bugün

görsel
orospu çocuğudur.
bir ekonomi bilimcidir. fakaaaat inadına, dünya anlayıp hizaya gelene kadar (bkz: john maynard keynes)

daha kaç kere her krizden sonra '' to big to fail '' diyecekler acaba? daha kaç kere açılıp açılıp kriz olduktan sonra keynes anlayışa dönecekler ?

smith sermayeyi, keynes ülkeleri ( krizleri ) kurtarır.
iibf okuyan herkesin sövdüğü isim.
Klasik ekol Adam Smith'in 1776'da ''Milletlerin Zenginliği'' adlı kitabının basılışından, 1873'e kadar ki devri şümulüne alır. Klasik ekol temsilcileri nikbin ve bedbinler olarak ikiye ayrılır.

Adam Smith nikbin görüşü temsil eder. Smith ''Milletlerin Zenginliği'' adlı eserinde beş bölüme yer vermiş, istihsal-değer, ekonomik gelişmenin şartları ve neticeleri, merkantilizm ve fizyokrasinin tenkidi, mali işlemler gibi bahisleri incelemiştir. insan davranışlarının temelinde belirleyici prensipler olduğunu ileri sürmektedir. Bu prensipler, kendini sevme, gurur, ihtiras, hürriyet, alışkanlıklara uymak, çalışma, sempati ve mübadeledir. Smith iktisadi adam kavramını ortaya atan ilk şahıstır. Bu kavrama göre insan kendi iktisadi menfaatlerine bağlıdır. Aynı zamanda da asgari çalışmayla en fazla serveti edinme gayreti içindedir. Bunun neticesinde de, alıcı olarak en ucuz, satıcı olarak da en pahalı pazarı tercih edecektir.

Devlet ekonomiye kesinlikle müdahale etmemeli ve sadece milli savunma ve altyapı hizmetlerini üzerine almalı, adalet ve idareyi gerçekleştirmeli ve şahıslar için kar getirmeyen sektörlerde faaliyet göstermelidir. Adam Smith say'ın her sahada değer yarattığını kabul eder. Emeğin değerlendirilmesini iki şekilde ele almaktadır; 1-Emeğin kesafeti ve emeğin münbitliği...

Sosyal işbölümü ve mütehassıslaşma beynelmilel seviyede devlet içinde mer'i'dir. Her devlet diğer ülkelere üstünlük sağlayabileceği mal/malları istihsal etmelidir.

Malların iki türlü kıymeti vardır, kullanım değeri ve mübadele pahası... Kullanım bedelinin kaynağında fayda, mübadele değerininkinde ise emek unsuru bulunmaktadır. Bu iki değer çerçevesinde malların bir tabii bir de hakiki fiyatı ortaya çıkar.

-Ticaret kesinlikle serbest olmalı, her memleket mutlak üstünlüğü olan malları istihsal etmelidir.

Smith cemiyeti ekonomik olarak 3 bölüme ayırır;

1-Toprak Sahipleri-Geliri-Rant
2-Kapitalistler-Geliri-Kar, faiz
3-işçiler-Geliri-Ücret

Klasik ekolün en mühim hususiyetleri, devlet müdahalesini reddetme, serbest ticaret, işbölümü, arz yanında pazara yani talebe de ehemmiyet vermesidir.
ajan smith ulan !
kapitalizmin kurucusu olarak kabul edilmekte olan ekonomisttir. her şeyden öte ekonomiyi çözümlemiş bir nevi ekonomi filozofudur.
sistem içerisindeki herkesin bir şekilde sisteme katkısı vardır mantalitesiyle olaylara yaklaşır.
çok büyük bir adamdır bu. ben bi zamanlar çok okurdum. adamın kapitalizmle ilgili yazdığı problematikler bir bir oluşuyor, ve bunların sonuçları da aynen onun öngördüğü gibi gerçekleşiyor.

sistem ortaya atarken, problemleriyle birlikte anlatmış işte. biz adam olsaydık da onu daha iyi anlasaydık.
dinlediğim bir röportajda kendisine bir söz izafe edilmiş onu aktarmak isterim:

'iş gücünün serbest sirkülasyonu, herhangi bir serbest ticaret sisteminin temelidir.'

bugünkü durumda ise işçiler kımıldayamaz haldeler. hakkı ne kadar çalınırsa çalınsın, çalışma koşulları ne kadar kötüleşirse kötüleşsin işçiler kımıldayamaz durumdalar.

kağıt üzerinde herkes istediği işte çalışmakta veya çalışmamakta özgür ve angarya yasak. peki pratikte böyle mi? pratikte olayı incelediğimizde çalışan sınıf manevi bir baskı altında. iş bulamadığı veya çalıştığı yerde hakkı yenildiği zaman savunmasız durumda kalıyor. bu da bana fiili bir angaryanın mevcut olduğunu gösteriyor.

not: bilinenin aksine modern iktisadın kurucusu değildir. modern iktisadın kurucu babası tıpkı tarih ve sosyoloji bilimlerinin kurucusu gibi ibni haldun'dur.
2014 lisans kpss genel kültürde doğru seçeneklerden biridir.

soru ulusların zenginliği adlı kitabı olan modern ekonominin kurucusu kimdir şeklindeydi hatırladığım kadarıyla.

alakam yoktur iktisatla ama akıl oyunları filmi sağolsun doğru yapmıştım.
adam, adam!!! nidalariyla derslerde isledigimiz ekonomiyi bilim haline getiren reis.
Niyetini baştan belli eden adam.
Adam Smith iktisat bilminin kurucularından sayılır. Konunun vergi boyutunda ise, ortaya koyduğu vergileme ilkeleri ile bilinir. Aslında bu ilkeler Smith'in savunduğu iktisat düşüncesinin vergiye yansımasından başka bir şey değildir.

Adam Smith’in vergileme ilkeleri maliye literatürü açısından önem taşımaktadır. Adam Smith’in 1776 yılında yayımlanan The Wealth of Nations (Milletlerin Zenginliği) kitabında yer alan vergileme ilkeleri aşağıdaki gibidir:

Adalet (ya da eşitlik) ilkesi : Herkes kendi gelirine orantılı olarak kamu harcamalarına katılmalı,

Kesinlik ilkesi : Ödeme şekli ve zamanı önceden belli olmalı,

Uygunluk (kolaylık) ilkesi: Mükellefe en az rahatsızlık verecek şekilde olmalı,

iktisadilik (düşük maliyet ) ilkesi: Vergi toplama maliyeti düşük olmalıdır.
Bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler.
her 100 yılda bir gelen müceddidlerden.

ahirete intikal edişinin 228. yılında bir kez daha kendisini sevgi ve rahmetle anıyoruz.
Ne kadar iğrenç olsa da tekrar tekrar yapacağım:

(bkz: pardon adam demişim)

Dövmeden hoşlanmayan, burjuvaziye takan burjuva.
fazla optimistik, o işler öyle dediğin gibi olmuyor. evet.
liberal ekonomiyi milletlerin zenginliği kitabında tam savunmuş ünlü iktisatçı.
ingiliz değil iskoçtur. Adının meali ademdir.
karl polanyi'nin the great transformation (büyük dönüşüm ismiyle benim de hocam olmuş olan ayşe buğra tarafından türkçe'ye de çevrildi) isimli eserinde yerin dibine gömülmüştür. tabii, polanyi daha antropolojik bir yerden geldiği için bu 18.yy iktisat zihniyetini bu düzlemde eleştirmek olağandır.
ipneymiş.
görsel
Adam Smith’in Kamu Politikası Üzerine Görüşleri: Öğretmen Ödemeleri

https://liberbird.com/ada...3%B6demeleri-8902770b433b
Liboşların babasıdır.
güncel Önemli Başlıklar