bugün

squat

vücut geliştirmecilerin genellikle yanlış ve yarım yaptığı egzersizdir. onlar pump amacı güderek lock out u engellerler, ancak bu tam tekrardan sayılmmıyor elbette.

dizlerin ayakları geçmemesi olayı efsanedir. dizlerin ayakları geçmediği bir olympic squat yapmanız kesinlikle mümkün değildir. geçecektir, geçmelidir de.
squat ın formu çok önemlidir. dizlerin karşı bakması söylense de, doğru bir squatta dizler karşıya değil, dışlara bakar. zira ayaklar dümdüz karşıya değil, iki ayakta biraz dışarı bakmalıdır. aynı şekilde, squat yaparken (ki önce kesinlikle air squat mükemmel hale getirilmeli) iki bacağınızın arasına oturur gibi çökmelisiniz.

http://crossfitcenturion....ffsquatbadkneesvsgood.jpg

bu fotoğrafta kelly starrett in doğru squat ı nasıl yaptığı görülebilir.

squat, quadriceps egzersizi değil, genel bacak egzersizidir. ve doğru yapıldığında özellikle iç bacakları ve kalçaları (arka bacakları da) çalıştırır. doğru squat yaparsanız eğer dizleriniz ağrımaz, ve quadricepsleriniz sore olmaz.

quadriceps calismak istiyorsanız yapmanız gereken squat hareketi;
(bkz: front squat)

ayrıca bu hareketi yaparken bacakları sarmak ancak aşağıdan sekmenize (bounce) yardımcı olur. gereksizdir.

pro tip:
en alt noktadayken karın kaslarınızı sıkarak kalkarsanız bunun epey yardımcı olduğunu göreceksiniz, ki zaten hep bu şekilde squat ve deadlift yapmalısınız.

edit:
bazilari topuklarına agirlik koyar, bu elzem değildir. ancak olimpik ayakkabilarla squat yapiyormussunuz izlenimi verir ve hareketi daha kolay hale getirebilir. özellikle topuklarına basamayanlar için.