bugün

ehl i beyt

Ehlibeyt peygamberin ailesidir.
Ehlibeyt şu kişilerden oluşmaktadır ; Hz.Ali, Hz. Fatıma Zehra, Hz. Hasan, Hz. Hüseyin
Tathir ayeti Ehlibeyte inmiştir.
Ey Ehl-i Beyt! Şüphesiz Allah, sadece sizden her türlü pisliği gidermek ve sizi tertemiz kılmak ister.» (Ahzab/33)
Şura süresi 23.ayet de ehlibeyte sevgi istenir.
(Ey Peygamber! Müslümanlara) De ki: Sizden tebliğime karşılık bir ücret istemiyorum; istediğim, ancak yakınlarıma (Ehl-i Beytime) sevgidir.”

ayrıca peygamber Kuran ve Ehlibeyte sarılmayı emrediyor ;
Ey insanlar! Aranızda öyle bir şey bırakıyorum ki, ona sarıldığınız taktirde sapmazsınız; o, Allah’ın kitabı ve soyum olan Ehl-i Beyt’imdir.” Sahih-i Tirmizi c.5 s. 328, hadis no: 2718

peygamberin eşleri ehlibeyte dahil değildir zira şöyle ki ;

Yezid b. Hayyan, Zeyd b. Erkam'a şöyle sordu:

"Peygamber'in (s.a.a) Ehlibeyti kimlerdir? Onlar, Peygamber'in eşleri midir?"

Zeyd b. Erkam cevap olarak şöyle dedi: "Hayır (öyle değildir)! Allah'a yemin olsun ki, kadın belli bir zaman erkek ile birlikte olur, daha sonra adam karısını boşar, kadın babasının evine, kavminin arasına geri döner. Peygamber'in Ehlibeyti'nden maksat, Peygamber'in aslı ve bağlısı olduğu kimselerdir ki, Peygamber'den sonra onlara sadaka haramdır."

(Sahih-i Müslim, c.7, s.123, Bab-u Fezail-i Ali b. Ebî Talib, Mısır basımı.)

peygamberin eşlerinin ehlibeyt olmadığını diğer kanıtı ise şudur;

Ümmü Seleme anlatıyor: «Ben, Resûlullah’ın (s.a.a) evinin kapısında iken şu ayet nazil oldu: «. Ey Ehl-i Beyt! Şüphesiz Allah, (tekvini iradeyle) sadece sizden her türlü pisliği gidermek ve sizi tertemiz kılmak ister.» (Ahzab/33). Evde «Resûlullah (s.a.a), Ali, Fatıma, Hasan ve Hüse­yin vardı. Onlara bir örtü bürüdü ve «Allahım! işte bunlar benim Ehl-i Beyt’imdir, bunlardan gü­nahı gider ve bunları kirlerden tertemiz kıl!» bu­yurdu. Ben atılıp: «Ey Allah’ın Resulü! Ben Ehl-i Beyt’ten değil miyim?» dedim. Bana: «Sen hayır üzeresin, sen Resûlullah’in zevcesisin (ama Ehl-i Beyt’ten değilsin)!» diye cevap verdi.» (Tirmizi, Menakıb, (3870)

Resulullah şöyle buyurmuştur : Benden sonra Ehl-i Beytimle imtihan olunacaksınız.

dediği gibi de oldu.. imtihanı geçenler Hz.Ali nin Hz.Hasan'ın Hz.Hüseyin'in yanında oldu. geçemeyenler ise Muaviyenin, Yezidin, Emevilerin yanında oldu. bu imtihanı bir çok sahabe geçemedi.
Bu imtihan hâlâ devam etmektedir..