bugün

bir maddenin yere uyguladığı kuvvet, ağırlık, şiddet.
tazyik.
(bkz: turbo basıncı)
bir yüzeyde birim alana uygulanan kuvvet miktarı.
P = F/A
şeklinde formülize edilir. burada P: basınç, F: kuvvet, A: alan, demektir. bu fomül sıvılarda;
P = h x d (h: yükseklik, d: yoğunluk)
gazlarda;
P = nRT/V
şeklinde ifade edilir.
kendileri havanın yeryüzüne yaptığı baskı olmaktadırlar
basınç karşı basıncı yaratır.
Herhangi bir kuvvetin, ona engel olan bir yüzey üzerine yaptığı zorlama ve yüzey birimine düşen kuvvete verilen ad. Bir yüzey üzerine etki yapan bir kuvvetin, o yüzeye tatbik ettiği basınç, o kuvvetten başka, bu kuvvetin dayandığı yüzeye bağlıdır. Herhangi bir kuvvetin basımcından önemli bir sonuç elde edilmek istenirse, basıncın, çok küçük bir yüzey üzerine yapılması gerekir. Bıçakların rahatça istenen şeyleri kesmeleri, tatbik edilen kuvvetin fazlalığından çok, etki altında bırakılan yüzeyin azlığından ileri gelir. Bu sebeple o bölgede büyük bir basınç meydana gelir.

Bir yüzeyin (S yüzeyi) karşılaştığı basınç (P basıncı), o yüzeye uygulanan kuvvetin (F kuvveti), yüzeye bölümüne eşittir: P = F/S

Uygulanan kuvvet (F kuvveti) sabit kaldığına göre, P basıncı, S yüzeyinin büyük ya da küçük olmasına göre değişir, artar ya da eksilir.

Basınç birimi (C.G.S.) sisteminde bar'idir. Bir bari, bir dinlik bir kuvvet tarafından bir santimetrekarelik bir yüzeye uygulanan basınçtır. Barı, çok küçük bir basınç birimi olduğundan, bunun yerine bir milyon bariye eşit olan bar kullanılmaktadır. Çok kullanılan bir basınç birimi de atmosferdir.
(bkz: osmotik basinc)
ismiyle mantığı ters korelasyon taşıyan iklimin temel elemanıdır. eğer hava sıcak ise toprağın içindeki su buharlaşmaya başlar. ve hava böylece yükselir. dolayısıyla havanın taşıdığı nem yer yüzünden uzaklaşır. dolayısıyla yer yüzüne yaptığı baskı azalır; 1013 milibardan az gözsteriyorsa ibre buna alçak basınç deriz. kısacası alçak basınç yükselici hava hareketine tekavül eder. olayın tam tersi ise yüksek basınçtır. soğuyan hava ; ısınan havanın moleküllerinin arasını gevşetmesinin aksine moleküllerini birbirine yakınlaştırır. sıkışan hava kütlesi yer küreye doğra alçalıcı hava yapar. ve bu allçalıcı hava 1013 milibardan fazla baskı yapıyorsa adına yüksek basınç deriz. ülkemiz genelde termik yüksek basınç mekanizması altında bu tazr basınça mağdur olur. ancak bu çok iyi birşeydir çünkü dinamik yüksek basınç etkisinde kalsaydık zanlımca dışkıyı yemiştik. çünkü her yer çöl olacaktı. tabi bu durumda termik ve dinamik basıncın farkınıda açıklamak lazım; termik basınç güneş ışınlarının yer küreye yaptığı ışımaların dar ve ya geniş açıyla gelip taşıdığı kaloriye bağlı olarak oluşan basınç şeklidir. termik yüksek basınç ise 30 derceli enlemlerde ekvatoral alçak basıncın nemini yağmurla bırakması üzerine kuzey yarım kürede kuzeye güney yarım kürede güneye doğru hareket eder ne varki dünya kader ağlarını örmüştür dünyanın batıdan doğuya olan hızlı dönüşüne dayanamayan nemsiz hava kütleleri biriki, sıkışır ve yere anormal bir baskı yapar. ki bundandır ki orta asya çölleri hariç hemen hemen tüm çöller 30dereceli kuzey ve güney paralellerine denk gelmektedir.
yüzey genişledikçe azalan ters orantı ilişkisidir.
ygs 2012'de 1 soru çıkacak fen bilimleri konusudur.
rüzgarın yönü ters s ise. grafikte gösterilen yer güney yarım küre. çevreden merkeze geliyor ise de alçak basın alanı.
rüzgarın yönü s olarak geliyor ise. grafikte gösterilen yer kuzey yarım küre. merkezden çevreye yayılıyor ise de yüksek basınç alanı oluşur.
Gazlarda taneciklerin kabın çeperlerine çarpmasından oluşan büyüklüktür. Manometre veya barometre ile ölçülür. atm, torr ve mmHg cinsinden tanımlanabilir. torr ve mmHg aynı şey olup Torricelli deneyinden gelmektedir. atm ile torr arasındaki çevirme faktörü 1 atm başına 760 mmHg' dır.
katılar için:
kuvvet bölü alandır. birimi pascaldır. kuvvet newton alan metre kareyle ifade edilir. newtona W = mg der isek kilogram metre bölü saniye kare de newtonun birimidir.
o zaman pascal ne imiş?
kilogram bölü metre saniye kare.
ingilizcesi pressure olan ve fizik derslerinden hatırlayacağınız şekilde p=f/a şeklinde ifade edilen birim alana düşen kuvvettir.
milimeters of mercury (mmhg) olarak karşıma çıkan basınç şekli. Bir çok farklı basınç var anladığım kadarı ile. Bu basınç ise varis çorabı ile ilgili. Şurada buldum. http://www.variscorabi.com/basinc-mmhg.html
birim yüzeye uygulanan dik kuvvettir. fizikokimya'da sıvılarda taşan hacimleri incelerken basınç formülleri insanı çileden çıkartır.
Birim alana uygulanan kuvvet. P(pressure) ile gösterilir. P=df/da. Makine mühendisliğinin herşeyidir. Ayrıca;
P=f/a => f.d / a.d = energy / volume => w/v . Birim hacme düşen enerji diyebiliriz basınca .
sürekli vardır ayakta duran her şeyin. yere doğru basar.
Bir yüzeye etki eden dik kuvvet,ağırlık.