bugün

prut savaşı

osmanlı devleti'ndeki devşirme sistemi sayesinde paşa olmuş aslen dönme baltacı mehmet paşa denen orospu çocuğunun rusya'nın tarihin tozlu sayfalarında kaybolmaktan kurtardığı antlaşmaya neden olan savaş.

o gün rus ordusu yok edilseydi osmanlı ordusu moskova'ya kadar elini kolunu sallaya sallaya gidebilirdi ve üstelik hiçbir devlet de araya girmezdi, giremezdi.

tatarlar'a güvenilmediği de külliyen uydurmadır. osmanlı'da en rus aleyhtarları demirbaş şarl ve ikinci devlet giray han'dır. bunlar savaş çıkması için lobi yapmış ve hatta demirbaş şarl osmanlı topraklarında birlikler toplayarak rusya'ya akınlar bile yapmıştır.

sonuçta savaş çıkmış, rus ordusu köşeye sıkıştırılmış ve tümüyle imha edilebilecek bir duruma düşürülmüştür. ancak baltacı mehmet paşa denen devşirme ablukayı kaldırmış ve barış antlaşmasını imzalamıştır.

eğer adı geçen dönme böyle bir bok yenmemiş olsa batı'dan isveç, güney'den türkler rusya'yı paramparça edeceklerdi.

pekiyi bu kadar büyük bir başarı neredeyse hiçbir kazanç sağlamadan bitince üçüncü ahmet denen dangoz ne yapmıştır? demirbaş şarl'ı zorla sınırdışı etmiş, ikinci devlet giray han'ı ise rodos'a sürmüştür.