bugün

beşiktaş

yıldırım demirören'in maddi manevi tatmin aracı haline getirilmiş olan kulüp. işin doğrusu artık beşiktaş üzerine konuşmaya başlandığında söz ister istemez demirören'e geliyor. yok ben demirören konuşmayacağım dersen de soyut bir taraftarlıkla yetinmen gerekiyor. halbuki taraftarlık bir kulübün temel taşıdır ve o kulübü var eden şeydir. demirören bu noktada beşiktaş ile temel bir uyuşmazlık içerisinde. maddi beklentileri ve hesaplarıyla pekala fenerbahçe ya da galatasaray'da başkanlık yapabilecek biri olsa da beşiktaş başkanlığı daha farklı şeyler istiyor. bu da yapısal bir mesele. ki aynı zamanda beşiktaşı ayrı ve farklı kılan bir mesele.

bu yapısal mesele, başarı konusunda da temel bir sorun aslında. beşiktaş'ın başarılı olması tamamen yapısal bir uyuşma neticesinde elde edilen bir şeydir. beşiktaş'ın başarısı, genel anlamda uyum kelimesiyle açıklanabilecek bir olgu. dolayısıyla taraftarın başarı beklentisi tamamen yapısal uyum talep eden bir işlev görmelidir. ama bu noktada da bir savrulma var. taraftar da bir takım adı duyulmuş futbolculara bel bağlayan bir izleyici haline gelmiş gibi. ama bu hep böyle değildi. bu hep böyle olmadığı için de demirören istenmeyen bir figür haline gelebiliyor. tabi ki demirören'in istenmeyen bir figür haline gelmiş olması tamamen bundan kaynaklı değil, bizzat endüstriyel futbol talepli taraftar da demiröreni başarısız buluyor, istemiyor. ama demirören'i gönderecek olan irade de bilinçli ve gerçek taraftarda. zaten bu sebeple bu kadar eleştiriye rağmen hala kulübün başında olabiliyor bu şahıs. ortalama taraftarın bir takım sansasyonel transferlerle kandırılabilmesine bağlıyor.

demirören ve türevlerinin yönettiği bir kulüp istemiyorum. kulübü maddi işleri için araç gören başkan istemiyorum. dahası kulübü aynı zamanda manevi boşluklarını tatmin için kullananan zayıf karakterler de istemiyorum. taraftarcılık oynayıp da aslında taraftarlığın içini oyan yok beşiktaşlılık duruşuymuş, ruhuymuş istemiyorum. planlı programlı gelişen, altyapısı kuvvetli, birbirine güvenen bir ekip istiyorum. bu gerçekleşmeyene kadar da kulübe uzak ve mesafeli olabilmeyi sanırım başarıyorum.
© copyright 2005 - 2026