bugün
- kedilerin yedigi ilginc seyler14
- özel sektör de çalışmak9
- ellerim bos gonlum hos13
- şeker hastalığı5
- lukaku vs abdülkerim6
- kızlar buraya bakar mısınız6
- sözlükte devamlı eksileyeceğiniz yazar16
- 29 yaşında erkek 41 yaşında kadın ilişkisi8
- osmanlı mali açıdan zordayken saray yaptırması12
- ben geldim naneler6
- ermenice5
- galatasaray büyüklüğü14
- arjantin4
- arkadaşlar bakar mısınız14
- migros ta şarap seçen kaslı ve hüzünlü erkekler6
- bik bik'in mutfağına konuk olan yazar5
- ceviz kabuğunu kıramayan kargaya yardım etmek2
- arkadaşlar ben birinden fena halde hoslanıyorum2
- kız tavladığım için içerlenen sözlük geyi15
- 3 ekim alman birliği günü3
- kıbrısı ingilize veren padişah6
- açık oylayamamak6
- arabesk2
- söğüşçü aco3
- şanlıurfa şehir hastanesi5
- 3 ekim 2026 finlandiya arnavutluk maçı3
- evli bir adama aşık oldum sözlük25
- ioçk'nın müziği3
- ispanya çin yakınlaşması ab de rahatsızlık5
- anın görüntüsü21
- cumartesi günü yapılabilecekler7
- türkiye32
- memesiz kızlardaki özgüvenin kaynağı18
- fenerbahçe nin kurucusu4
- sözlükteki yazarların çok ahlaklı olması6
- vincenzo montella6
- devlet bahçeli'nin öcalan'a selam göndermesi47
- ispanya'nin terör bitirme formülü41
- zengin erkeğe tanınan aldatma hakkı4
- türkçeye sistemli saldırı7
- ispartalı kızlar9
- yabancı değiliz serdar yapmağğ2
- damarsız tüysüz manisa yaprağı17
- hoşlanılan kızın evli bir adama aşık olması5
- sosyoloji vs antropoloji2
- 3 ekim 2026 izlanda bulgaristan maçı2
- bulgaristan4
- tr de simit satsaydımda ailemin yanında olsaydım3
- finlandiya2
- konuşurken yanlışlıkla tükürmek6
lehigh üniversitesinde profesör olan fazıl erdoğan ile onun doktora öğrencisi paul paris tarafından deneysel olarak bulunmuş eşitliktir. ingilizcede fatigue dediğimiz metal yorgunluğu diyerek türkçeleşebilecek kavramı açıklamışlardır.
1950li yıllarda peşpeşe uçak kazaları yaşanmış ve insanlar buna anlam verememişler. görünen hiçbir arıza yokken uçaklar birden ortadan ayrılır gibi parçalanıp denize düşüyorlarmış. paul paris ve fazıl erdoğan'a göre bunun sebebi 'cycle' dediğimiz bir kuvvetin aralıklarla uygulanması sonucu materyallerde deformasyona sebep olmasıdır. kritik kuvvet değerini aşmasanız bile bir kuvveti sürekli uygularsanız zamanla materyaliniz yorulur, yıpranır ve elinizde kalır. uçaklara gelirsek, yerdeyken sürekli yüksek basınç altında atmosfer tarafından sıkıştırılan gövde binlerce metre yüksekte alçak basınçta esner, yani gövde sürekli sıkıştırılıp çekilir. bunun sonucunda 'fatigue' ve 'fracture' gerçekleşir.
bundan 50 60 sene önce kimsenin bilmediği bu kavramlar şu an hayatımızın her yerinde. küçücük parçalar için bile 'fatigue' analizi hayati önem taşıyor artık. 'fatigue' analizi yapmadan 'lifetime' hesabı yapmak da imkansız.
1950li yıllarda peşpeşe uçak kazaları yaşanmış ve insanlar buna anlam verememişler. görünen hiçbir arıza yokken uçaklar birden ortadan ayrılır gibi parçalanıp denize düşüyorlarmış. paul paris ve fazıl erdoğan'a göre bunun sebebi 'cycle' dediğimiz bir kuvvetin aralıklarla uygulanması sonucu materyallerde deformasyona sebep olmasıdır. kritik kuvvet değerini aşmasanız bile bir kuvveti sürekli uygularsanız zamanla materyaliniz yorulur, yıpranır ve elinizde kalır. uçaklara gelirsek, yerdeyken sürekli yüksek basınç altında atmosfer tarafından sıkıştırılan gövde binlerce metre yüksekte alçak basınçta esner, yani gövde sürekli sıkıştırılıp çekilir. bunun sonucunda 'fatigue' ve 'fracture' gerçekleşir.
bundan 50 60 sene önce kimsenin bilmediği bu kavramlar şu an hayatımızın her yerinde. küçücük parçalar için bile 'fatigue' analizi hayati önem taşıyor artık. 'fatigue' analizi yapmadan 'lifetime' hesabı yapmak da imkansız.
Gündemdeki Haberler
Güncel Önemli Başlıklar