bugün

Ağaç tomruklarından ya da bunları keserek elde edilen keresteden yapılan ev. Ahşap inşaatta kullanılacak odunlar son çağına varmış ağaçlardan sonbaharda ya da kışın kesilmek suretiyle elde edilir. Böyle bir inşaat için ağaçların çatlak olmamaları, kuru olmaları gereklidir. Mimarî sanatının eski bir örneği olan ahşap ev ve inşaatlar, bugün artık bırakılmış durumdadır. Bugünkü binalar kereste yerine taş, çimento ve demirden yapılmaktadır.Yapı malzemesindeki bu değişiklik yüzünden, yeni binalar eski yapılara göre daha sağlam, daha dayanıklı olmalarının yanında, daha büyük ve çok katlı olma özelliğine de sahiptirler. Özellikle Amerika'da bu yapı sisteminin şaheserleri sayılan yüzlerce katlı büyük ve modern binalar yapılmıştır. Bu sebepte de modern şehircilik, geniş bir alana yayılmak yerine, dar bir alanda çok katlı binaların bulunduğu ve nüfusun da o nispette çok olduğu bir özellik arz etmektedir.
betonlarla dolan binalara yerini bırakan nostaljik, eski, müstakil evlerdir.

-ama bir deprem olduğunda herkes bahseder eski evlerin sağlamlığından, ahşabın ne kadar depreme dayanıklı olduğundan...

-yediğimiz hormonlu şeylerden şikayet ederken ahşap evinin bahçesindeki ağaçtan yediği meyvenin tadından bahsederiz...

-ahşap evin tahta kokusu bile ne kadar sıcak geldiğini söyler , hayıflanırız...

-tavanlardaki ahşap süslerden, pervazlardan , cumbadan bahseder , özlemle anarız...

o ahşap evlerde oturup, o keyfi almış insanlar, ne o bahçede içtiği limonatanın tadını unutur, ne de erik ağacının. ama maalesef zorlaşan hayat şartları nedeniyle bazı özgürlüklerimizden evimizi değiştirmek pahasına bu anılarımızı çok gerilerde bırakıp, gıcırdayan merdivenler yerine asansölerleri tercih ederiz.
Küçük olanlara bungalov denir. biraz daha büyük olup anadolu, ingiliz, norveç veya rus tarzında yapılanlar daha şatafatlıdır. çam en çok kullanılan ağaç türüdür. Son zamanlarda ülkemizde oldukça yol katetmiş bir daldır. sektörün lider firması ise erakmanlar inşaat olarak biliniyor.

(bkz: http://www.ahsapeviniz.com)
içleri yazın serin, kışın ılık olan, depreme dayanıklı evler.
(bkz: Bungalovlar)
kurallarına uygun yapıldığında, insanlar için en sağlıklı yapıdır.
büyük şehirlerde artık pek esamesine rastlanmayan konut tipidir. ahşap doğrama, parke falan var ama tutmuyor yerini tabii.
(bkz: gıcırtı)
http://www.mersinahsapev.com adresinde detayları paylaşılan evlerdir.
Bir çakmak çakılasıdır.
görsel

istanbulda en iyisi kemerburgazdadır.
Genelde dış cephe kaplama tercih edilse de iç cephe katlama da mevcuttur. Ama rutubet kokabilir.
Ağac katliamıdıR.

Güvelenir, çürür, üşütür.
görsel
görsel
görsel
havadaki nemin daha çok emildiği ortamlardır.
böceklerde çok olur.
Hayallerimden biridir.
Tabi garajda da bir pickup.
görsel
Tlc de harika bir program. Evet.
kolay yanan evdir. evet.
Eski ahşap evlerin içinde yürürken gıcır gıcır sesler gelir, o sesleri çok seviyorum.
amatör mimar olarak bunun güzel bir versiyonunu inşa ettim. anlatayım da belki işine yarayan olur.

toplam 30 m2, 2 oda. odanın birinde mutfak tezgahı var. aynı zamanda tuvalette bu odada. (yer yok napalım)

şimdi, 5 e 10 inşaat kerestesinden direkler ve kirişler yapıp iskeleti oluşturdum. dış kısımlara ve oda bölme duvarına kalıp tahtası çakarak duvarları oluşturdum.

şimdi işin fark yaratan kısmına geliyoruz. dış duvarları 3 cm lik straforla kaplayıp üzerine strafor sıvalarını yaptırdım.
(straforla tahta duvarın arasında ve çatıya yakın dışa açılan hafif boşluklar (1-2 cm) bıraktım ki strafordaki kimyasallar odaya nufüz etmesin)

iç kısmını alçıpanla kapladım. dıştan beton ev gibi düzgün duruyor. strafor sıvası ve alçıpan da yangın tehlikesine karşı emniyeti artırıyor.
çatı ve tuvalet bölüntüsü suya dayanıklı alçıpan. ayrıca catıda da strafor var. alçıpanın üstünde.

çatıda bitumlu ondulin kullandım, kalınca.

yere beton atmadan evvel bitumlu yaygı serdimki nem almasın. sonucta direk toprağa oturan bi yer. bitumlu yaygıları da duvara kadar 10-15 cm kaldırıp yapıştırdım. sonra 5 cm beton ve şap.

oldu sana şahane bi ahşap ev. neresi ahşap demeyin. çoğu ahşap.
yani hem ahşabın doğallığından faydalandım hem de onu kaplayarak yangın, toz, böcek dezavantajlarını azalttım. daha içinde yatmadım ama sanırım rahat ve uykumu almış olarak kalkacağım.

eskiler der ki "beton evde 10 saat uyuyacağına ahşap evde 6 saat uyu yeter" hadi benimki tamn ahşap değil benim uyuma sürem de olsun olsun 7 saat olsun.

ha şunu da ekliyim. dış mutfak penceresine yakın bi yere de toprak fırın planlıyorum. kışın dışarı çıkmadan içine, ev yapımı ekmek olsun, macır pidesi olsun atabileceğim.

not: lan laf aramızda xxx tane daire yaptım/yaptırdım ama hiç birinden bu kadar heyecan duymadım. çünkü yaptığım yer hatıralarımla dolu ve evden çıkınca direk toprağa basabiliyorum ve allah seni inandırsın ufacık bahçesinde bir doğal çim çıkıyor ki rengi yeter.
Adeta," huzur burda" diyor.
istediğim büyük bir şey değil, böyle içi sıcacık, şirin bir kulübe.
görsel
Fantastik evdir.
Karadeniz'de yaygın olan evlerdir. Dağ manzarasına karşı yapılmış ahşap evler fantastik bir yapıya sahiptir. Kısa bir süre yaşamak istediğim yerlerden biridir.
Eski istanbul sokaklarında kendileriyle karşılaşmak mutlu ediyor insanı. Yıllar öncesinde yazılmış bir roman gibi kıymetliler. Çirkin ve kaba beton evlerden çok daha güzeller..
Tek eviniz varsa ahşap evi tercih etmeyin ancak bir yayla veya dağ evi ahşaptan olsa iyi olur.