bugün

varlık vergisi

hakkında atılıp tutulur, yok şöyle yüksek, yok kol gibi...

bir kere doğru düzgün uygulanmamış bir vergidir. türkiye'de gayrimüslimlere karşı yapılan yanlışlardan bahsedeceksek 6 7 eylül olayları'ndan başlar, askerlik konusuna gireriz de sıra en son varlık vergisine gelir.

gelin gelelim varlık vergisi'nin hayatî bir nedeni vardır. nasıl ki almanya'da ekonomiyi yahudiler ellerinde tutarken hiper enflasyon vardıysa ve yahudiler ekonomik güçlerini nasıl ki almanlar'a karşı kullanıyorduysa aynı şey türkiye'nin de başına gelebilirdi. üstelik ikinci dünya savaşı'na zorla dâhil edilme riskine karşı... işte bunu önlemek için 12 kasım 1942'de çıkmıştır. gelin gelelin 17 eylül 1943'de mükelleflerin bir kısmının borçları silinmiş ve 1,5 yıl sonra, 15 mart 1944'te kaldırılmıştır. üstelik bu 1,5 yıllık süreçte ödenmemiş vergiler de affa uğramıştır.

yanisi üzerine bu kadar bıdı bıdı edilecek bir vergi falan değildir. tümüyle ekomoniyi millîleştirme amacı güdülerek yapılmıştır.

aynı dönemde iskandinav ülkeleri'nde laponlar'ın zorla kısırlaştırıldıklarını, stalin'in başta türkler olmak üzere sscb'de çeşitli ırklara karşı uyguladığı kıyım-soykırımlar, abd'de zenci ve irlandalılar'a edilen köpek muameleleri, fransa'nın cezayir başta olmak üzere kuzey afrika'da yaptıkları... daha sayayım mı?

ama yok, bunlardan kimse bahsetmez. varsa yoksa bu amk varlık vergisi! sanki insanlık suçu işlenmiş anasını satayım!