bugün

kolonoskopi

her şey internette hastalık araştırmak ile başladı. tabi ki kanser olduğumu öğrendim (internetten). çoğu semptom uyuyordu ve randevu alıp doktora gittim.
aile öyküsü de olduğu için kolonoskopi işi garantileşti.
kolonoskopi, vücüdumuzda bulunan latince kolon adı verilen kalın bağırsakların görüntülenmesi olayı. az çok çoğu insan bu işin nasıl gerçekleştiğini bilir. her ne kadar yarı ilkel yarı teknolojik bir yöntemde olsa şimdilik en verimli sonuçlar alınabilen bir işlem. en nihayetinde 2 cm yarı çaplı damarlı ile bakmıyorlar.
işleme geçmeden önce diyetle başlamak gerekiyor. çoğu insanın abarttığı gibi ''öğrönç bö şöyy yöö'' değil. işlemden 3 gün önce katı gıda alımını durdurmanızı söylerler ancak ben işlemden 2 gün önce hatta 2. günde kahvaltıyı yapıp başladım diyete. çorba ile birlikte puding (damla sakızlı muhallebi favorimdir) ve bolca su içseniz kafi. işlemden bir gün önce solüsyon içmeniz gerekiyor. insanların öğrönç diyerek korkuttuğu kısımda burada başlıyor. meyve suyu ile solüsyonu karıştırdığınız vakit gayet içilebilir bir hal alıyor. ancak önemli olan azar azar içmemek. 2. şurubu içerken kendimi madalyona ulaşmak isteyen ve sıvıyı zorla içen Dumbledore gibi hissettim.
edit: 3. hortkuluk Salazar Slytherin'e ait olan bir madalyondur ve madalyon iyi korunan bir mağarada gizlenmiştir ve içi gizemli bir sıvıyla dolu bir kabın dibindedir ve madalyona ulaşmak isteyen kişinin bu sıvıyı içmesi gerekmektedir. Dumbledore sıvıyı içer ve çok güçsüz ve yorgun düşer...
tavsiyem alışmak adına biraz içip sonra kafaya dikmek öbür türlü mide bulantısı yapabilir.

tabi yakınınızdaki insanlar hapur hupur yemeklere gömerken diyet yapanlar temsili:
görsel

geldik işin en cikcikli yerine lavman. burada önemli olan g*tünüzü emanet edebileceğiniz bir yakınınız. lavman suyunu sıkarken kasılmayın sadece hemen biter. birde biter bitmez pozisyonunuzu değiştirmeyin aynı pozisyonda kalın. bağırsaklarda hareketlenme olduğu vakit tuvalete yardırın. unutmadan cinsel bölge temizliğiniz ve vücut temizliğinizi eksiksiz yapın. (tırnak kesme, tıraş vb.)

işlem artık eskisi gibi uygulanmıyor. kateter takılıyor sakinleştiriciler eşliğinde zaten uyuyorsunuz kalktığınızda bir şey hissetmiyorsunuz. velhasıl pek bir zorluğu yoktur, korkmaya da gerek yoktur.
bende bir sorun çıkmadı gireceklere geçmiş olsun, acil şifalar dilerim. aklına sorun takılan olursa çekinmeden sorsun elimden geldiğince cevaplarım.