bugün
- sözlükte sizi kim tanıyor22
- kadınların bir erkekte aradığı kriterler18
- ahmet telli8
- kiraz cicegi kolonyasi45
- yapay zekanın bilinçlenip bir dini kabul etmesi6
- meyveli soda içen erkek8
- üstteki yazar hakkındaki varsayımlarınız21
- bulgur pilavının kötü bir yemek olması10
- hiç fuhuş yaptınız mı9
- yazarların hayatlarının 1 yılını satacakları fiyat12
- 35 yaşına gelip evlenmemiş erkeğin asıl amacı8
- aylık 422 bin tl iyi para mıdır sorunsalı5
- 11 temmuz 2026 pentagon'un 4 ufo belgeleri2
- anket türkiye de eyalet sistemine geçilsin mi17
- 14 temmuz 2026 fransa ispanya maçı3
- karşı cinste hayran olunan özellik4
- geri zekalı demek hakaret mi3
- mezun olunan okula yıllar sonra tekrar gitmek10
- melkor4
- şimdiki aklım olsa4
- 2026 dünya kupası30
- gecenin şiiri3
- karadedeler olayı5
- sözlükçülerin en iyi 5 roman listesi15
- hayatından 1 yılı kaça satarsın9
- ateist6
- 9 temmuz 2026 fransa fas maçı24
- trakyalı kadın isimleri4
- messi vs maradona7
- fıstık gibi kızın ter kokması4
- allah olsanız yazacağınız kitabın ismi ne olurdu10
- göksel ve teoman evlenseydi ne olurdu5
- üstteki yazar hakkında fikrini söyle21
- mehmet okuyan12
- örgüt mensubu5
- kim kimin fakesi10
- askeri ücretle erdoğanı savunan tip11
- yenilen ilk dayak2
- türk kızlarının keko adam sevmesi4
- 34 yaşına dek sevişmemiş erkek3
- sözlük erkeklerinin kurabiyeleri9
- anın görüntüsü11
- tencent hy33
- israil'in lübnan da evleri havaya uçurması2
- abd iran ateşkesinin kalıcı olamaması10
- çekici kadının tüm çekiciliğini götüren şeyler7
- geceye bir şarkı bırak3
- moskova da robot kuryeye hallenen türkler3
- chp de 7 il başkanının görevden alınması4
- inanmıyorsanız bari saygı duyun6
varlığı veya yokluğu belli olmayandır.
adını anmaktan ve varlığına sığınmaktan huzur duyduğum rabbim.
fani hayatın fena hallerinin ruhumu eza ile boğarken sığındığım kudret sahibi.
ruhumun en ince arzu ve isteklerini bilen, duyan dinleyen ve hikmetli şekilde cevap veren rabbim.
herkesin mensup olduğu efendisinin şerefiyle iftihar etmesine mukabil, bana lütfuyla bir kere kulum dese, kapısına kabul etse en büyük şerefi bahşedecek rabbim.
allah beni kendisine kul, habibine ümmet eylesin.
fani hayatın fena hallerinin ruhumu eza ile boğarken sığındığım kudret sahibi.
ruhumun en ince arzu ve isteklerini bilen, duyan dinleyen ve hikmetli şekilde cevap veren rabbim.
herkesin mensup olduğu efendisinin şerefiyle iftihar etmesine mukabil, bana lütfuyla bir kere kulum dese, kapısına kabul etse en büyük şerefi bahşedecek rabbim.
allah beni kendisine kul, habibine ümmet eylesin.
beni hayata bağlayan tek ve yegane güç. ben seni seçtim - seni sevdim kapından kovma lütfen. kalplerimizi mühürleme.
insanın hatalarından biri .
müslüman bir insan için, tanrı demenin yanlış olduğu yaratıcı.
En güzel isimler Allah'ındır. Allah'a bu isimlerle dua ediniz" (Araf Sûresi, 180) sen neden tanrı da ısrar ediyorsun.
En güzel isimler Allah'ındır. Allah'a bu isimlerle dua ediniz" (Araf Sûresi, 180) sen neden tanrı da ısrar ediyorsun.
inan biri için, iyi olduğuna inanmak zorunlu hale gelen yaratıcı.
paradokstur ayni zamanda, diyerek artistlik yapmak istedim ama bir varlığın farklı ve üstün bir formda da var olabileceği fikri aklıma geldi.
var olan ancak yarattığı insanlara din adında bir kısıtlama getirmediğine inanılması gerekendir.
kendisine inanmanın, iman etmenin risk işi olduğunu bilmeyenler tarafından varlığı/yokluğu kanıtlanmaya çalışılandır. kimine göre baş tacı, ezeli ve ebedi olandır, kimine göre ise mit. sen inanmazsın, ben inanırım. bu tamamen tercih meselesidir. inanıp inanmamak da risk işidir. allah vardır ya da yoktur diye kanıt sunmaya çalışmak, kısır döngünün içinde cevaplanamaz soruların içinde kaybolmaktır.
dipsiz bir kuyudur o, kendisi de, onu aramak da.
dipsiz bir kuyudur o, kendisi de, onu aramak da.
alla alla.
bazı kavramlar vardır ki zikredildiğinde baş tacıdır, olmalıdır.
zaman zaman "tatlı adam" tabirini kullanmam bu yüzdendir.
sözlüğümüzde bu kavrama dair yazarların duygu ve düşünceleri alınmak isteniyorsa, istenildiğinde, sol cenahın en üstünde yer alması, "tatlı adama" olan deruni sevginin ifadesidir.
derdim ukalalık değil. bilirim ki, sözlükte her başlık yerini yeni başlığa ve/veya en son tanımlanan başlığa bırakır. bu bağlam kusura değil zarurete işaret eder. ama yine bilinir ki teknolojide çare tükenmez.
muhabbetle kalın.
edit; iş bu yazı başka sözlüklerde de aynen paylaşılmıştır.
zaman zaman "tatlı adam" tabirini kullanmam bu yüzdendir.
sözlüğümüzde bu kavrama dair yazarların duygu ve düşünceleri alınmak isteniyorsa, istenildiğinde, sol cenahın en üstünde yer alması, "tatlı adama" olan deruni sevginin ifadesidir.
derdim ukalalık değil. bilirim ki, sözlükte her başlık yerini yeni başlığa ve/veya en son tanımlanan başlığa bırakır. bu bağlam kusura değil zarurete işaret eder. ama yine bilinir ki teknolojide çare tükenmez.
muhabbetle kalın.
edit; iş bu yazı başka sözlüklerde de aynen paylaşılmıştır.
"ben ateistim "diyen kişinin en doğal hakkıdır bunu söyleyebilmesi. fakat hiç rasyonel değildir. allah inancı olan bir insan inancı gereği yılda bir ay oruç tutar. tıp adamlarınında tavsiye ettiği gibi onbir ay boyunca çalışan bir mideyi bir ay dinlendirmek sağlık açısından çok faydalıdır yani rasyoneldir. her hangi bir kayıp söz konusu değildir. inançlı insan günde beş kez ellerini yüzünü yıkar. vücuda değen su vücuttaki statik elektriği alır stres yoğunluğunu aşağıya çeker. ayrıca temizlik iyi bir şeydir. sonra eğilir, bükülür, yere yatar, ayağa kalkar, tekrar yere yatar ve günde beş kez mükemmel bir egzersiz yapmış olur. burada da bir kayıp söz konusu değildir. aksine sağlık için bir çok kazanç söz konusudur. yani rasyoneldir. iş bu yazıdan çıkan sonuç: allah inancı olan insanlar akıllı ve rasyonel insanlardır. kaybedecekleri hiç bir şey yoktur. tüm bunlar ateist kardeşlerimizin aklına şu soruyu getirmelidir: ya allah varsa? gideceğimiz yerde bizi bekliyorsa? işte o zaman sıçtın ateist kardeş! kaybedeceğin çok şey var demektir...
var olup olmaması pek de umrumda değil açıkçası. eğer varsa, bu kadar kötü niyetli ve sadist bir varlık beni yarattığı için kendimden tiksinirim, eğer yoksa, insanlar bu kadar kötü niyetli ve sadist bir varlığa inanabildikleri için insanlardan tiksinirim.
- Eğer yeryüzündeki ağaçlar hep kalem olsa, deniz de arkasından yedi deniz daha kendisine destek olduğu halde mürekkep olsa, yine de Allah'ın kelimeleri yazmakla tükenmez. Şüphesiz ki Allah çok güçlüdür, hüküm ve hikmet sahibidir. (LOKMAN/27)
- Siz ne yeryüzünde, ne de gökte (Allah'ı) aciz bırakamazsınız. Allah'tan başka bir dost ve yardımcı da bulamazsınız. (ANKEBUT/22)
- Allah sizin düşmanlarınızı çok iyi bilir. Gerçek bir dost olarak Allah yeter. Ve yardımcı olarak da Allah yeter. (NiSA/45)
- Allah O'dur ki, gökleri, yeri ve ikisi arasındakileri altı günde yaratmış, sonra Arş üzerine istivâ buyurmuştur (hakim olmuştur). Sizin için O'ndan başka ne bir dost vardır, ne de bir şefaatçi! Artık düşünmeyecek misiniz? (SECDE/4)
- O kötü amelleri işleyip de sonra arkasından tevbe ve iman edenler için hiç şüphe yok ki, Rabbin bundan sonra yine de affedici ve merhamet edicidir. (A'RAF/153)
- Şayet kullarım, sana benden sordularsa, gerçekten ben çok yakınımdır. Bana dua edince, duacının duasını kabul ederim. O halde onlar da benim davetime koşsunlar ve bana hakkıyla iman etsinler ki, doğru yola gidebilsinler. (BAKARA/186)
-(Onlar mı hayırlı) yoksa, kendine yalvardığı zaman bunalmışa karşılık veren ve başındaki sıkıntıyı gideren, sizi yeryüzünün hakimleri yapan mı? Allah'ın yanında başka bir ilâh mı var? Ne kıt düşünüyorsunuz! (NEML/62)
-Eğer inkâr ederseniz, şüphe yok ki Allah'ın size ihtiyacı yoktur. Bununla beraber kulları hesabına küfre razı olmaz. Eğer şükrederseniz sizin hesabınıza ona razı olur. Hiçbir günahkar da diğerinin günahını çekecek değildir. Sonra dönüşünüz, Rabbinizedir. O vakit, O size bütün yaptıklarınızı haber verecektir. Çünkü O, bütün kalplerin özünü bilir. (ZÜMER/7)
- Siz ne yeryüzünde, ne de gökte (Allah'ı) aciz bırakamazsınız. Allah'tan başka bir dost ve yardımcı da bulamazsınız. (ANKEBUT/22)
- Allah sizin düşmanlarınızı çok iyi bilir. Gerçek bir dost olarak Allah yeter. Ve yardımcı olarak da Allah yeter. (NiSA/45)
- Allah O'dur ki, gökleri, yeri ve ikisi arasındakileri altı günde yaratmış, sonra Arş üzerine istivâ buyurmuştur (hakim olmuştur). Sizin için O'ndan başka ne bir dost vardır, ne de bir şefaatçi! Artık düşünmeyecek misiniz? (SECDE/4)
- O kötü amelleri işleyip de sonra arkasından tevbe ve iman edenler için hiç şüphe yok ki, Rabbin bundan sonra yine de affedici ve merhamet edicidir. (A'RAF/153)
- Şayet kullarım, sana benden sordularsa, gerçekten ben çok yakınımdır. Bana dua edince, duacının duasını kabul ederim. O halde onlar da benim davetime koşsunlar ve bana hakkıyla iman etsinler ki, doğru yola gidebilsinler. (BAKARA/186)
-(Onlar mı hayırlı) yoksa, kendine yalvardığı zaman bunalmışa karşılık veren ve başındaki sıkıntıyı gideren, sizi yeryüzünün hakimleri yapan mı? Allah'ın yanında başka bir ilâh mı var? Ne kıt düşünüyorsunuz! (NEML/62)
-Eğer inkâr ederseniz, şüphe yok ki Allah'ın size ihtiyacı yoktur. Bununla beraber kulları hesabına küfre razı olmaz. Eğer şükrederseniz sizin hesabınıza ona razı olur. Hiçbir günahkar da diğerinin günahını çekecek değildir. Sonra dönüşünüz, Rabbinizedir. O vakit, O size bütün yaptıklarınızı haber verecektir. Çünkü O, bütün kalplerin özünü bilir. (ZÜMER/7)
olmaya ama varmış gibi gösterilen hede. evet.
varlığı ispatlanmayana kadar olmayandır.
mevlana, yunus emrelere göre aşkın adı, şimdi ki inançsızlara göre mantıksızlık. varın siz düşünün nereden nereye geldiğimizi.
müslüman olmasam da hala bazılarının erkekle kadını eş tutmamış dediği yaratıcı. evet fiziksel olarak erkek kadından üstündür bunda ne gibi bir sorun var bu tür şahıslara sormak lazım.
kışın son günlerinde bana biraz kevser şarabı göndermesini istediğim yaratıcı. bir el at panpa sıcak şarap yapacam bende bitmiş de.
kesinlikle kuran-ı kerim'de yakmakla tehdit etmez. tek doğru yol olan allah'a kulluk yolunda yürünmediği takdirde cehennem azabı ile karşılaşılacağından bahseder. allah'sız yaşarsanız, öldükten sonra allah'sız uyanırsınız. en fazla allah'sız olan yer de cehennemdir.
açın bakın, kuran'ın hiçbir yerinde allah teala "sizi yakacağım" mealinde vahyetmemiştir. "cehennem azabına uğrayacaklar" ya da "onların yeri, çetin bir azap yeridir" mealinde ayetler vardır.
açın bakın, kuran'ın hiçbir yerinde allah teala "sizi yakacağım" mealinde vahyetmemiştir. "cehennem azabına uğrayacaklar" ya da "onların yeri, çetin bir azap yeridir" mealinde ayetler vardır.
masaldır. diyelim ki var, ve sonsuza kadar olacak her şeyi biliyor kendileri. yani benim bu entry'i yazacağımı ezelden beri biliyordu. o zaman benim bu entry'i yazmam lazım. çünki allah biliyor, yani sözlüğü okurken, "aa nota bilmeyen adam böyle bir entry girmiş" diye şaşırmaz, çünki ta ezelden beri biliyor yazacağımı, ve onunda yapması gereken şey bana bunu yazdırmak, çünki öyle yapmazsa ben onun bilgisi dışında bir şey yapmış olurum. ve sadece bu her şeyi bilme özelliği ile bir robottur.
El evveli Allah, El ahiri Allah, Ez zahiri Allah, El batinu Allah, men kanefi kalbihi Allah, fe muinuhu fiddareyni Allah, fe men kanefi kalbi gayrullah, fe hasmuhu fiddareyni Allah
"Kimin kalbinden ALLAH sevgisi varsa, iki dünyada da onun yardımcısı ALLAH'tır. Kimin kalbinde ALLAH'tan başkasının sevgisi varsa, iki dünyada da onun hasmı ALLAH'tır."
"Kimin kalbinden ALLAH sevgisi varsa, iki dünyada da onun yardımcısı ALLAH'tır. Kimin kalbinde ALLAH'tan başkasının sevgisi varsa, iki dünyada da onun hasmı ALLAH'tır."
Bize öğrettikleri üzere varsa dünyayı o yaratmışsa Afrikayı Güney Amerikayı next next next yapmış yüce ulu şahsiyet.
o da bir tanrı, tengri, yaratan,
varlığı ile bazılarını onurlandıran, (bkz: teist)
bazılarının umurunda olmayan, (bkz: ateist)
bazıları, habersiz (bkz: agnostik)
bazıları için ise önemsizdir. (bkz: deist)
bazıları için eksi vermek için açılan başlıklarda yazalılan enrtylerdir. (bkz: sözlüğün şeytanları)
varlığı ile bazılarını onurlandıran, (bkz: teist)
bazılarının umurunda olmayan, (bkz: ateist)
bazıları, habersiz (bkz: agnostik)
bazıları için ise önemsizdir. (bkz: deist)
bazıları için eksi vermek için açılan başlıklarda yazalılan enrtylerdir. (bkz: sözlüğün şeytanları)
Gündemdeki Haberler
Güncel Önemli Başlıklar