bugün

kızılderili soykırımının mimarı..
1492'de demir attığı kübayı çin sanan,
iki haftalık süreçte günlüğünde 75 kez altın kelimesini kullanan,
kızılderililere ölüm taşıyan..
Amerikayı keşfederek başımıza büyük bir bela açan arkadaş....
sanıldığı gibi amerikayı keşfeden zırtapoz değildir...
Cenovalı denizci ve kaşiftir. 1492'de Atlantik Okyanusu'nu aşarak Kuzey Amerika'ya ulaşan ilk Avrupalıdır. Bu yolculuğunu ispanyol bayrağı altında yapmıştır.

Amerika'yı keşfetmeden önce, Osmanlı Devleti dahil, tüm güçlü devletlerden yardım istemiştir fakat kimse destek vermek istememiştir. Sonunda ispanya, christophe colomb 'a yardım etmeyi kabul etmiştir.
Amerika kıtasının bulunmasına ve Avrupa'ya açılmasına öncülük etti. Bununla birlikte yeni kıta adını christophe colomb'la aynı dönemde yaşamış ve 1497 ya da 1499'da Güney Amerika'ya ulaşmış olan Amerigo Vespucci adında bir italyandan aldı.

Daha 11. yüzyılda Norveçli Leif Eriksson Kuzey Amerika kıyılarını dolaşmıştı, ama tarihte Amerika'nın keşfedilmesinin onuru Kolomb'a aittir. Ne var ki, christophe colomb yepyeni bir kıta keşfetmiş olduğunun farkına varamamıştı. Onun amacı doğudaki baharat ve ipek gibi değerli malların batıya getirilebileceği güvenli bir ticaret yolu bulmaktı. 12 Ekim 1492'de Bahama adalarından birine çıktığında da bu düşüncesini gerçekleştirmiş olduğunu sandı. Amerika kıtasını bulan christophe colomb ,yepyeni bir kıta keşfettiğinin farkına varamamıştı.

christophe colomb italya'nın Cenova limanında yaşayan yoksul bir dokumacının oğlu olarak dünyaya geldi. Avrupa'nın en işlek limanlarından biri olan Cenova'da tüccarlar çeşitli ülkelerle ticaret yapıyor, karayoluyla Hindistan'dan ve Uzakdoğu'dan gelen pamuk, kumaş ve baharattan başka ingiltere açıklarında avlanan balıkları da kurutulmuş ve tuzlanmış olarak satın alıyorlardı.christophe colomb büyük bir olasılıkla Marko Polo'nun Çin gezisi anılarını okumuş, Leif Eriksson'un yüzyıllar önce yaptığı gizemli deniz yolculuğunun öyküsünü dinlemişti.

Gençliğinde Akdeniz'in doğusuna bir deniz yolculuğuna çıkan colomb,baharat ve ipek ticaretinin nasıl yapıldığını öğrenme olanağı bulmuştu. Daha sonra 1476'da kuzeyde ingiltere'ye ve izlanda'ya kadar gittiği sanılmaktadır. Bu yolculuktan dönüşünde Portekiz'in başkenti Lizbon'a taşındı. O çağda bile hala Dünya'nın dümdüz olduğuna inanan birçok insan vardı.Kolomb ise Dünya'nın küre biçiminde olduğu düşüncesindeydi.colomb çeşitli Dünya haritalarının çizimine yardımcı oldu. Bu harita ve çizimlerde Dünya gerçekte olduğundan çok daha küçük, Asya ise çok daha büyük gösteriliyordu.colomb Asya'nın doğuya doğru çok fazla uzandığını, bu yüzden de ispanya'dan yola çıkıp batıya doğru yol alarak oldukça kısa bir zamanda Hindistan'a varabileceğini düşündü. Hindistan'ın uzaklığını da hesapladı; Hindistan'ın bulunduğunu sandığı yer aşağı yukarı Amerika'nın bulunduğu yere denk geliyordu.

Böyle bir yolculuğu tasarlayan ilk insan colomb değildi, ne var ki, o zamanki gemilerin küçüklüğü ve yeterli donanıma sahip olmayışı yüzünden böylesine uzun ve tehlikeli bir yolculuğa çıkmayı kimse göze alamıyordu. 1480'de artık deneyimli ve kendine güvenli bir denizci olan colomb ise Hindistan'a kısa sürede ulaşabileceğini kanıtlayacak bir keşif gezisine önderlik edebileceğine inanıyordu.

Bu yolculuk için gerekli gemileri ve parayı ancak ispanya ve Portekiz hükümdarları sağlayabilirdi.colomb ilk önce Portekiz Kralı 2 Joao'ya başvurduysa da önerisi reddedildi. ispanya'nın önemli bir bölümü Magripliler'in altındayken tahta çıkan Fernando ve Isabella ise Kolomb'u içtenlikle kabul ettilerse de, ülkenin içinde bulunduğu kargaşa yüzünden ona yardımcı olamadılar.

colomb haritacılık yapan kardeşi Bartolomeo'yla birlikte ingiltere ve Fransa krallarına başvurdu. Ama bu iki kraldan da yardım alamadı. Sonunda ilk başvurudan yedi yıl sonra ispanya kraliçesi Isabella, colomb'a yardım edeceğini bildirerek ona amiral ünvanı verdi.

20 Mayıs 1506 Valladolid,ispanya'da da vefat etmiştir. *
tek numarası amerikayı keşfetmek olduğunu bildiğim adam. iyi halt yemiş.
halen ismi birçok yerde kullanılan ünlü kaşif

(bkz: kolombiya)
amerika'yı ispanya adına keşfeden, italya doğumlu yahudi asıllı kaşif.
erzurumlu ibrahim hakkı hazretleri nin marifetname adlı eserin de kolon diye bahsettiği kaşif.
keşfi yaptığı geminin adı nina'dır.
müslüman denizci rodrigo nun haritalarını çaldığı söylenen kaşif.
isyan halindeki tayfalarına zor da olsa söz geçirerek tarihi bir sefere imza atan denizci.
Osmanlı aydın ve yazarlarından Süleyman Nazif Hz.isa'ya Açık Mektup adlı eserinde Amerika kıtasını keşfeden ve Kızılderililer ile ilişkiye giren ilk beyaz Avrupalı adam olan Kolomb hakkında şu ifadeleri kullanır: "(Kristof Kolom) adlı, italyan mı, ispanyol mu, Allahın ne belası olduğunu bilmediğim serserinin aklına bir gün eserek, icrâ ettiği seyahat-i dûr-dûr esnasında, o zamana kadar mechul kalmış bir kıt'a meydana çıkdı. Senin vaktinde bilinmeyen bu yeni dünyanın adına dört yüz seneden beri Amerika diyorlar. iptida-yi hilkattenn beri âsûde yaşmış ve seninkilerin şerrinden bin dört yüz şu kadar yıl masûn ve mahfûz kalmış olan bir halka, italyan serserisi, ispanyol gemisiyle, izmihlâl ve ölüm götürüyordu. Filhakika çok geçmeden, oradaki ahali-yi asliyye imha edilerek, yerlerine seninkiler geçib kuruldular."
gemilerinin adları nina, pinta ve santa maria olan kişidir.
dünyanın en büyük keşiflerinden birini yapmasına rağmen, sefalet içerisinde, tek başına vefat etmiş olması üzücü olan kaşif. mürettebatı isyan edip onun kafasını isterken, yardımına denizde yüzen bir ağaç yetişmiştir. karaya yakın olduklarını ispat eden bu ağaç sayesinde, kolomb kendine ve mürettebatına güven verici bir konuşma yapmış, devam etmek için şevk vermiştir.
hindistan'a gitmeye çalışırken bugün amerika olarak bildiğimiz kıtaya gitmiş beceriksiz denizci. zira daha sonra amerigo vespuci bu toprağın yeni bir kıta olduğunu idrak etmiş ve kıtaya adını vermiştir.
amerikayi ilk kesfeden degildir, yeniden kesfetmistir. amerika kitasini ilk kesfedenler vikinglerdir. isim vermek gerekirse de, arkadasin adi *'dir. iskandinavyadan acilarak once gronland sonra kanada topraginin bir bolumu olan newfoundland'i kesfetmislerdir vikingler. o zaman ki ortacagi avrupasinda pek kimsenin sikinde olmayan bir olaydir zira toplumlar gayet iclerine kapanik yasarlardi ta ki ikinci mehmetin konstantiniyye almasina kadar. o zaman ki dunyanin baskentini kaptiran avrupalilarin hindistan'a istedikleri gibi ulasamayacaklarini bildikleri icin lan zaten bu dunya yuvarlak degilmi diyerek atlantikten bu arkadasi gondermislerdir. bugunku karayiplerde bulunan adalarin bircoguna bu adam vermistir ismini. benim asil aklima takilan kisim birinci suleyman doneminde akdenizde ki en guclu donanmalardan biri olan barbaros hayreddin pasa komutasinda ki osmanli donanmasinin neden bu kesiflere katilmadigidir.
kristof kolomb kızılderilileri ilk görüşünden sonra günlüğüne şöyle yazar: "kadınlar dahil hepsi anadan doğma çıplaktı. gençtiler. hiçbirisi otuz yaşının üstünde değildi. sağlıklı ve biçimli bedenleri vardı, yüzleri çok güzeldi. saçları düz, parlak ve at kuyruğu gibi gürdü. gözleri koyu renkli ve iriydi. bacakları düz ve uzun, karınları yağsız ve düzgündü... "

görüldüğü gibi köle pazarından insan beğenen tüccar gibidir..

beyaz adam ile kızılderililer arasında ilk kan nasıl aktı? sorusunun cevabını öğrenmek için, kristof kolomb'un günlüğünü okumak gerekir: "onlara kılıçlarımızı gösterdik. keskin demir silahları ilk kez gördükleri belli. kesmenin ne demek olduğunu bilmediklerinden, bazıları kılıçları keskin tarafını tutunca ellerini kestiler... "
"..kızılderililer son derece sade, dürüst ve eli açık insanlar. herhangi birinden sahip olduğu herhangi bir şey istenince hemen veriyorlar. kötülüğün ne olduğunu hiç bilmiyorlar, çalmıyorlar, öldürmüyorlar. komşularını kendileri kadar seviyorlar. dünyada onlar kadar tatlı dilli insanlar yoktur. her zaman gülüyorlar."

şimdi bu or.spu çocuklarının, pis ruhunu yansıtan sonraki cümlesini okuyalım: "elli adamla bu halkın hepsini boyundurluk altına alabilir ve onlara her istediğimizi yaptırabiliriz... "
(bkz: iyi bok yedin)
leif erikson'un 10. yüzyılda keşfettiği, hatta yerleşim yeri kurduğu* amerika kıtasına 500 yıl sonra ayak basmasına rağmen, kıtaya ilk ayak basan kişi olarak tanıtılan şahıs.
köklerinin nerden geldiğinin bilinmesini istemediğinden dolayı gemi taifesinden bir kölenin ismini aldığı rivayet edilmektedir. kendisinin katalan asıllı olduğu düşülmektedir.
isminin aslı cristobal colon olan ve fransızların kristof kolomb demesi sonucu ismi bu şekilde bilinen kaşif değil, fatih değil en amiyane tabirle bildiğin vahşidir. güney amerika'daki büyük katliam, yağma ve soygun bu kansız herifin yüzünden başlamıştır. öyle ki kendisine dostum diyen aztek kralının insanlığını bir zaaf olarak görerek geldikleri yeri kolayca işgal edilebileceğine kani olmuştur. ayrıca katil köpekler ile insan avlamanın da bu pislik herifin keşfi olduğu kabul edilmektedir. aç, sefil ve yalnız öldüğünü duyduğumda ilahi adalete tekrar hamd ettim ve tabiri caizse içimin yağları eridi.
yeni bir yer mi bulacaklar yoksa dünyanın ucundan düşecekler mi bilmeden marco polo ve colomb gibi maceracılar ufka doğru yelken açarlar. yolculuklarının sonucu olarak meşhur ve zengin olurlar haliyle. ayrıca colomb bu yolculuğun sonucunda zimmetine mal geçirmekten tutuklanır.*
amerikayı hint kıyısından ayırt edemeyen zavallı. açılsın efenim okyanusta

ondan sonra aynı yere gidip; la burası farklı kıta la diyen; americo vespucio colomb'un ekmeğini yemiştir. ve oraya kendi adını vermiştir. üşüyoruz colomb.
500 yıl önce, damla sakızını bulmak için batı'ya yelken açan manyaktır.
güncel Önemli Başlıklar