bugün

aselsan

Türkiye'nin en başarılı teknoloji markasıdır, adamlar akıllı telefon işlemcisi tasarlıyor ve bu muhtemelen siber güvenlik tehditlerini bertaraf edecek şekilde konumlandırılacak bir işlemci olacak .

ASELSAN, bir akıllı telefon işlemcisini fabless (üretimsiz) iş modeli, ARM mimari lisansları ve mikroelektronik tasarım tecrübesiyle tasarlayabilir. Dünyadaki Apple, Qualcomm ve MediaTek gibi devler de işlemcilerini kendileri üretmez; sadece tasarlayıp üretimi Tayvan (TSMC) veya Güney Kore'deki (Samsung) gelişmiş çip fabrikalarına (foundry) yaptırırlar.
​ASELSAN'ın bu süreçte izleyeceği temel adımlar ve teknik yöntemler şunlardır:
​Mimari Lisanslama (ARM Tabanı): Mobil işlemcilerin neredeyse tamamı ARM mimarisini kullanır. ASELSAN, ARM firmasından gerekli mimari çekirdek tasarımlarının (Cortex CPU ve Mali/Immortalis GPU gibi) lisansını alarak işe başlar. Sıfırdan bir komut seti yazmak yerine, bu hazır ve optimize blokları bir araya getirir.
​SoC (System on Chip) Entegrasyonu: Akıllı telefon işlemcileri sadece CPU'dan ibaret değildir; bir "Yonga Seti" (SoC) mimarisidir. ASELSAN; ARM çekirdeklerinin yanına kendi uzmanlık alanı olan askeri seviyedeki siber güvenlik kripto modüllerini, yapay zekâ birimlerini (NPU) ve görüntü sinyal işlemcilerini (ISP) entegre ederek özgün bir tasarım ortaya koyar.
​Siber Güvenlik Odaklı Özelleştirme: ASELSAN'ın sivil bir işlemci tasarlarken sunacağı en büyük fark, donanımsal güvenlik katmanlarıdır. işlemcinin içine dinlemelere, veri sızıntılarına ve dış müdahalelere karşı kriptografik donanım blokları eklenir. Bu sayede işletim sistemi hacklense bile veriler donanım seviyesinde korunur.
​Tasarım Araçları (EDA Yazılımları): Tasarım süreci, milyarlarca transistörün simüle edildiği gelişmiş EDA (Electronic Design Automation) yazılımları kullanılarak bilgisayar ortamında gerçekleştirilir. ASELSAN, savunma sanayisinde (radar ve aviyonik sistemler için) zaten bu gelişmiş tasarım ve simülasyon araçlarını aktif olarak kullanmaktadır.
​Üretim (Tape-Out) ve Dökümhane: Tasarım bittikten sonra "Tape-Out" adı verilen aşamaya gelinir ve tasarım dosyaları üretim için yurt dışındaki (örneğin TSMC) yüksek teknolojili (4nm, 5nm veya 7nm gibi) fabrikalara gönderilir. Üretilen çipler Türkiye'ye getirilerek telefon kartlarına monte edilir.
© copyright 2005 - 2026