bugün

ahşap ev

amatör mimar olarak bunun güzel bir versiyonunu inşa ettim. anlatayım da belki işine yarayan olur.

toplam 30 m2, 2 oda. odanın birinde mutfak tezgahı var. aynı zamanda tuvalette bu odada. (yer yok napalım)

şimdi, 5 e 10 inşaat kerestesinden direkler ve kirişler yapıp iskeleti oluşturdum. dış kısımlara ve oda bölme duvarına kalıp tahtası çakarak duvarları oluşturdum.

şimdi işin fark yaratan kısmına geliyoruz. dış duvarları 3 cm lik straforla kaplayıp üzerine strafor sıvalarını yaptırdım.
(straforla tahta duvarın arasında ve çatıya yakın dışa açılan hafif boşluklar (1-2 cm) bıraktım ki strafordaki kimyasallar odaya nufüz etmesin)

iç kısmını alçıpanla kapladım. dıştan beton ev gibi düzgün duruyor. strafor sıvası ve alçıpan da yangın tehlikesine karşı emniyeti artırıyor.
çatı ve tuvalet bölüntüsü suya dayanıklı alçıpan. ayrıca catıda da strafor var. alçıpanın üstünde.

çatıda bitumlu ondulin kullandım, kalınca.

yere beton atmadan evvel bitumlu yaygı serdimki nem almasın. sonucta direk toprağa oturan bi yer. bitumlu yaygıları da duvara kadar 10-15 cm kaldırıp yapıştırdım. sonra 5 cm beton ve şap.

oldu sana şahane bi ahşap ev. neresi ahşap demeyin. çoğu ahşap.
yani hem ahşabın doğallığından faydalandım hem de onu kaplayarak yangın, toz, böcek dezavantajlarını azalttım. daha içinde yatmadım ama sanırım rahat ve uykumu almış olarak kalkacağım.

eskiler der ki "beton evde 10 saat uyuyacağına ahşap evde 6 saat uyu yeter" hadi benimki tamn ahşap değil benim uyuma sürem de olsun olsun 7 saat olsun.

ha şunu da ekliyim. dış mutfak penceresine yakın bi yere de toprak fırın planlıyorum. kışın dışarı çıkmadan içine, ev yapımı ekmek olsun, macır pidesi olsun atabileceğim.

not: lan laf aramızda xxx tane daire yaptım/yaptırdım ama hiç birinden bu kadar heyecan duymadım. çünkü yaptığım yer hatıralarımla dolu ve evden çıkınca direk toprağa basabiliyorum ve allah seni inandırsın ufacık bahçesinde bir doğal çim çıkıyor ki rengi yeter.