çıkan endişeden, insan aklındaki sürekli ümitten ve korkudan doğdu."
sözünün sahibi ünlü iskoc filozof, ekonomist ve tarihci.
Kant'ın gereksiz konuları tutarsız şekilde incelemesine yazılarıyla bir dur diyerek, onu dogmatik duygusundan uyandırıp, belki de tüm zamanların en değerli düşünce adamı olmasını sağlayan şahıs.

elbette onu sadece Kant'a olan etkisiyle ele almak yanlış olur. daha 27 yaşındayken yazdığı başyapıtı insan doğası üzerine inceleme, onun ne parlak bir zekaya ve ne berrak bir değerlendirme gücüne sahip olduğunun kanıtıdır. bu kitap bir analiz dehasıdır.
iskoç asıllı ingiliz filozof.
Sürekli karşılaştığı ateist suçlaması ömrü boyunca başına bela olmuştur.
Nedenselliği eleştirmesiyle tanınır.
Aynı zamanda bir tarihçi ve siyasetçidir.
ingiltere tarihi'ni ciltlerce anlatmıştır.
empirist ve eleştirel iskoç filozof.
''uluslararası karakter'' adını taşıyan denemesinde 'siyahlar ve diğer yaratıklar beyazlardan daha aşağıdadır'' demiş iskoç. yaşasaydı elini öpmeye giderdim.
''inanıyorum ki, hiç kimse yaşamı, korumaya değerken gözden çıkarmaz'' demiş intihar üzerine'sinde.
septik ve agnostik ingiliz filozofu.