bugün

v for vendetta

ninni gibi bir film. gece izlenesi.

tanımı geçtiğimize göre v for vendetta hakkında bir kaç şey söylemek istiyorum.

--spoiler--
v for vendetta bilindiği gibi sistemi eleştiren bir sinema filmi. filmin ana karakteri olan "v", fight club'ın "tyler durden"ına ve the dark knight'ın "joker"ine fikir olarak ne kadar da çok benziyor eminim farkedenleriniz olmuştur. bu üç karakterin sahip olduğu en keskin, en belirgin özellik ise düzene ve sisteme olan isyanları. burda halil sezaimsi bir isyandan bahsetmiyorum elbette. konumuza dönersek, bu üç karakterin kesiştiği ortak noktayı, yani isyan ettikleri şeyi incelememiz gerekiyor: yönetim, baskı, para, hakedilmeyen güç, dengesiz ekonomi, yalan, politikacılar ve 21. yüzyıldaki tüm devlet yönetimlerinin halkların üzerinde oluşturduğu psikolojik yıkım. (bunların hepsini incelemek sayfalarca yazı gerektirir ve o kadar yazıyı yazacak bir totoya sahip değilim açıkçası, üşenirim ben. "her insanın bu konular hakkında bir düşüncesi vardır." görüşüne katıldığımı belirterek yazıma devam etmek istiyorum.)

"v" her şeyini hükümet yüzünden kaybetmiş sıradan bir vatandaş aslında. hükümet ondan her şeyini alırken kendi sonlarını hazırlayacak bir şey yaratmış, "evey"in deyimiyle: "canavar". "v" canavar değil elbette. her şeyin farkında yalnızca. insanları her yönden yönetmesini bilenlerin, yönetmek uğruna neler yaptıklarının farkında bir karakter olan "v", v for vendetta'nın seyirci seçici yapısını ortaya koyuyor. v for vendetta'nın yönetmenleri ve senaristi bu filmi düşünemeyen insanların izlemesini istememiş belli ki. v for vendetta'yı izledikten sonra "hassiktir lan nasıl bir dünyada yaşıyoruz biz?" sorusunu soracak, yaşadığı düzeni sorgulayacak insanların izlemesini istemiş, "maskeli bir adam var, elinde bıçaklar önüne geleni kesiyor biçiyor. her yer kan revan bir bok anlamadım ama güzel film." yorumunu yapacak insanların izlemesini değil. film boyunca guy fawkes'a gönderme yapılıyor ve guy fawkes yüceltiliyor. film boyunca diyorum çünkü repliklerle olmasa da, maskeyle her an guy fawkes'a gönderme var. guy fawkes'un yaptığı şeyin, yıllar önce yapılmış dahi olsa bu sisteme karşı bir çözüm olduğu vurgulanıyor filmde. film her repliği, her sahnesi, her oyuncusu ve bütün hikayesiyle çok başarılı bir film. imdb'de top 250 de bulunuyor aynı zamanda.
--spoiler--

sözlerime son verirken, bu kadar üstünde uğraşılmış ve mükemmel tepkiler almış bu filmin neden akademi ödüllerine aday olarak gösterilmediğini sorgulamanızı istiyorum. bu size filmi anlamak konusunda yardımcı olabilir.