bugün

gazete

toplumları yönlendirmek, istenilen duyarlılığı yaratmak, bilinci yönlendirmek için kullanılan araçlar. Hatta gazete okumayan insanlar eleştirilir, gazete okumak hoş bir şey olarak gösterilir, entelektüelite belirtisi sayılır falan. Zaman zaman farklı şekillerde propagandası yapılır bu işin.

ama farkında olmadan zehirlenirsin, okuduğun her haber, her makale seni bir duygu hissetmeye, bir şekilde düşünmeye yöneltir. işin en kötü yanı, okuduğun şeyin gerçekliğini bilmeden yaparsın bunu. Yani haberde bahsi geçen insanlar yaşamıyor, böyle bir olay olmamış dahi olabilir, diğer bir ihtimalle ölen birisi dahi yokken arşiv görüntüleri, fotoğraflarıyla bir çatışma haberi dahi yapılabilir. Sen hiç bir zaman işin gerçek yüzünü bilemezsin. Gerçek olsa dahi olayın iç yüzünü bilmeden o işten haberin olması hiç bir şey değiştirmez.

bazı muhalifler gazete propagandasını apolitiksin damgalamasıyla yapar, apolitik ne demekse artık. Ama dünyayı değiştirmek, bir şeyleri değiştirmek, siyaset değildir, gündem değildir, politika değildir. Bu iş bireysel bir şeydir. uzun uzadıya konuşmayacağım bu işten : (bkz: #16036648) sefer sayılı entry' de bahsetmiştim.

Gazete dediğin şey, sıradan insanların hayatını ülkenin geneline taşır, toplumsal baskı oluşturur, genel bir ahlak oluşturur. Yani insanlara zararlıdır, gazeteler okunmaya devam ettikçe yönlendirilen kitleler de olmaya devam eder.

i. s. 1613; karayip adaları; akheramosis