bugün

erken dönem anadolu liseleri ,geç dönem anadolu liseleri ve sekiz yıllık kesintisiz eğitim sonrası olarak üçe ayrılabilinecek liselerdir. şöyle açıklayayım:

erken dönem anadolu liseleri:
bazıları osmanlı döneminde açılmıl olan liseler ve "anadolu lisesi" sıfatı ile yeni bir boyut kazanan köklü kurumlardır. en bilinenlerinden bazıları: galatasaray lisesi, istanbul erkek lisesi, kadıköy anadolu lisesi v.s. v.s. (kendi okuduklarımı da saymadım. "benimki de köklü" diye zıplamayın hemen). bunlar ülkenin en iyi orta öğretim kurumlarıdır. kadrolarında pek çok yabancı öğretmen bulunurdu.

geç dönem anadolu liseleri:
geneli çok geç açılmış, dolayısıyla anadolu liselerinin eğitim standardını aşağı çeken okullardır. bunların yalnızca adları anadolu lisesidir. ingilizce bilen mezunları yok gibidir. (ad verip kimseyi rencide etmiyorum)

sekiz yıllık kesintisiz eğitim sonrası:
anadolu liselerinin devleti yönetenlerce sikilip atılması dönemidir. bu dönemde anadolu lisesi - fen lisesi savaşı fen liselerinin üstünlüğüyle kapanmıştır. süper liselerin de anadolu lisesi ilân edilmesiyle işin boku çıkmıştır. sonunda tüm liseler anadolu lisesi ilân edildi ve böylece ülkemizde bir çağ kapandı. bünyesinde ingilizce öğretmeni olmayan anadolu lisesi diye bir kavram ortaya çıktı.

peki sadaeke işi gücü bırakıp neden bunları anlattı?

günümüzde ilk, orta ve yüksek öğretim hep paralı duruma gelmiştir. anaokulundan itibaren el kadar bebeler özel okullara veriliyorlar. ve üniversiteden mezun olana kadar da bunlardan çıkmıyorlar. bu kurumlar çocukların hayatlarını ailelerinden daha çok etkiler konuma geldiler. turgut özal'dan beri devlet eliyle yapılan bu bozunmanın nedeni tabiî ki yurttaşların genelini eğitimsiz ve bilgisiz bırakmak; kalanları ise belli bir yaşam görüşü ile sınırlamaktır. böylece düşünmeyen, iredelemeyen ve iktidara kafa tutamayan gençler yetişti.

bu nedenden ötürü sistemi beğenmeyen her sığır kendini pkk sempatizanlarıyla omuz omuza buldu. pkk'yı bir bok sandı. sistem içinde eriyenlerinse geneli sığır oldu. günümüz gençliğinin ya islamcı ya kürtçü olma nedenleri tam da budur işte.

adnan menderes'e kadar dünyanın en iyilerinden olan türkiye ilk ve orta öğretiminin geldiği duruma bakın; gençleri ya bölücü ya gerici yapıyor.
(bkz: ankara gazi anadolu lisesi)
pek çok üniversiteden daha kaliteli ortamı barındırmakta olan (bkz: atılım üniversitesi) (bkz: tobb etu) ve galatasaray lisesi ile yarışmaktan geri kalmayan, mezunlarının yarısını odtüye gönderen okuldur.
tabi bütün anadolu liseleri böyle midir?-hayır.
anadolu lisesli olmak ayrıcalık mıdır?-hayır.
gazili olmak ayrıcalık mıdır?-evet.elbette.
görsel

ah köprü altı okulum benim. hiç mi hiç özlemedim seni fakat en iyi arkadaşımı verdin bana sağol.
ingilizce ağırlıklı ders alınmasına rağmen hiç ingilizce öğrenemeden mezun olunan okul türü.
belli baslilari disinda bir ise yaramayan, bos beles okullardir.

iki senenizi heba edip lgs'ye* hazirlanirsiniz. dershanelere, kitaplara su gibi para akmistir. sinav gunu gelip catar, yuz kadar soru uzerinden 80 tanesini isretleyebilmissinizdir. sinavdan yaklasik 3 hafta kadar once annenizin ve sizin yuzunuze okul ogretmeniniz tarafindan soylenen ''bu cocuk matematigin m'sini yapamaz, dokunmasin bile.'' cumlesi beyninizde donerken ancak 8-9 soru yapabilmissinizdir sinavda.
bir sure sonra sonuclar aciklanir, istanbul il sinirlari icinde degil anadolu, anadolu meslek lisesini bile zor tutturacak bir puan alirsiniz. arkadaslarinizin tamami iyi kotu anadolu liselerine yerlesirken siz ortada dimdizlik kalmissinizdir.
dort sene sonra universiteye hazirlanmaya baslarsiniz. m'sinden anlamadiginizi iddia eden hocanizi got edercesine 50 soruluk matematik sinavlarinda, anadolu liselerinden sinavlara hazirlanan arkadaslariniz maksimum 20 soru isaretleyebilirken, siz en dusuk 40 net cikartirsiniz. sinavlar gelir gecer, 4 sene once iki katiniz puan alip hevesle gittikleri anadolu liselerinden cikan arkadaslariniz, universite sinavindan yariniz kadar puan alamamistir bile. siz istanbul'da, basarili bir vakif universitesinin muhendislik fakultesinde burslu okurken, onlar anadolu'nun bilimum yerlerinde fen edebiyat fakultelerinin dusuk bolumlerine talim olmuslardir.
(bkz: bu da boyle bi animdi)
(bkz: herkes anadolu liseli olacak)

en alakasız okulların bile adının önüne aldığı sıfattır. Artık bir özelliği kalmamıştır.
(bkz: kazan mustafa hakan güvençer anadolu lisesi)
gecen yıla kadar kıskanılası bir lise türüydü..
girene kadar canın çıktığı girdikten sonrada hiçbir işe yaramayan okul.
hızla, bir virüs gibi yayılması gereken liselerdir. * *
(bkz: eal)
eskişehir güzel sanatlar lisesi de bir zamanlar anadoluydu.
(bkz: çankaya milli piyango anadolu lisesi)
akpnin imam hatip öğrencilerine öncelik tanınması için sıradanlaştırdığı eğitim kurumudur.
(bkz: köy hizmetleri anadolu lisesi)
efenim önce tüm liseleri anadolu lisesi yaptılar. sonra hocalarına rotasyon getirdiler, ardından idarecilerine rotasyon şartı getirdiler ve yüz yıllık çınarlar bir anda soldu.
(bkz: nuh mehmet küçükçalık anadolu lisesi)

şu nokta her zaman önemlidir; bir okulun başarısını tecrübe belirler, tecrübeli insan ne kadar fazlaysa, öğrenci içinde başarılı olmak o kadar kolaydır. idarecilerin bile güler yüzlü oluşu, öğrenciye davranışı onu üniversiteye hazırlayan etkenlerdir, neyse şu anda bundan bahsetmek gereksizdir.
zamanında gidenlerin aldığı ingilizce eğitimi sayesinde üniversitede hazırlık atlamalarını hatta çevirmenlik yaparak para kazanmalarını sağlayan, kol gibi fizik kimya biyoloji matematik derslerini öğreterek üniversitede sosyal bilimler öğrencisi bile olsan ilacın prospektüsünü okurken ne yazdığını anlamaya zemin hazırlayan okuldur. şimdi ne halde bilmiyorum her yerdeler.
üniversite başarısı bir hayli yüksek ülkemizde çokca bulunan lise türü. artık düz liseler de anadolu statüsüne kavuşacak.
türkiye'de elite bir okumuş tabaka yaratma çabalarından sonuncusuydu. anadoluda her ilde bir yada iki tane olurdu. daha ilkokuldan bir ilin parlak öğrencileri toplanır. bunlar 7 sene bir arada kardeş kardeş okur daha sonra bilim adamı politikacı doktor olup elit bir bir topluluk oluşturup ülkemizi idare ederler amacı ile kurulmuşlardır. ilk kurulan yıllarda bunu tam başaracakken her ilde olması planlanan okullar her ilçeye kurulmaya başlandı öyleki bazı ilçelerde düz lise yokken anadolu liseleri kuruldu ve bu durumdaki açık sayesinde okullara sınavsız girilebilmek de mümkün kılındı. artan anadolu lisesi sayısı saygınlığı azaltsa da orta halli bir ailenin çocuklarını gönderebilecekleri en iyi eğitim kurumları olmaya devam etti. daha sonra en büyük darbeyi benimde okuduğum yıllarda gerçekleşen 8 yıllık eğitime geçilirken aldılar. imam hatipleri kapatma çalışmaları sırasında zamanımızın başbakanı ne şiş yansın ne kebap derken eğitim sisteminin içine iyice etti ve anadolu liseleri ikinci darbeyi almasına rağmen hala orta halli ailelerin tek seçeneği olduğu için ilgi azalmadı. en sonunda bütün süper liseler anadolu lisesi oldu 100 bin kişilik yerleşim yerinde 4 tane anadolu lisesi olunca okulların bir mantığı yada amacı kalmadı. ve güzel türkiyemizde bir eğitim kurumları daha böylece yozlaştırılmış oldu.....
anadolu lisesi düz lise olmaktan anadolu olmaya terfi etmiş lise türüdür.
günümüzde çokça bulunan sıradan bir lise.
şimdi okumakta olduğum ve ingilizcenin kolay olduğunu almanca öğrenince anladığım lise türü düşünenlerin bir kere daha düşünmesinde fayda var.
(#14726379)
(bkz: köy hizmetleri anadolu lisesi)
Kadıköy anadolu lisesi: the best of best'dir, candır, yuvadır. Öğrencilerine martı denir. Mezun olduktan 40 sene sonra bile uğranacak okuldur.
bu sene kazandığım okul. çok memnunum.

http://inciswf.com/1284676964.swf