bugün

hz musa nın tamamen mitolojik bir karakter olması

tamamen değildir ama kısmen hatta büyük oranda mitolojik karakter olduğu doğrudur.

mitolojilerde bahsedilen karakterlerin büyük çoğunluğu bir dönem yaşamış toplumda öneme sahip olan kişilerdir. Bu kişiler öldükten sonra gerek sevenleri gerek sevmeyenleri tarafından büyütülür ölümlerinden sonra. Aradan yüzyıllar geçtiklerinde ise bu kişiler tanrı veya peygambere dönüşebilir. Dinler bu şekilde oluşur bu yüzden musa karakterinin gerçek olması büyük olasıdır.

peki bu musa hakkında söylenenlerin ne kadarı doğru ne kadarı yanlış. isminden milletine, inancından eylemlerine hepsi şüphelidir ne kadarı doğru ne kadarı yanlış bir zaman makinesi bulamazsak tamamen bilemeyeceğimiz bir gizemdir. fakat hikayesinde anlatılan bazı şeylerin gerçekliğine pek çok tarihçi de inanmaktadır.

mesela avusturyalı yahudi ünlü düşünür Sigmund Freud musanın tek tanrıcılığa inanan mısırlı aten dinine mensup bir rahip olduğunu ve öğretilerini kenan diyarına götürüp yaydığını düşünür. hatta o dönem mısırında gözüken sünnet edilme geleneğinin yahudilikte kökenini buna bağlar. Mısırlı tarihçi Ahmet Osman ise bu iddiada bir adım öteye gitmiştir ve Musa'nın Mısır firavunu olan Akhenaton'un kendisi olduğunu ve tek tanrılı dini kurup -Akhenaton bilinen ilk tek tanrılı dinin gerçekten kurucusudur- daha sonra sürgündeki bazı kabileler ile birlikte mısır'dan bu günkü israil topraklarına geçmiş olduğunu söyler.

arkeolojik olarak bakıldığında semi dinlerin kaynak kitaplarında geçen 10 bela ve exodus(mısır'dan çıkış) sırasında deniz yarılması gibi olayları doğrulayan bir kanıt elbette yoktur. bu sebepler din adamları musa düşmanı firavun'un ismini genelde zikretmezken ramses, amonhotep, tuthmose, tutankhamon gibi bazı Firavunların olabileceği şeklinde belirsiz konuşurlar. çünkü her birinin hayatı hakkında çok fazla detay olmasına rağmen hiçbirinde bu tarz doğa olayları görülmemiştir.

Mitoloji kısmını geçersek dini konular kişilerin vicdanında biter. kişiler istediğine elbette inanabilir. fakat bir grup insanı* kurtarmak için sadece firavunu ve yanındaki bir kaç kişiyi öldürmek yeterken bir diğer kavmin* başına çocuklarını öldürmek dahil olmak üzere 10 büyük felaketi veren yada kaçan millet sahilde sıkışına kadar her türlü eziyeti çekmesine izin verirken son anda şov yaparak denizi yaran tanrıya inananlar ise bir yerde kendi vicdanını, bu büyük belalar ile yarılmış denizi görüpte inanmayacak kadar gerizekalı insanlar olabileceğini düşünenler kendi aklını sorgulamalıdır.

bu arada yarı mitolojik olan tek kişi musa ve öncesindeki peygamber değil ondan sonra gelen davut, süleyman, yahya, isa ve bir diğeri de dahildir. bunlarda davut ve isa'nın isimlerinde birileri yaşasa da diğerlerinin isimleri bile şüphelidir.