bugün
- yunan adalarına gitmek20
- dinci ahlaksızlığı12
- bir sözlük kızını sözlükten çekip çıkartmak12
- fon vurgunu sonrası akepeye desteği sürdürmek7
- zengin koca bulup evinin hanımı olmak10
- yunan aşığı tip6
- gurbette yaşayıp milliyetçilik yapan insan4
- rujlu erkekle öpüşmek14
- kışın duş alırken üşümemek için öneriler12
- günün recep tayyip erdoğan repliği8
- nervio isimli yazarin tam olarak neye yaramasi24
- yazarların kulaklığında şu an çalan şarkı15
- 3 ayda bir duş almak5
- gri havaların sevgilisi şarkılar2
- miss universe türkiye 20262
- hiç edirne ciğer tavası yediniz mi2
- çok düşünmek neyin belirtisidir5
- beyazlar içinde görmek istediğiniz yazar2
- bu saatte hala uluyamama sebebi5
- evlenilecek erkek bulmanın gittikçe zorlaşması16
- kaliteli entryler girip eksi oy almak3
- tek adamın hiçbir şeyden haberi olmaması3
- dolar 50 tl de olsa oyum ak parti ye44
- para için karısını tiktok ta oynatan erkek3
- 1 ekim 2026 benzin zammı7
- yıkanıp yatmak2
- ölüyorum lan ölüyorum6
- anın görüntüsü20
- ferhat gündoğdu'nun gözaltına alınması42
- yazarların sabah kahvaltısı6
- fiziği güzel sözlük kızları47
- evlenecek 35 40 yaşlarında kadın aramak2
- sarışın kadın vs esmer kadın2
- samara morgan önünüze çıksa yapacaklarınız5
- from gold from dust13
- recep tayyip erdoğan27
- sözlük kızı için kavga eden 2 kaslı sözlük erkeği13
- nervio23
- vişneçürüğü tanga giyen sözlük erkeği13
- sözlüğün götü en güzel yazarı12
- silikon meme gerçeğinin yerini tutar mı sorunsalı14
- çin'e demokrasi gelsin10
- hoşlanılan kızın dörtte üçünün su olması3
- vajinanın iç sıcaklığı10
- fred çakmaktaş2
- araba kullanırken uyumak4
- fatma betül sayan kaya59
- truesuz sözlük8
- silikon memenin patlaması10
- hastalık havası8
YALAN HADiSLERiN SEBEPLERi:
1- Maddi çıkarlar için;
Örneğin , esans satıcılarının güzel koku kullanmanın faziletleri hakkında uydurttukları hadisler, örnekler çoğaltılabilir..
2- Manevi çıkarlar için;
Vaazcıların, halkın duygularını coşturmak, süslü olaylar ve duygulu sözler anlatabilmek, dinleyenleri ağlatabilmek, ajitasyon oluşturabilmek maksadıyla uydurulan hadisler..
3- Siyasi çıkarlar için;
Halifeler arasındaki sıra, hak , üstünlük ve çatışmalar ile mezhepler arasındaki rekabetten dolayı uydurulan hadisler..
4- Dini bozmak için;
Halife Mehdi zamanında boynu vurulmak üzere yakalanan islam karşıtı Abdülkerim bin Ebil Avca öldürülmeden önce şu dehşetli açıklamayı yapar: “Siz beni öldürüyorsunuz ama, ben dininizde helali haram, haramı helal yapan 4000 hadis uydurdum. 6000 küsür Kuran ayetinin yanında, sırf bir kişinin 4000 hadis uydurabilmesinin açacağı dehşetli tahribatı bir düşünün..
5- Dine fayda maksadıyla;
Kurandaki hükümleri ve çeşitli konulardaki bilgileri yetersiz bularak,dini eksik düşünüp tamamlamak gayesiyle uydurulan hadisler..
6- Mezheplerini doğrulamak maksadıyla;Ümmetim arasından adına Ebu Hanife denecek bir kimse gelecektir ki, o ümmetimin ışığıdır; (ibnu Arrak, Tenzihus Şeria, 2. cilt, sayfa 14).
Örneğindeki hadis ve benzerleri gibi..
7- Dini sevdirmek için;peygamberler hakkında yüceltici hikayeler, kutsallaştırmalar, ümmet şovenciliği, Hz.Muhammedi ululaştırma gayretleri, yaşanmış olayların efsaneleştirilmesi, süslenmesi, peygambere mucizeler yakıştırılması gibi..
8- Zorlama hadisler;
Emevi ve Abbasi dönemlerinde , halifelerin karşılaştıkları idari sıkıntıları aşma maksadıyla ya da istedikleri yönde fetva üretebilmek için uydurulan hadisler..
9- Gelenek-Görenekleri yaşatmak için;
Yaşam tarzlarındaki alışkanlıkları daim kılmak maksadıyla, geleneklerle ilgili konularda uydurulan hadisler..
10- Eski dinlerindeki inançlarını devam ettirmek için;
Yahudi kıssalarından dine sokulanları, şamanizmden gelen inançların hadislerle dine sokulmasını, hristiyanlıktan etkilenerek hadis uydurulmasını örnek olarak belirtebiliriz..
http://www.kurandakidin.n...n-uydurulma-sebepleri.asp
1- Maddi çıkarlar için;
Örneğin , esans satıcılarının güzel koku kullanmanın faziletleri hakkında uydurttukları hadisler, örnekler çoğaltılabilir..
2- Manevi çıkarlar için;
Vaazcıların, halkın duygularını coşturmak, süslü olaylar ve duygulu sözler anlatabilmek, dinleyenleri ağlatabilmek, ajitasyon oluşturabilmek maksadıyla uydurulan hadisler..
3- Siyasi çıkarlar için;
Halifeler arasındaki sıra, hak , üstünlük ve çatışmalar ile mezhepler arasındaki rekabetten dolayı uydurulan hadisler..
4- Dini bozmak için;
Halife Mehdi zamanında boynu vurulmak üzere yakalanan islam karşıtı Abdülkerim bin Ebil Avca öldürülmeden önce şu dehşetli açıklamayı yapar: “Siz beni öldürüyorsunuz ama, ben dininizde helali haram, haramı helal yapan 4000 hadis uydurdum. 6000 küsür Kuran ayetinin yanında, sırf bir kişinin 4000 hadis uydurabilmesinin açacağı dehşetli tahribatı bir düşünün..
5- Dine fayda maksadıyla;
Kurandaki hükümleri ve çeşitli konulardaki bilgileri yetersiz bularak,dini eksik düşünüp tamamlamak gayesiyle uydurulan hadisler..
6- Mezheplerini doğrulamak maksadıyla;Ümmetim arasından adına Ebu Hanife denecek bir kimse gelecektir ki, o ümmetimin ışığıdır; (ibnu Arrak, Tenzihus Şeria, 2. cilt, sayfa 14).
Örneğindeki hadis ve benzerleri gibi..
7- Dini sevdirmek için;peygamberler hakkında yüceltici hikayeler, kutsallaştırmalar, ümmet şovenciliği, Hz.Muhammedi ululaştırma gayretleri, yaşanmış olayların efsaneleştirilmesi, süslenmesi, peygambere mucizeler yakıştırılması gibi..
8- Zorlama hadisler;
Emevi ve Abbasi dönemlerinde , halifelerin karşılaştıkları idari sıkıntıları aşma maksadıyla ya da istedikleri yönde fetva üretebilmek için uydurulan hadisler..
9- Gelenek-Görenekleri yaşatmak için;
Yaşam tarzlarındaki alışkanlıkları daim kılmak maksadıyla, geleneklerle ilgili konularda uydurulan hadisler..
10- Eski dinlerindeki inançlarını devam ettirmek için;
Yahudi kıssalarından dine sokulanları, şamanizmden gelen inançların hadislerle dine sokulmasını, hristiyanlıktan etkilenerek hadis uydurulmasını örnek olarak belirtebiliriz..
http://www.kurandakidin.n...n-uydurulma-sebepleri.asp
Gündemdeki Haberler
Güncel Önemli Başlıklar