bugün

sened i ittifak

Osmanlı hükümdarlarının mutlak egemenliğini kısıtlayan ilk belgedir. 29 Eylül 1808
tarihinde Rusçuk Ayanı Alemdar Mustafa Paşa tarafından hazırlanıp, Padişah II. Mahmut'a onaylatılan dayatma bir sözleşmedir. Bu sözleşmeyle Ayanların varlığı ve derebeyleşmesi padişah tarafından onaylanmıştır. Modern devlet anlayışıyla çelişen, gelenekçi, merkeziyetçiliğe karşı olan ve şekil bakımından şer'i, siyasal açıdan gerici bir belgedir. Sened-i ittifak'a göre;

1. Padişahın otoritesi devletin dayandığı temeldir. Asker, sivil devlet ve toplumun ileri gelen güçleri bu egemenliğe karşı bir eylem yapacak olursa, diğerleri birlikte onu yok edecektir.

2. Toplanacak olan tüm askeri güçler, devlet askeri olacaktır. Askeri ocaklar buna karşı çıkarsa, ocaklara karşı eyleme geçilecektir.

3. Devlet hazinesinin ve gelirlerinin toplanması, korunması ve padişahın emirlerinin ye-rine getirilmesi gerekir.

4. Sadrazama saygı gösterilecek ve emirlerine uyulacaktır. Sedaret makamı görevini kö-tüye kullanırsa, bu durumun önlenmesi için de birlikte çalışılacaktır.

5. Padişahın ve devlet otoritesinin korunması hepimizin görevidir. Ayanların varlığı ve tarafların birbirlerine güven duyması da şarttır.

6. Devlet merkezinde bir kargaşalık çıkarsa, tüm ayanlar izne gerek duymadan merkeze yürüyüp düzeni sağlayacak ve olaylara neden olanlar yok edilecektir.

7. Reayaya karşı haksızlık ve zulüm yapanlar devlete bildirilerek, birlikte zulmün ön-lenmesine çalışılacaktır.

Bu sözleşme 15 Kasım 1808'de Alemdar Mustafa Paşa'nın yeniçerilerce öldürülmesinden sonra yürürlükten kaldırılmıştır.