bugün

egitimsizlik

fena halde içinden çıkılmaz bir sorundur. sorunun en berbat yönü ise eğitimsiz, ufku dar kişilerin kendini en akıllı insan sanmasındadır. bu durum o kişinin suçu değildir, eğitimsiz insanın normal eğilimi bu yöndedir.

mesela akciğerlerini önümüze kusacak zannetmemize sebebiyet verecek kadar kötü öksüren bir adama, sigara içmenin zararlarını bir türlü kabul ettiremedim. adam 'benim kaderim belli, benim sigara içmem ne zaman öleceğimi değiştirmez' diyor. en son 'iyi amca, sen sürünmeye devam et. sonra niye hastayım ben diye de şikayet etme' dedim. adamın 50-60 yıllık hayatında öğrendiği tek felsefi ve sosyal bakış açısı bu olduğu için kesinlikle eğilmiyor bu 'iman'ı.

bir de eğitimin yanlış algılanması veya yanlış verilmesi de sorundur. örneğin 'kestane, gürgen, palamut' şarkısındaki doğa sevgisini abartılarak 'bir gürgen var bende benden içerü' felsefesiyle ahşaplaşabilir insan. yoksa bu memleketin erkeklerinin ve hatta bayanlarının soluk, renksiz ve kereste olmalarına rağmen bir gürgen kadar soylu tavırlar sergilemelerinin başka ne nedeni olabilir ki. ama zorla güzellik olmuyor ve hatta çok çirkin görünüyor.

(bkz: çok fena tespit yaparım ben)*