bugün

antidepresan

Ne olduğu bilinmeden en çok konuşulan konulardan biri.
iki grup insan var gerçekten sevmediğim:

1. "Antidepresanlar uyuşturucu gibi bir şey yeeaa" diyen mallar
2. "ben kullandım ama işe yaramadı" diyenler.

Ilk grup zaten salak, hatta gerizekalı. Çünkü ne insanların bu ilaçlara neden ihtiyacı olduğunu bilirler, ne de ilaçların çalışma mekanizmasından haberdardırlar.

Ikinci grup ise tam anlamıyla sabırsız ve sorumsuzdur bence. Bunların çoğu ilaçları 1 ya da 6 aydan az süre kullanmıştır. ilk 2-3 ay içerisinde hafif bir iyileşme gözlenmesi gerekir. Eğer böyle bir durum yoksa demek ki ya ilacın dozu yeterli değil, ya da farklı bir ilaca geçiş yapmak gerekiyor.
Öte yandan bu gruptaki çoğu kişi Doktora düzenli gitmiyor. Kişi 3-5 ay boyunca ya yeterli doz almıyor ya da doğru ilaca sahip olamıyor. Neden? Çünkü doktorun bu durumdan haberi yok.

Ben 2 sene boyunca hem de devlet hastanesinde ayda 3 kere kontrole gittim. 1.5 yıldır da aynı Doktor tarafından muayene oluyorum. Benim sıkıntım depresyon değil ama onu da içine alan lanet bir hastalık. Onlarca ilaç kullandım ve her şeyi (sertleşme sorunlarımı dahi) doktora anlattım. Deneye deneye en sonunda doğru ilaç kombinasyonuna sahip oldum ve çok uzun süreden sonra hayattan zevk alıp geleceğe dair planlar yapmaya başladım. Tüm bunların hepsi düzenli doktor ziyareti ve düzenli ilaç kullanımı ile oldu.

Şimdi bilip bilmeden yine konuşacaklar ama olsun. En azından birkaç kişinin kafası çalışmaya başlar belki.