bugün

*Avrupa komisyonu tayinleri, Avrupa birligi genisleme sureci, butce belirlenmesi gibi konularda calismalar yapan parlamento.
Avrupa Birliği kurumları içinde pek bir sallanmayan ama neyseki günden güne etkinliği artmaya başlayan, yapısı itibariyle demokratik bir platformda işleyen meclis. Yürütme erkinde çok baskın olmamakla birlikte yer alır ama genelde danışman niteliğindedir. Lakin "codesicion procedure" diye bir gücü vardır ki anlatılmaz, yaşanamaz da.
http://www.europarl.europa.eu/
başörtüsü yasağı için ayrımcılık demiş parlamentodur.

Avrupa Parlamentosu (AP), Türk hükumetine başörtüsü yasağından kaynaklanan ayrımcılıkla ilgili bir çalışma yapma çağrısında bulundu. Konu dün Strasbourg'da toplanan AP Genel Kurulu'nda gündeme geldi.

Başörtüsü yasağının ayrımcılık olarak görüldüğü 'Türkiye'de Kadın Hakları' raporunu Hollandalı parlamenter Emine Bozkurt hazırladı. Rapor, AP'de 15 'hayır'a karşılık 522 oyla kabul edildi.

Türk asıllı Hollandalı parlamenter Emine Bozkurt'un hazırladığı 'Türkiye'de Kadın Hakları' raporunu oylayan Avrupa Parlamentosu, 15 'hayır' oyuna karşılık, 522 'evet'le raporu kabul etti. Başörtülü kadınların iş hayatında ayrımcılığa maruz kaldığına dikkat çekilen raporda, Türk hükümetinin, kadın hakları konusunda gerçekleştirdiği yasal reformlar 'memnuniyet verici' bulundu; ancak uygulamadaki aksaklıkların giderilmesi istendi. Geçen sene onaylanan Türkiye ilerleme Raporu' nda da başörtüsü yasağına çözüm bulunması istenmişti. Sorunun iki AP raporunda yer alması önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Raporda, başörtüsü yasağı nedeniyle kadınların iş hayatında ayrımcılığa maruz kaldıkları ifade edilirken, Türk hükümetinden bu konuyla ilgili ayrıntılı bir değerlendirme yapması istendi. Üniversitelerdeki başörtüsü yasağının 'dolaylı ayrımcılık'a yol açtığını belirten Bozkurt, 2005 yılında hazırladığı kadın hakları raporunda başörtüsü yasağına değinmemiş, yasağın raporda yer alması için getirilen değişiklik önergelerine de karşı çıkmıştı. Başörtüsü sorununun AB Komisyonu'nun her yıl hazırladığı ilerleme raporlarını da etkilemesi bekleniyor. Pazartesi akşamı Genel Kurul'da yapılan tartışmada Türkiye'de on binlerce şiddet mağduru kadın bulunmasına rağmen, 80 civarında sığınma evi bulunduğu belirtilmişti. Bunun ardından AB Komisyonu, Türkiye'de sığınma evi kurulmasıyla ilgili 8 projeye destek vereceğini açıkladı. Ayrıca, Türkiye'de çok az sayıda kadının siyasette yer aldığının hatırlatıldığı raporda, kadının siyasetteki rolünün artırılması tavsiye edildi.

http://www.zaman.com.tr/w...r/haber.do?haberno=500050
Genellikle bir danışma kurulu rolü olan kurum olarak görev yapar, ancak son zamanlarda yetkileri arttırılmıştır.
2003 yılında okul gezisi için gittiğim strasbourg daki binasında gazete almak için girdiğim kantinlerinde kürt propagandası yapan türkçe bir gazeteyi görüp şok olmama sebep olan parlamento.
Fransa´dayken gittigim icinde herkesin lafi dönderip dolastirip, Türkiye de yakinda gelecek diyen insanlarla dolu parlemento. korktular mi ne benden?
1979'dan bu yana tek dereceli genel seçimle iş başına gelen Avrupa Parlamentosu 626 üyeden oluşur. (Parlamento'da Almanya 99, Fransa, italya ve Birleşik Krallık 87'şer, ispanya 64, Hollanda 31, Belçika, Yunanistan ve Portekiz 25'er, isveç 22, Avusturya 21, Danimarka ve Finlandiya 16'şar, irlanda 15 ve Lüksemburg 6 üye ile temsil edir). Parlamento genel kurulu Strasbourg'da toplanır. Her ayın bir haftası genel kurul oturumlarına ayrılmıştır. Bazı kısmi oturumlar ile komisyon toplantıları, Konsey ve Komisyon'la ilişkileri kolaylaştırmak amacıyla Brüksel'de yapılır. Sekreterya ise Lüksemburg'da bulunur.
1987 yılında kabul edilen ' avrupa tek senedi ' belgesi vasıtasıyla, katılım antlaşmaları ve birliğin bazı ortaklık anlaşmaları yapılırken, ilk defa onayına başvurularak veto hakkının uygulamaya konulmasını elde eden parlamentodur.
Türkiye'ye yapılan yardımların "biber gazı"na gittiğini düşünüp kesmeyi öneren temsilcilerin bulunduğu oluşum.
f-tipi'ne operasyon yapılmasını sindiremeyen parlamentodur. meğer ne müslüman insanlarmış gözlerimiz yaşardı.
türkiye'ye yaptırımlar getirmeyi düşünüyorlarmış. üyeliği askıya alacaklarmış.

halbuki ergenekon operasyonu sırasında desteklediklerini açıklamışlardır.
Sözde ermeni soykırım tasarısını kabul ederek Türkiye'yi sözde soykırımı tanımaya çağırmıştır.
Avrupa Birliği'nin yasama organıdır. co-decision yani ortak karar alma mekanizmasının da bir parçasıdır ve en çok değişen organdır.
(bkz: 15 nisan 2015 apnin sözde ermeni soykırım oylaması)
(bkz: tr sığınmacı yükünü tek başına taşıyor)
"adamlar nasıl bir sistem kurmuş vay ***" dediğim uluslararası bir parlamento sistemidir. Bunların parti birleşimleri nasıl oluyor acaba muhafazakar ülke partilerinin oy çokluğuna göre mi avrupa halk kanadı - avrupa sosyal demokratlar kanadı diye birleşiyorlar yoksa. ilginç.
görsel

http://www.sozcu.com.tr/2...ee&utm_campaign=dunya
AP Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Komiseri Hahn, "AB olarak Gülen’in nasıl büyük bir tehdit olduğunu anlayamadık." dedi.
--spoiler--

Strazburg’da devam eden Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu’nda 15 Temmuz Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişimi ve sonrasında Türkiye’deki durum değerlendirildi.
Genel Kurul’a Türkiye ziyareti ve temasları hakkında bilgi veren
Avrupa Birliği (AB) Dış ilişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, AB’nin 15 Temmuz gecesi Türk demokrasisi ve kurumlarını savunmak ve seçilmiş yönetimini desteklemek için harekete geçtiğini ifade etti. Mogherini, "AB olarak açık ve samimi bir mesaj verdik, o gece Moğolistan’daydık ve kişisel olarak hemen müdahale ettim ve demokratik kurumlarını savunmak için harekete geçtim" diye konuştu.
Hiç tereddüt etmeden tepki gösterdiklerini ve destek verdiklerini aktaran Mogherini, AB’de ve AB adayı bir ülkede askeri darbenin yerinin olamayacağını belirterek, demokrasiyi savunmak için Türk halkının yapılan çağrıya uyarak bir araya geldiğini dile getirdi. Mognerini, "Bu duyarlılığı selamlıyoruz" dedi.
"Türkiye, AB için bölgede kilit ortaktır"
Ankara ziyaretinde darbe girişimi ve sonrasındaki gelişmeleri ele aldıklarını açıklayan Mogherini, PKK’nın AB’ye göre bir terör örgütü olduğunu tekrarladığını, bir çözüme ulaşmanın şartının da PKK’nın silah bırakması olduğunu aktardı.
Mogherini, Suriye’deki gelişmeleri yakından izlediklerine işaret ederek şunları söyledi:
"Suriye’nin toprak bütünlüğü korunarak barışçıl bir çözüm bulunmalıdır. Ateşkes bir umut ışığıdır ve destekliyoruz. insani yardım ve barış süreci konularında AB büyük görevler üstlenebilir. Türkiye, AB için bölgede kilit ortaktır. Türk ve AB toplumu gittikçe daha fazla birbirinden uzaklaşıyor. Türkiye ile bağlarımız açık, ciddi ve dürüst olmalıdır. Aday ve komşu bir ülke olan Türkiye’de demokrasi ve hukuk devletini desteklemeliyiz."
Mogherini, Cerablus'taki harekata ilişkin de şu değerlendirmeyi yaptı:
"Bu sorunun askeri yollardan bir çözümü olmadığı konusunda hemfikiriz. Sadece siyasi bir süreç Suriye’ye demokrasi getirebilir, savaşı durdurabilir. Bu konuda hemfikiriz. ilan edilen, daha doğrusu ortaya çıkan umut ışığı gerçekleşir ve devam ederse bizim birlikte hareket etmemize, Türk dostlarımızla birlikte insani yardımları ulaştırmamıza ve siyasi süreci kolaylaştırmada etkili olacaktır."
"Türk halkı heykeli dikilmeyi hak ediyor"
Oturumda söz alan AP Dış ilişkiler Komitesi Başkanı Elmar Brok, "Aynı anda DAEŞ ve PKK’ya karşı savaşan bir ülke olan Türkiye’nin verdiği mücadelenin zorluğunu anlamalıyız" dedi.
AP Türkiye Raportörü Kati Piri ise "Türk halkı heykeli dikilmeyi hak ediyor. Türk medyasındaki çoğulculuk sayesinde 15 Temmuz gecesi halk bilgilendirilebildi ve demokrasiyi savunmak için sokaklara indi" sözleriyle Türkiye ziyaretine değindi.
AP’nin isveçli üyesi Anna Maria Corazza Bildt, Avrupalı meslektaşlarına "Türk halkının 15 Temmuz’da yaşadığı şoku anlamaya çalışma" çağrısı yaparken, AB’nin üyelik müzakerelerinde 23. ve 24. fasılları açması ve Türkiye’nin mücadelesini desteklemesi gerektiğini söyledi.
Yeşiller Grubu Başkan Yardımcısı Alman Parlamenter Ska Keller de Türkiye’nin milyonlarca mülteciye kapısını açan bir ülke olduğunu, AB’nin Türkiye, Türk halkı, toplumu ve STK’larına destek olması gerektiğine işaret etti.
"AB olarak Gülen’in nasıl büyük bir tehdit olduğunu anlayamadık"
Türkiye konulu oturumda üyelerin konuşmasından sonra söz alan AP Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn, şunları kaydetti:
"Geçmişinde birçok askeri darbe yaşayan Türkiye, bu sefer darbeyi önlemeyi bildi. Ziyaretimde birçok kurum, siyasi parti, STK ve basın temsilcisi ile konuşma fırsatım oldu. Türk halkı hala bu şokun içerisinde. Anlayışlı olmamız gerekiyor. AB olarak Gülen’in nasıl büyük bir tehdit olduğunu anlayamadık. Hükümetini eleştirsek bile çok bileşenli 80 milyon nüfusun yaşadığı büyük bir ülke Türkiye. Türkiye’nin siyasi ve ekonomik istikrarı için çalışmalıyız."
Hahn, ayrıca AP üyelerine, Türkiye hakkındaki gelişmeleri anlatırken kullandıkları kelimelere dikkat etmeleri uyarısında da bulundu.
--spoiler--
görsel
Türkiye ile tüm ilişkilerini askıya aldığını açıklayan parlamento.
Başkanı: idam cezasının getirilmesi Türkiye’yi geriye götürür!

http://www.posta.com.tr/a...ye-uyarisi-haberi-1287967
yolsuzlukları ile gündeme gelendir.

http://www.hurriyet.com.t...tm_campaign=dunya_xmlfeed
"AK Parti istanbul seçimlerini yenilemesi için YSK'ya baskı yaptı. Bu, Türkiye'de seçimler yoluyla iktidarın demokratik devir tesliminin güvenilirliğini bitirmektedir”
26 mayıs 2019'da seçimleri gerçekleşmiş parlamento.

(bkz: 26 mayıs 2019 avrupa parlamentosu seçimleri)
koronavirüsün ekonomik etkilerine karşı 2 trilyon avroluk kurtarma paketi hazırlanması çağrısında bulunmuş parlamento.