ali gürbüz

pehlivan oğlu pehlivan...

geçen senenin, daha doğrusu 2019'un 4 büyük güreşi olan, kumluca, kırkpınar, kurtdereli ve elmalı'yı kazanarak "türkiye başpehlivanı" ünvanını almıştı..

bu sene kırkpınar'da kemerin ebedi sahibi olmak için er meydanında.

ali gürbüz, eski kırkpınar ve elmalı başpehlivanlarından rahmetli recep gürbüz'ün oğludur.

recep gürbüz 1988 yılı kırkpınar başpehlivanıdır.
görsel

ne var ki başpehlivan recep gürbüz, geçirdiği bir rahatsızlık nedeniyle(beyin tümörü) bir sene sonra hayatını kaybetmiştir.
baba recep gürbüz vefat ettiğinde cenazesi türk'ün ilk ermeydanı elmalı'dan defnedildiğinde cenaze kortejinin arkasında kucakta taşınan bebek ali gürbüz henüz 1.5 yaşındaydı.
görsel

baba recep gürbüz türk'ün ilk ermeydanı olan elmalı'da defnedildi.

bu tarihten sonra ali gürbüz dedesi elmalılı mehmet öztürk tarafından yetiştirildi. sadece 1.5 yaşındayken kıspet giydi.
dede mehmet öztürk de bir başpehlivandı.
dede mehmet öztürk, torun ali gürbüz'ü dayısının oğlu ile birlikte yetiştirdi.

ali gürbüz genlerinden gelen bir yeteneğe sahipti.
yeteneğinin yanında üstün fiziği de eklenince onun bir başpehlivan olması kaçınılmaz olmuştu.
nitekim türkiye ali gürbüz'ün adını 2011 yılında kırkpınar başpehlivanı olması ile duymuştu.

ali gürbüz bu başarısını ertesi sene de sürdürdü.
2012 yılı kırkpınar başpehlivanı yine ali gürbüz olmuştu.

ali gürbüz bu başpehlivanlıklarını şöyle özetliyordu;

--spoiler--
"babam ben bir buçuk yaşındayken vefat etti. inanın bu yaşıma kadar bir kere bile rüyamda görmemiştim kendisini. ama bu son kırkpınar'dan birkaç gün önce ilginç bir rüya gördüm. babamın öldüğü tarihe gidiyorum. onu pehlivan kıyafetiyle görüyorum. ve kendisiyle bir gün geçiriyorum. belki bu kısacık bir rüyaydı ama ben o bir günü geçirdiğimi hissettim onunla. bana öğütler verdi, kemerini gösterdi... sanki bana başpehlivanlığın işaretini verdi. çok umutlandıran bir rüyaydı beni. çünkü uzun zaman sıkıntılar çekmiştim. sakatlıklarım olmuştu."
--spoiler--

fakat 2013 yılında ali gürbüz rüzgarı tersine esiyordu.
2013 yılı kırkpınar'ı kazanıp üst üste 3. defa kemeri alıp kemerin ebedi sahibi olmuşken yapılan doping testi pozitif çıkmış, ali gürbüz'ün altın kemeri elinden alınmış ve müsabakalardan men edilmişti.

fakat ali gürbüz yılmadı.
tam 3 sene sonra cezası bitti, yeniden kırkpınar'a katıldı, fakat bu sefer sakatlık ile başı dertteydi.

nihayet sakatlığı da yenen ali gürbüz, 2019 yılının temmuz ayında çıktığı dualı çayırda, er meydanında kırkpınar başpehlivanlığını 3. kez kazanarak cumhuriyet tarihinde bu ünvanı kazanan 5. pehlivan olma ünvanını kazandı.

ali gürbüz başarıya doymuyordu.
kumluca, kırkpınar ve kurtdereli yağlı güreşlerinin ardından sezonun son en büyük organizasyonu elmalı yağlı güreşlerini de kazanarak 4'te 4 yaptı ve 2019'un en büyük başpehlivanı olduğunu herkese kabul ettirdi.
görsel

şimdi bu sene kırkpınar'da yarı finalde. önce final, ardından kemerin ebedi sahibi olmak için dualı çayırda mücadele edecek ali gürbüz.

pir elinden tutsun yiğidim. allah derman versin...
görsel