bugün

kan bağışı

kan bağışı nasıl gerçekleştirilir?

--spoiler--

kayıt:

kimlik bilgileriniz ve adresiniz görevli tarafından kayıt edilir. kayıtların doğru ve güvenli olması için yanınızda resmi bir kimlik belgesinin bulunması zorunludur.
formda gerek sizin gerekse kanı alacak hastanın sağlığını korumaya yönelik sorular vardır.
*sağlığınız, aldığınız ilaçlar, bazı alışkanlıklarınız ve
*aids, sarılıklar(hepatit) yönünden risk altında olup olmadığınız değerlendirilecektir.
sorulara vereceğiniz dürüst ve samimi yanıtlar hastalara güvenli kan sağlanması için çok önemlidir.

doktor muayenesi:

doldurduğunuz form değerlendirilecek ve kan hemoglabin düzeyiniz, tansiyonunuz, nabzınız, ateşiniz ölçülerek gerekli görülen diğer muayenelerin yapıldığı kısa bir kontrolden geçeceksiniz.
kan bağışı ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi doktorlarımıza sorabilirsiniz. vereceğiniz tüm bilgiler gizli tutulacaktır.

şartlarınız uygun ise:

*özel tasarlanmış kan alma yataklarına alınacaksınız.
*burada kan alma konusunda eğitim almış tecrübeli hemşirelerimiz kan alma işlemini gerçekleştireceklerdir. bu işlem için kullanılan iğneler steril ve tek kullanımlıktır, kullanıldıktan sonra imha edilmek için ayrılır.
*kan kolunuzda dirsek ön yüzünden alınır. bu bölge kan alma işlemi öncesinde antiseptik solüsyonlarla temizlenerek işlem için hazır hale getirilir. kan alma işlemi sırasında herhangi bir hastalığın bağışçıya bulaşma riski yoktur.
*iğnenin damara girmesini takiben 4-10 dakika içerisinde bir ünite kan alınmış olur.
*ortalama 450 ml(yaklaşık 480 gram) kan alınır. insan vücudunda yaklaşık 5000-6000 ml. kan vardır. alınan bu miktardaki kan sağlık için herhangi bir risk oluşturmaz.
*kan alma işlemi bittikten sonra; kanama olmaması için kolunuza baskı yapmanız ve bir süre yatakta dinlenmeniz gerekecektir. baskıyı hemşirenin size göstereceği şekilde yapınız, kalkmak için acele etmeyiniz. sağlığınız bizim için önemlidir.

ikram:
10-15 dakika istirahat edeceğiniz ikram bölümüne alınacaksınız. sıvı kaybının karşılanması için meyve suyunun içilmesinde fayda vardır.

kan bağışından sonra nelere dikkat edilmeli:
lan bağışı günlük yaşantınızın akışında öneli bir değişikliğe yol açmayacaktır. yine de dikkat edilmesi gereken bazı konular vardır:

*kullanıyorsanız 30 dakika geçmeden sigara içmeyiniz. baş dönmesi, bulantı gibi şikayetlere yol açabilir.
*ilk birkaç saat kan verdiğiniz kolunuzla ağır şeyler taşımayınız.
*ilk 4 saat boyunca her zaman olduğundan daha çok sıvı şeyler almaya çalışınız.
*bir sonraki öğünden önce alkollü içecekler almayınız.
*kan bağışladığınız gün; ağır spor faaliyetleri yapmayınız, aşırı sıcak ortamlarda(hamam, sauna gibi) bulunmayınız.
*pilot, ticari araç şöförleri, iş makinesi operatörleri, yüksek yerlerde bedeni faaliyet gösteren vb. kişilerin kan bağışladıktan sonra 24 saat işlerine ara vermeleri önerilir.
*eğer baygınlık hissi, baş dönmesi olursa bir yere uzanın veya başınızı iki dizinizin arasına alacak şekilde oturun.

bütün bu işlemler ortalama 30-35 dakikanızı alacaktır; ne dersiniz bir hayat kurtarmak için bu süreyi gözden çıkarmaya değmez mi?
--spoiler--

http://www.kizilay.org.tr