bugün

gelinlik

Gelinlik de neymiş diyenleri anlayabiliyorum.
Fahiş fiyatlar, abartılı modeller, görgüsüzlük yanı sıra ekonomik nedenler yanı sıra insanın belli kalıpları kabul etmemesi isyancı ruh hali kıskançlık vb etkenler buna neden.

Malumunuz, annemizi babamızı doğacağımız toplumu seçme hakkımız yok. Hangi anne baba veya kardeş çocuğunu kız kardeşini gelinlik ile evinden çıkmasını istemez?
Evlenmeden önce ben de gelinlik konusunda neredeyse gereksiz düşüncesini taşıyordum. Eşim de adet yerini bulsun anlayışındaydı.
Oysa eşim gelinlik ile evden çıkarken annesinin gözlerinde yaşlar, babasının ağlamamak için kendini zor tutması (bana kızgın bakışını unutamam, çökmüş ve sanki elinden alınmış oyuncağı olan çocuğun çaresizliği içindeydi. Çok üzülmüştüm) erkek kardeşinin beline kırmızı kuşağı bağlarken bana ters ters bakması...

Evet, gelinlik de neymiş canım diyebilirsiniz. Olmasa da olur diyebilirsiniz ve giymeyebilirsiniz.
Ama hepimiz insanız ve sorumluluğumuz var.
Bir cenazeye giderken, bir toplantı veya yemeğe, hangi din olursa olsun bir ibadethaneye, bir düğüne, bir hasta ziyaretine randevu misafirliğe giderken giyim olarak belli bir kurallara uymanız gerekir.
Anne baba kardeş yeğen komşu kim olursa olsun evime gelen birinin karşısına pijama şort atlet eşofman ile çıkmam onun da evine böyle giyim ile gitmem.
Rahat giyimi severim savunurum hatta evimde çıplak gezerim ama tek başıma yaşamadığımı insan olarak sorumluluklarımı bilirim.

Yarın birgün anne baba olduğunuzda ve evinizden kızınız gelin olarak çıktığında ya da oğlunuz eve gelin getirdiği zaman ne denmek istendiğini anlayacaksınız.
Ben evlenirken anladım, eşim de iyi ki diktirmişim diyor. Bazen çıkarıp düzeltiyor buhar verip ütülüyor asıyor karşısına geçip sohbet ediyoruz.

Eşim gelinlik konusunda adet yerini bulsun anlayışındaydı. Nikah yapıp arkadaş toplantısı gibi Boğaz da nikah sonrası yemek yiyip balayına çıkan gelinlik yerine harika bir tuvalet giyen arkadaşının hata yaptım sen yapma demesi üzerine gönlüne göre gelinlik diktirdi.
işte düğün fotoğraflarına bakarken, gelinliğe bakarken yaşadığımız mutluluk ve huzurun yanı sıra önceden gelinlik de neymiş deme pişmanlığı yaşıyorum.
iyi ki almışız...
Yeryüzünde hangi kültür toplum inanç coğrafya ülke olursa olsun, tarih içinde model renk şekil değişse bile gelinliğe bu kadar değer verilmesini tüm kadınlar için ortak değer olmasını gerçekten anlayamıyorum.
Araştırılması gerekir...
güncel Önemli Başlıklar